logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Щоденник Європейських днів торгівлі в Україні за 20.11.2013

Загальна інформація

20 листопада 2013 року в Київському національному торговельно-економічному університеті в рамках Європейських днів торгівлі проходив круглий стіл "Україна - Світова організація торгівлі - Європейський Союз: торгівля та стандарти". Круглий стіл проводився в рамках проекту "Торговельна політика та практика в Україні» за фінансової підтримки Уряду Швеції.

У привітальному  слові президент Всеукраїнської федерації споживачів "ПУЛЬС", перший проректор Київського національного торговельно-економічного університету Наталя Притульська зазначила, що в КНТЕУ давно готують фахівців із якості товарів, а нещодавно в університеті з’явилася нова, єдина в Україні, спеціальність "Управління безпечністю та якістю товарів".  Під час круглого столу учасники мали унікальну можливість отримати безцінну інформацію.

Модератором засідання круглого столу став голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський, який на початку заходу ознайомив учасників із основними тенденціями сучасної торгівлі та наслідками підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Олександра Оніщук, яка представляла Департамент співробітництва зі Світовою організацією торгівлі та з питань торговельного захисту Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, у своїй доповіді наголосила на важливості прозорості й передбачуваності торговельної політики та закликала користуватися відкритою інформацією на порталі Світової організації торгівлі чи на державних урядових сайтах. Такою інформацією керуються країни Європейського Союзу і вона є необхідною складовою для діяльності ринкової економіки.

Голова правління Ліги виробників харчових продуктів Геннадій Кузнєцов порівняв сучасне законодавство Європейського Союзу щодо безпечності та якості харчових продуктів із українським законодавством і навів переваги гармонізації харчового законодавства з європейським для операторів ринку, органів влади та звичайних споживачів.

Керівник групи експертів проекту Програми підтримки галузевої політики "Сприяння взаємній торгівлі шляхом усунення технічних бар’єрів у торгівлі між Україною та Європейським Союзом" Стефанос  Іоакеімідіс  розповів про ключові аспекти системи технічного регулювання та завдання, переваги, ключові принципи і новітні ідеї нового підходу Європейського Союзу.

Міжінституційний координатор та експерт з юридичних питань цієї Програми, Дмитро Луценко, продовжив тему пана Іоакеімідіса, розповівши про застосування регуляторної практики та адаптації європейського законодавства і практик в Україні, що має дуже важливе значення для вільної торгівлі між нашою державою та Європейським Союзом.

Корисною інформацією щодо критеріїв відповідності продукту екомаркуванню та найбільш популярних екомаркувань на ринку ЄС поділився Хенріх Данусевич, який представляв Латвійську асоціацію торгівлі.

Протягом усього засідання учасники круглого столу активно спілкувалися, обговорюючи  виступи та відповідаючи на запитання своїх колег.

 

Цього ж дня відбувся семінар-тренінг: "Стандарт "СОУ ОЕМ 08.002.29.071. Послуги оптово-роздрібної та роздрібної торгівлі – екологічні критерії": основні принципи і вимоги до оцінки відповідності". 

Модератором заходу виступила Світлана Берзіна, заступник голови підкомітету "Оцінка життєвого циклу" національного технічного комітету ТК 82 "Охорона навколишнього природного середовища України", яка доповіла про можливості практичного застосування міжнародних екологічних стандартів на підприємствах торгівлі.

20.11.2013
adv
4322
остання редакція 20.11.2013
Vita