logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Щоденник Європейських днів торгівлі в Україні за 21.11.2013

Загальна інформація

21 листопада 2013 року в Київському національному торговельно-економічному університеті в рамках Європейських днів торгівлі в Україні пройшла Міжнародна науково-практична конференція "Трансформація національних моделей економічного розвитку в умовах глобалізації".

На адресу організаторів та учасників конференції надійшли привітання Прем'єр-міністра України М.Я. Азароваголови Державного агентства з питань науки, інформатизації та інновацій України В.П. Семиноженка.

В конференції взяли участь 342 представника з 75 установ, організацій та навчальних закладів, серед яких присутні були представники з Росії, Грузії, Молдови, а також Азербайджану, Угорщини та США.

Учасники конференції - представники влади, бізнесу, освіти і науки України та зарубіжних країн. Основні теми презентацій: структура глобальної економічної системи і ключові характеристики глобального менеджменту, аналіз наявної моделі національної економіки України та шляхи її виходу з економічної кризи, ключові глобальні виклики сучасності, глобалізація і відкритість - взаємопов’язані характеристики розвитку сучасної економіки тощо.

А.А. Мазаракі голова оргкомітету конференції, ректор КНТЕУ доктор економічних наук, професор, академік Національної академії педагогічних наук України, заслужений діяч науки і техніки України у вступному слові зазначив про необхідність трансформації  сучасних моделей розвитку економік країн світу. Через відчутні для світової спільноти наслідки глобальної валютно-фінансової кризи необхідно переглянути традиційні механізми регулювання економічної системи, запропонувати нові моделі оптимізації посткризового зростання виробництва, торгівлі та залучення коштів як на національному, так і на міжнародному рівнях.

Завідувач кафедри міжнародної економіки КНТЕУ, д-р екон. наук, проф. Мельник Т.М. у власній доповіді «Зовнішньоторговельний сектор на тлі сучасної української економіки» вказала про необхідність реформування економіки України через стрімке зниження ВВП, нестабільність її фінансової системі, нарощування від’ємного сальдо платіжного балансу країни на тлі надвисокої тінізації національної економіки.

Перший проректор з науково-педагогічної та наукової роботи ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», завідувач кафедри міжнародного менеджменту, д-р екон. наук, проф. Лук’яненко Д.Г. у доповіді «Глобальні імперативи конкурентного лідерства» зазначив про необхідність розвитку саме сфери інновацій та високих технологій, адже завдяки ним забезпечується стале зростання національної економіки, та нівелюється глобальна асиметрія взаємозалежності країн, що також є однією з найбільш актуальних проблем сьогодення.

Головною ідеєю доповідей «Напрями вдосконалення державної економічної політики України» Манцурова І.Г., директора Науково-дослідного інституту Міністерства економічного розвитку і торгівлі, д-ра екон. наук, проф.; голови правління Iнституту економiчних дослiджень та полiтичних консультацiй, д-ра екон. наук, проф. Бураковського І.В. «Відкритість економіки та економічна політика за часів глобалізації», та  «Трансформація моделей економічного розвитку під впливом нових глобальних викликів»  Сіденка В.Р., наукового консультанта з економічних питань Центру Разумкова, член-кор. НАН України, д-ра екон. наук, проф. стала теза про те, що глобалізація обумовила повну відсутність кордонів між країнами, що, в свою чергу, має як позитивні, так і негативні наслідки. Позитивний аспект полягає у стрімкому розвитку світової торгівлі, а негативний – у над швидкому розповсюдженні кризових явищ в світі. Науковцями були запропоновані заходи щодо покращення економічної ситуації в Україні з урахуванням обох аспектів.

Девід Мілє, радник з економічних питань Посольства США у своєму виступі «Економічна політика США в Україні» вказав про основні сучасні підходи в розвитку економічних відносин між нашими дружніми країнами.

Також із власними доповідями виступили наступні науковці: Жаліло Я.А., перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України, канд. екон. наук, старший науковий співробітник, заслужений економіст України, назва доповіді «Орієнтири формування нової моделі економічного розвитку для України», а також Кунченко М.О., віце-президент з питань економічної політики Українського союзу промисловців і підприємців із доповіддю «Державно-приватне партнерство у формуванні конкурентоспроможності національної економіки». Науковці зазначили, що розвиток бізнесу являється ключовим для зростання конкурентоспроможності держави. А тому необхідно стимулювати  з боку держави саме цей сектор шляхом надання відповідних податкових пільг та субсидій.

Пирожков Л.С., заступник керівника управління, завідувач відділу Головного управління з питань міжнародних відносин Адміністрації Президента України розповів про основні економічні аспекти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Головний науковий співробітник відділу економічної теорії ДУ «Інститут економіки та прогнозування» НАН України д-р екон. наук Артьомова Т.І. акцентувала увагу на вагомості соціального та соціокультурного виміру сучасних трансформаційних процесів. Вона зазначила, що економічні та ментальні ризики в сучасну добу настільки значимі, що потребують обов’язкового врахування при розробці сучасної економічної політики держави, яка претендує на гідне місце в міжнародному економічному просторі.

Увагу учасників конференції викликав виступ проректора Молдавської економічної академії, канд. екон наук, доцента Гуцу К.І. (назва доповіді «Вопросы повышения конкурентоспособности Республики Молдова в условиях европейской интеграции: опыт стран центральной и восточной Европы»). Ним на основі представлених результатів дослідження рівня конкурентоспроможності економіки Республіки Молдови обґрунтовувались чинники екзо- та ендогенного походження, які в найбільшій мірі впливають на сучасний стан та євроінтеграційні перспективи країни. Проведений компаративний аналіз щодо відповідних показників Польщі, Угорщини, прибалтійських республік дозволили виокремити пріоритети в стратегії інтегрування в європейську економічну спільноту.

Філософське осмислення сутностей та суперечностей сучасного глобалізаційного розвитку було представлено в доповіді «Національні економіки у світовому економічному просторі» професора кафедри світового господарства і міжнародних економічних відносин Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка, д-ра екон. наук, проф. Філіпенка А.С. Ключову увагу було приділено довгостроковим трендам світогосподарського розвитку та перспективам переформатування Світового Олімпу під впливом експансії нових глобальних лідерів.

Д-р Будапештського університету Halm Thomas акцентував увагу на досвіді Угорщини в подоланні негативних наслідків фінансово-економічної кризи. Вказав на системність заходів антициклічного спрямування та окреслив основні проблеми в поєднанні рекомендацій глобального регулювання та можливостей національної макроекономічної політики.

Зацікавленість в аудиторії викликав виступ «Роль кредитних дефолтних свопів у геоекономічній війні проти Європейського Союзу» професора кафедри міжнародного менеджменту ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», д-ра екон. наук, проф. Кальченка Т.В. Ним акцентовано увагу на боргових проблемах сучасного Європейського Союзу та ризиках, які поглиблюються у мовах млявої прецесійної динаміки європейської економіки.

Нові підходи в модернізації митної справи на вітчизняних теренах та інших країнах світу окреслено в доповіді«Розвиток митної справи в умовах глобалізації» д-ра екон. наук, проф., заступника начальника управління організації митного контролю та оформлення Міністерства доходів та зборів України Пашка П.В. Він зазначив, що під впливом інформаційних технологій та активізації співпраці митних органів відбулась швидка адаптація регуляторної митної системи до викликів сьогодення. Доповідач акцентував увагу на методах уточнення митної вартості, удосконалення технологій контролю митних органів після проходження товарів через митницю.

В своєму виступі «Трансформаційні перетворення моделей соціально-економічного розвитку в контексті загрози біфуркаційно-сингуляторної траєкторії розвитку» професор кафедри міжнародних фінансів ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», д-р екон. наук, проф. Руденко-Сударєва Л.В. зазначила необхідність трансформації всієї системи оцінювання успішності національних економічних систем в сучасних умовах. Саме нинішній етап еволюції вимагає перегляду розуміння ролі людського капіталу в забезпеченні соціально-економічного прогресу.

Імперативи трансформації економіки України окреслено в виступі «Структурні зміни економіки України в умовах глобалізації» заступника директора департаменту макроекономічної статистики Державної служби статистики України Москвіна О.О. Ним було представлено результати порівняльного аналізу структурних секторальних та геопросторових пропозицій виробництв та зовнішньої торгівлі України, а також окреслено їх відповідність загальносвітовим тенденціям.

Розкриттю ролі внутрішнього ринку як інструменту стимулювання економічного зростання в сучасній Україні присвячено виступ «Роль внутрішнього ринку у розвитку національної економіки України» завідувача кафедри економічної теорії та конкурентної політики КНТЕУ,
д-ра екон. наук, проф. Лагутіна В.Д. Ним визначено відсутність дієвих важелів переорієнтації зовнішнього попиту на вітчизняну продукцію на внутрішнє споживання, та окреслено заходи щодо розвитку вітчизняної сфери торгівлі на засадах конкуренції та інноваційності.

 

За результатами обговорення проблем на конференції опубліковано збірник статей «Трансформація моделей економічного розвитку в умовах глобалізації».

Учасники висловили бажання продовжувати плідну співпрацю з вирішення актуальних питань пошуку інструментарія оптимальних перетворень систем економічного розвитку як на національному, так і на міжнародному рівнях.

 

21.11.2013
adv
3831
остання редакція 21.11.2013
Vita