logo
Кафедра адміністративного, фінансового та інформаційного права
Кафедра адміністративного, фінансового та інформаційного права
logo
Кафедра адміністративного, фінансового та інформаційного права
img

Новини кафедри

адміністративного, фінансового та інформаційного права

Марина КОВАЛЕНКО «Правове регулювання надання грантів за рахунок коштів позабюджетних фондів»: лекція з землянки

Лекції стейкголдерів юристів-практиків це завжди подія в житті студентів, оскільки під час таких лекцій відбувається візуалізація поєднання теоретичних знань та практичних навичок при висвітлені потреб сьогодення у врегулюванні правових відносин у відповідній сфері. Марина Юріївна Коваленко юрист-практик, тривалий час співпрацює з кафедрою адміністративного, фінансового та інформаційного права, шляхом рецензування науково-методичних видань науково-педагогічних працівників кафедри. Вона працювала у банківській сфері України, до недавнього часу виконувала обов’язки заступника начальника управління фінансового забезпечення проєктів фінансового департаменту Державного центру зайнятості, з лютого 2024 – військова. Марина Юріївна провела для студентів спеціальності 081 «Право» освітніх ступенів «бакалавр», «магістр», викладачів правових кафедр та інших зацікавлених осіб відкриту лекцію на тему «Правове регулювання надання грантів за рахунок коштів позабюджетних фондів», яка відбулася 17 квітня 2024. Лекція проводилась в рамках вивчення дисциплін: «Фінансове право», «Господарське право», «Правове регулювання фінансування відновлення України», «Податкове право».

Під час лекції Марина Юріївна поділилась власним досвідом, розкрила юридичні нюанси оформлення документів для отримання грантів за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття та Державного бюджету України. Закцентувала увагу на відмінностях в оподаткуванні коштів виданих у формі грантів за рахунок коштів Державного бюджету України та позабюджетних фондів коштів. Визначила проблемні питання, прогалини законодавства у сфері правового регулювання надання: мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу; грантів учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей; грантів на створення переробних господарств; грантів для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства; грантів для створення або розвитку тепличного господарства.

Висловлюємо щиру вдячність Коваленко Марині Юрівні, за захист нашого життя, за приділений час та цікаву, змістовну, пізнавальну лекцію!

  

 

Проведено відкриту лекцію-дискус начальником відділу взаємодії з правоохоронними органами та правозахисними організаціями управління забезпечення доступу до правової допомоги координаційного центру з надання правової допомоги Міністерства юстиції України

08 квітня 2024 року, за сприянням доцента кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Пустовіт Ю.Ю. та професора кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Запотоцької О.В., для груп 23,24 4 курсу ФМТП було проведено відкриту лекцію-дискус начальником відділу взаємодії з правоохоронними органами та правозахисними організаціями управління забезпечення доступу до правової допомоги координаційного центру з надання правової допомоги Міністерства юстиції України Колісником Володимиром Андрійовичем.

Тема лекції: «Як побудувати своє майбутнє: досвід випускника ФМТП  КНТЕУ 2018 року». Під час відкритої лекції було висвітлено ряд ключових питань з приводу побудови майбутнього молодим юристом, а саме:

-       чи потрібна магістратура;
-       які теоретичні знання потрібні, а які ні (обговорено доречність питання);
-       навіщо писати тези і статті під час навчання;
-       як, де, коли розпочати своє професійне майбутнє.

Також під час лекції студентами було задано багато практичних питань, де поділився своїм власним досвідом Колісник Володимир Андрійович щодо особистого становлення юристом-практиком.

Особливу увагу протягом лекції було приділено вступу до магістратури, оскільки студенти вагаються чи вступати до магістратури чи ні.

  

 

Відкрита лекція випускника ФМТП

Відкрита лекція на тему «Повноваження податкового керуючого у сфері податкового боргу: питання теорії та практики» була проведена 16 жовтня 2023 для студентів, які навчаються за освітніми програмами «Фінансове право» та «Комерційне право» ОС «бакалавр», ОС «магістр» й слухачів Інституту вищої кваліфікації ДТЕУ. Своїм практичним досвідом поділився Самсоненко Назар Миколайович випускник ФМТП (бакалавр з фінансового права, магістр з комерційного права), працював на посаді головного державного інспектора Управління по роботі з податковим боргом Центрального міжрегіонального управління Державної податкової служби по роботі з великими платниками податків, на сьогодні – провідний фахівець Управління ліцензування небанківських фінансових установ Департаменту ліцензування НБУ. Лекція була проведена в рамках дисципліни «Фінансове право», «Податкове право» та «Господарське право».

Під час лекції Назар Миколайович акцентував увагу студентів саме на практичні аспекти діяльності податкового керуючого; на потребі дотримання строків як податковими органами, так і платниками податків у сфері податкового боргу, правильності оформлення документів; окрема увага була приділена прогалинам законодавства України у сфері податкового боргу. Не оминув увагою Самсоненко Н.М також здобуті в університеті soft-skills (навички щодо комунікації, самоорганізації, креативності, вміння працювати з інформацією, стресостійкості) та hard-skills (професійних навичок), які допомогли йому пройти співбесіди у роботодавців.

Студентів також цікавили питання щодо: можливості використання медіації у відносинах щодо податкового боргу та перспектив її впровадження; механізму реалізації права на відступлення права вимоги за дебіторською заборгованістю та погашення податкового боргу платника податків.

Кафедра адміністративного, фінансового та інформаційного права висловлює щиру вдячність Самсоненку Назару Миколайовичу, випускнику ФМТП, за приділений час та цікаву змістовну пізнавальну лекцію!

 

 

Територіальне управління Бюро економічної безпеки м. Києва - новий стейкголдер ДТЕУ

Державний торговельно-економічний університет та Територіальне управління Бюро економічної безпеки м. Києва 10 жовтня 2023 року уклали Угоду про співпрацю та Меморандум про партнерство.

Головною метою підписання Угоди та Меморандуму є розвиток співпраці з реалізації освітніх програм першого-третього рівнів вищої освіти за спеціальностями «Право» та «Міжнародне право», залучення досвіду, професійних компетентностей та ресурсів Територіального управління для формування якості освітніх програм ДТЕУ, створення якісних науково-дослідницьких, інформаційно-аналітичних та експертних матеріалів, забезпечення практичної підготовки студентів, формування професійних та інших компетентностей майбутніх фахівців Бюро економічної безпеки, проведення спільних наукових та науково-практичних заходів.

Під час зустрічі з керівництвом, викладачами і студентами ДТЕУ керівник Територіального управління Бюро економічної безпеки м. Києва Віталій ДРАГУНОВ зазначив, що підписання Угоди про співпрацю та Меморандуму про партнерство є підтвердженням позитивних та продуктивних партнерських відносин між ДТЕУ та суб’єктами економічної безпеки держави. Він також висловив упевненість у тому, що випускники правничих освітніх програм ДТЕУ стануть якісним підсиленням кадрового складу органів і підрозділів Бюро економічної безпеки.

Ректор Державного торговельно-економічного університету Анатолій МАЗАРАКІ, професор, академік, заслужений діяч науки і техніки України, наголосив на тому, що налагодження партнерських відносин зі стейкголдерами є необхідною запорукою підготовки правознавців нової генерації, здатних успішно розв’язувати найскладніші та найвідповідальніші завдання практичної діяльності.

  

 

Делегація ДТЕУ в Університеті Мессіни (Італія)

У рамках реалізації чотиристоронньої Угоди про партнерство та співпрацю між Державним торговельно-економічним університетом (Україна), Університетом Мессіни (Італія), Краківським економічним університетом (Польща) та Університетом у Крагуєваці (Сербія) 28–29 вересня 2023 року відбулася 20-та Міжнародна науково-практична конференція «Цифрова, екологічна та соціальна трансформація: виклики та перспективи», яку проведено у місті Мессіна (Італія). У конференції взяли участь представники ДТЕУ – декан факультету міжнародної торгівлі та права канд. юрид. наук, доц. Юлія ГОНЧАРОВА, завідувач кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права д-р юрид. наук, проф. Наталія МАЗАРАКІ, завідувач кафедри світової економіки д-р екон. наук, проф. Ганна ДУГІНЕЦЬ, доцент кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права, доц., канд. юрид. наук Анна ГУРЖІЙ.

Звернувшись з вітальним словом до учасників конференції, ректор ДТЕУ професор Анатолій МАЗАРАКІ високо оцінив результати багаторічної співпраці в рамкам чотиристоронньої угоди, наголосив на важливості подальшої розбудови партнерських відносин та реалізації спільних проєктів у науковій, освітній і гуманітарній сферах, а також відзначив вагому допомогу, яку надають партнери у надзвичайно скрутні часи.

Проф. Наталія МАЗАРАКІ у спільно підготовленій із проректором із науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків проф. Анжелікою ГЕРАСИМЕНКО доповіді окреслила стратегічні вектори розвитку конкурентного права та економічної політики в епоху домінування транснаціональних онлайн-сервісів та ІТ-компаній.

Проф. Ганна ДУГІНЕЦЬ та доц. Анна ГУРЖІЙ у своїх доповідях оцінили масштаби впливу російської агресії в Україні на світові енергетичні ринки, а також перспективи реалізації ініціатив Європейської Комісії щодо перетворення Європи на кліматично нейтральний континент, захисту біологічного різноманіття та екологізації економіки.

За результатами конференції учасники чотиристоронньої угоди задекларували готовність продовжувати активну наукову співпрацю у напрямі розв’язання глобальних проблем суспільно-економічного розвитку.

Дякуємо нашим партнерам за багаторічну співпрацю та неоціненну допомогу, яку ми відчуваємо з перших днів широкомасштабного вторгнення росії в Україну.

   

 

Перший досвід у консультуванні міжнародної групи компаній з податкового права

Студенти 4 курсу Факультету міжнародної торгівлі та права, спеціалізації "Фінансове право" Довгаль Юлія, Євтушенко Юлія, Шелемеха Олександр та спеціалізації "Цивільне право і процес" Марченко Любов, взяли участь у Всеукраїнському конкурсі-кейсі "TAX YOUR BRAINS. Управління податковими ризиками українського бізнесу", який проводила Deloitte Touche Tohmatsu Limited (одна з групи чотирьох компаній у сфері аудиторських та консалтингових послуг).

Конкурс проходив у 2 етапи. У першому турі 25.02.2023 взяли участь 264 команди. До фіналу конкурсу 02.06.2023 увійшли тільки 8 команд, серед яких і наша команда "Тріо". Олександр з поважних причин не зміг взяти участі у фіналі, але він підтримував дівчат онлайн.

Пишаємось нашими студентами, які маючи знання тільки з "Фінансового права" (податкове право викладається на магістратурі), достойно виступили, представивши власне бачення вирішення проблеми міжнародної групи компаній у сфері оподаткування, обліку та звітності.

Не можемо не поділитися їхніми враженнями від конкурсу: "Хоч ми і не змогли ознайомитися з усіма презентаціями інших учасників, для нас все ж було дуже цікаво займатися вивченням запропонованих нам питань. Ми поглибили знання з податкового права й навіть торкнулися теми аудиту та бухгалтерського обліку".  

  

   

 

Угода про співпрацю з Київським окружним адміністративним судом

Державний торговельно-економічний університет і Київський окружний адміністративний суд 27 травня 2023 року підписали Угоду про співпрацю та Меморандум про партнерство.

Метою підписання Угоди та Меморандуму є утвердження багаторічних партнерських відносин та досягнення спільних цілей у сфері підготовки бакалаврів, магістрів і докторів філософії зі спеціальностей "Право" та "Міжнародне право", забезпечення практичної підготовки здобувачів, залучення представників Київського окружного адміністративного суду до процесів удосконалення та реалізації освітніх програм, проведення спільних наукових, науково-практичних заходів та ін.

Під час зустрічі підписантів заступник голови Київського окружного адміністративного суду доктор юридичних наук Віталій Романович Щавінський заначив, що підписання Угоди про співпрацю та Меморандуму про партнерство є підтвердженням конструктивних партнерських відносин між ДТЕУ та Київським окружним адміністративним судом. Відзначивши високий рівень підготовки здобувачів ДТЕУ, Віталій Щавінський висловив упевненість у тому, що вже у найближчій перспективі вони зможуть якісно підсилити кадровий склад вітчизняної судової влади.

Запрошений на підписання Угоди та Меморандуму Радник Голови Верховної Ради України Роман Анатолійович Усенко у своєму виступі навів приклади залучення професорсько-викладацького складу Університету до розробки найактуальніших проєктів законів та закликав поглиблювати співпрацю за напрямом законопроєктна на аналітична діяльність. Також Роман Усенко підкреслив важливість відшукання нових форм залучення студентів до стажування в органах публічної влади, оскільки введення воєнного стану в нашій країні потребує нових підходів до отримання студентами практичного досвіду.

Ректор Державного торговельно-економічного університету академік, професор, заслужений діяч науки і техніки України Анатолій Мазаракі закликав присутніх докладати максимальних зусиль у напрямі підготовки правників нової генерації, здатних успішно вирішувати найскладніші та найвідповідальніші завдання професійної діяльності. Така підготовка, як зазначив професор Анатолій Мазаракі, можлива лише у тісній співпраці з майбутніми працедавцями.

   

 

День Європи: Україна - Польща

У рамках відзначення 9 травня 2023 року Дня Європи в Ягелонському університеті (м. Краків, Польща) викладач ДТЕУ, кандидат юридичних наук, доцент Гуржій Анна Валеріївна презентувала польським студентам авторський курс лекцій «Foreign Investment in Ukrainian Law», викладання якого здійснюватиметься у рамках грантового проєкту ЄС «Zintegr UJ Compehensive Programme of Development» у травні-червні 2023 року. У своєму виступі А. В. Гуржій підкреслила важливість широкого залучення іноземних інвестицій для повоєнної відбудови національної економіки та підкреслила роль правового забезпечення у формуванні сприятливого інвестиційного клімату на території України.

Лекція випускника спеціалізації "Фінансове право" ДТЕУ

Заступник начальника відділу правового супроводу діяльності секретаріату Київської міської ради, випускник ФМТП Слюсарев Іван Олександрович 4 квітня 2023 р. традиційно провів онлайн-зустріч зі студентами (спеціалізація «Фінансове право»), викладачами Державного торговельно-економічного університету України на тему  «Правове регулювання бюджетного процесу щодо місцевих бюджетів (на прикладі міста Києва)». Лекція була проведена в рамках програми дисципліни «Фінансове право». Водночас порушувалися питання, що є предметом вивчення дисциплін «Конституційне право», «Адміністративне право та процес».

Під час зустрічі були висвітлені питання: правового регулювання бюджетного процесу на прикладі міста Києва; організаційно-правової основи здійснення місцевого самоврядування та виконавчої влади у м. Києві; розкрито повноваження Київської міської військової адміністрації у сфері обігу публічних фінансів.

Іван Олександрович акцентував увагу студентів на основних нормативно-правових документах у сфері бюджетного процесу в м. Києві, практичних аспектах розробки та прийняття документів під час бюджетного процесу в м. Києві, продемонстрував документи, які приймаються суб’єктами бюджетного процесу в межах реалізації їх повноважень. Окрема увага була приділена питанням дотримання строків бюджетного процесу, забезпечення оперативного, належного, безперервного та ефективного виконання бюджету м. Києва в умовах правового режиму воєнного стану та проблем реалізації програми громадського бюджету.

Студентів також цікавили питання фінансування добровільних формувань територіальних громад з бюджету м. Києва; фінансування сфери розширення прав і економічних можливостей жінок (гендерне бюджетування); фінансування програм щодо внутрішньо переміщених осіб; можливих шляхів підвищення ефективності бюджетного процесу в м. Києві, на які Слюсарев І.В. давав фахові розгорнуті відповіді. Крім того, Іван Олександрович зупинився на потребі активної участі громадськості у бюджетному процесі на місцевому рівні не тільки за програмою громадського бюджету, а й здійсненні громадського контролю.

Такі зустрічі з випускниками факультету забезпечують зворотний зв’язок між практикою, освітою та наукою, сприяють кар’єрному зростанню студентів, дають можливість зрозуміти актуальні тренди та акценти у сфері діяльності майбутніх фахівців у сфері права, збереженню наступності в обміні професійним досвідом, традиціями, дружніми і діловими стосунками між поколіннями студентів спеціалізації «Фінансове право». Нові ідеї, що виникли у студентів під час зустрічі, знайдуть відображення у їх наукових роботах.

Кафедра адміністративного, фінансового та інформаційного права висловлює вдячність заступнику начальника відділу правового супроводу діяльності секретаріату Київської міської ради, випускнику ФМТП спеціалізації «Фінансове право» Слюсареву Івану Олександровичу за приділений час та цікаву пізнавальну лекцію, а  також можливість поділитися своїми знаннями й практичним досвідом із нашими студентами!

  

  

 

Викладачі та студенти кафедри взяли участь у Міжнародній науково-практичній конференції "Правові засади організації та здійснення публічної влади"

31 березня 2023 року професор кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права, кандидат юридичних наук, професор Ніколаєва Людмила Вікторівна, доцент кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права, кандидат юридичних наук Шевченко Олена Володимирівна та студенткa 2 куpсу освітньої програми Фінансове право Бичок Софiя Володимиpiвнa взяли участь у  Міжнародній науково-практичній конференції "Правові засади організації та здійснення публічної влади", присвяченій 85-річчю від дня народження доктора юридичних наук, професора, академіка-засновника НАПрНУ, першого Голови Конституційного Суду України Леоніда Петровича Юзькова, яка відбулася у Хмельницькому університеті управління та права імені Леоніда Юзькова.



 

Зустріч зі студентами для обговорення загальних питань освітнього процесу

20.03.2023 група забезпечення  спеціальності 081 "Право" ОПП "Фінансове право" освітнього ступеня "бакалавр" у складі Сударенко О.В. гарант ОПП "Фінансове право" (о/с бакалавр)», Гуржій А.В.; Андріїв В.В.; Шевченко О.В., зустрілися зі студентами 1-3 курсів спеціалізації "Фінансове право" (о/с "бакалавр") груп 1к. гр.10-1, 2 к. гр. 11, 3 к. гр. 14 для обговорення загальних питань освітнього процесу. Окрема подяка стейкхолдеру Усенко Роману Анатолійовичу, к.ю.н., раднику голови Верховної Ради України, який взяв активну участь у обговоренні тих питань, які цікавили студентів.

Під час зустрічі обговорювали питання щодо Стандарту вищої освіти зі спеціальності 081 "Право" для першого (бакалаврського) рівня в частині збільшення годин на практичну підготовку (чотиритижневу практичну підготовку впродовж третього року навчання та шеститижневу практичну підготовку впродовж останнього року навчання на підприємствах, установах організаціях, юрисдикційних державних органах, суб’єктів нотаріальної діяльності та адвокатури); на можливість реалізувати студентом себе шляхом участі у наукових кружках кафедри; на потребі дотримання правил академічної доброчесності. Гуржій А.В., член групи забезпечення ОПП "Фінансове право" (о/с бакалавр) в ігровій формі пояснила про soft-skills (навичок щодо комунікації, самоорганізації, креативності, вміння працювати з інформацією, стресостійкості) та hard-skills (професійні навички).

Студентів також цікавили питання щодо реалізації права на вибір дисциплін з блоку Вибіркових компонентів ОП.



 

Підписано Угоду про співпрацю та Меморандум про партнерство з Дослідницькою службою Верховної Ради України

Державний торговельно-економічний університет і Дослідницька служба Верховної Ради України 28 лютого 2023 року підписали Угоду про співпрацю та Меморандум про партнерство.

Метою підписання Угоди та Меморандуму є налагодження партнерських відносин для досягнення спільних цілей у сфері підготовки бакалаврів, магістрів і докторів філософії зі спеціальностей "Право" та "Міжнародне право", забезпечення практичної підготовки здобувачів, залучення представників Дослідницької служби до процесів удосконалення та реалізації освітніх програм, проведення спільних наукових, науково-практичних заходів та ін.

На зустрічі підписантів керівник Дослідницької служби Верховної Ради України доктор юридичних наук, професор Олеся Ваолевська наголосила, що партнерство з ДТЕУ відкриває широкі можливості для обміну досвідом, реалізації спільних наукових проєктів, практичної підготовки здобувачів ДТЕУ та кадрового забезпечення Дослідницької служби висококваліфікованими фахівцями, здатними використовувати новітні наукові підходи для виконання складних завдань професійної діяльності.

Зі свого боку ректор Державного торговельно-економічного університету академік, професор, Заслужений діяч науки і техніки України Анатолій Мазаракі висловив упевненість у тому, що налагодження взаємодії з Дослідницькою службою Верховної Ради України стане значущою віхою в історії розвитку зовнішнього партнерства ДТЕУ як правничої школи.

    

  

  

 

Завідувача кафедри нагороджено грамотою Верховної Ради України

Завідувач кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права, доктор юридичних наук, професор Гуржій Тарас Олександрович нагороджений грамотою Верховної Ради України за заслуги перед українським народом у сприянні становленню та зміцненню України як демократичної, соціальної, правової держави, здійсненню заходів щодо забезпечення прав і свобод громадян, розвитку демократії, парламентаризму та громадянської злагоди в суспільстві, активну участь у законотворчій діяльності.

Вітаємо Тараса Олександровича з відзначенням його заслуг перед українським суспільством! Бажаємо нескінченної творчості і праці на благо України!

  

 

Завідувачу кафедри вручено подяку Національного агенства із забезпечення якості вищої освіти

Завідувачу кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права, доктору юридичних наук, професору Гуржію Тарасу Олександровичу як члену галузевої експертної ради з галузі знань 08 Право вручено подяку Національного агенства із забезпечення якості вищої освіти.

Вітаємо Тараса Олександровича за видатні заслуги у розвитку системи вищої освіти! 



 

Онлайн-зустріч з помічником судді Окружного адміністративного суду м.Києва Ольгою Капацин

За сприянням кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права (Пустовіт Ю.Ю., Запотоцької О.В.) для груп 11, 12, 19, 20, 2 курсу ФМТП  та 16 групи, 1 курсу ФМТП 13 жовтня 2022 року помічником судді Окружного адміністративного суду м.Києва Ольгою Капацин було проведено онлайн-зустріч на тему: "Початок кар’єри у суді, необхідні знання та вміння для роботи помічником судді".

Тема онлайн зустрічі була надзвичайно актуальною і цікавою для студентів, які майже закінчили вивчення курсу "Адміністративне право і процес": Під час зазначеної онлайн зустрічі лектором було розкрито ключові питання роботи помічником судді, а саме: історія професії "помічник судді"; вимоги до зазначеної професії; статус помічника судді; обсяг роботи помічника судді; відповідальність помічника судді.

Також, студенти мали змогу поспілкуватися з лектором щодо питань, які їх цікавили. Зустріч вийшла дуже цікавою і жвавою. Більша частина зустрічі проходила у формі діалогу.

Кафедра адміністративного, фінансового та інформаційного права та студенти 2 курсу 11, 12, 19, 20 груп щиро вдячні пані Ользі за цікаву лекцію і діалог, який виник за наслідками розглянутих питань в рамках зустрічі.



 

Зустріч здобувачів освіти із заступником Міністра юстиції України

4 жовтня 2022 року відбулася зустріч здобувачів освітніх програм спеціальності 081 "Право” та 293 “Міжнародне право” ДТЕУ із заступником Міністра юстиції України Олександром Анатолійовичем Банчуком. У ході зустрічі О.А.Банчук розповів майбутнім юристам про особливості функціонування та здобутки вітчизняної системи юстиції у воєнний час.

Учасники зустрічі обговорили широке коло правових та організаційних питань, пов’язаних з реалізацією таких напрямів діяльності Міністерства юстиції України, як: надання безоплатної правової допомоги, реєстрація актів цивільного стану, організація примусового виконання судових рішень, утримання військовополонених, міжнародно-правове співробітництво, забезпечення дотримання і виконання зобов’язань, узятих за міжнародними договорами України з правових питань, накладення санкцій, виявлення та розшук активів фізичних та юридичних осіб, зазначених у відповідних рішеннях Ради національної безпеки і оборони України.

Відповідаючи на численні питання здобувачів, О.А.Банчук констатував істотний вплив правового режиму воєнного стану на сучасну юриспруденцію та підкреслив важливість дотримання принципів верховенства прав і свобод людини та громадянина в діяльності органів юстиції.

Здобувачі ДТЕУ висловили глибоку вдячність О.А.Банчуку за щирий, змістовний діалог про реалії і перспективи юридичної практики. До нових зустрічей!

        

 

Проведено перший модуль Сертифікатної освітньої програми "Академічне лідерство у забезпеченні якості вищої освіти"

У липні 2022 року було проведено перший модуль Сертифікатної освітньої програми "Академічне лідерство у забезпеченні якості вищої освіти", який зібрав гарантів освітніх програм факультету міжнародної торгівлі та права та гарантів інших факультетів ДТЕУ.  

Майже 3 тижні презентацій, дискусій, пропозицій – все для того, щоб зробити освітні програми ДТЕУ та їх реалізацію ще кращими, обмінятися досвідом та створити щось нове. 

Лектори та учасники програми говорили про шляхи інтернаціоналізації освітнього процесу, справедливість та прозорість критеріїв оцінювання, інформаційний супровід освітньої програми, удосконалення опитувань студентів, законодавчі вимоги щодо запровадження дуальної освіти, проведення SWOT-аналізу освітньої програми тощо. Більше того, серед лекторів були і представники адміністрації Університету, ради студентського самоврядування, і цей досвід ми обов’язково будемо розвивати. 

Гаранти вже провели засідання робочих груп щодо удосконалення ОПП, а наші першокурсники - отримали свої "Вітальні листи", зміст яких також став предметом обговорень на сертифікатній програмі. 

 Цього місяця стартує наступний модуль, більше сконцентрований на критеріях оцінювання якості освітніх програм. 

   

 

Розвиток партнерства у сфері розробки та реалізації освітніх програм спеціальності "Право"

2 серпня 2022 року у Державному торговельно-економічному університеті відбулося підписання меморандуму про співпрацю між ДТЕУ та Асоціацією адвокатів України.

Президентка ААУ Ольга Дмитрієва зазначила, що підтримувати сучасне студентство означає інвестувати в високорозвинену українську державу в майбутньому, оскільки молодь – це головне поле сучасних фінансових і духовних вкладень. Студентство – це потенційна інтелектуальна, політична, економічна і мистецька еліта суспільства і від того, які ціннісні орієнтації сформуються у студентства сьогодні, багато в чому буде залежати перспектива розвитку української держави у майбутньому. Студентство – це майбутні вчені, архітектори, художники, інженери, вчителі, викладачі, лікарі, юристи та інші. Серед сучасної студентської молоді знаходяться майбутні держчиновники, депутати, міністри і президент країни. Іншими словами, студентство – це майбутня інтелігенція, серед якої і майбутнє юридичної професії, яку Асоціація адвокатів України прагне активно підтримувати, створюючи майданчики для комунікації, обміну знаннями та досвідом, допомагаючи в організації стажувань та працевлаштування.

Укладений Меморандум передбачає надання з боку ААУ  бази для практичної підготовки здобувачів вищої освіти, участь адвокатів у розробці та реалізації освітніх програм за спеціальністю 081 «Право» , обмін інформацією та досвідом, здійснення спільної наукової діяльності у сфері забезпечення верховенства права, захисту прав та свобод людини і громадянина на основі рівноправності, дотримання загальноприйнятих норм і принципів.

 

 

Обговорення нового стандарту вищої освіти зі спеціальності 081 "Право" - наші очікування щодо розвитку правничої професії виправдалися 

Затвердження Міністерством освіти та науки України нового стандарту вищої освіти зі спеціальності 081 "Право" обумовило необхідність вивчити необхідність внесення змін до відповідних освітньо-професійних програм. 

З цією метою 22 липня 2022 року відбулась чергова робоча нарада груп гарантів та членів робочих груп бакалаврських програм.  

До яких висновків дійшли? 

1. Нова редакція стандарту відображає поточні тенденції розвитку правничої професії – діджиталізацію, значну увагу до формування моральних цінностей, необхідність розвинутого критичного мислення тощо. Саме ці чинники були імперативами формування наших освітніх програм, адже ми своєчасно реагуємо на зміни ринку праці.

2. Нова редакція навчальної дисципліни «Інформаційні технології у юридичній діяльності» повністю відповідає редакції СК9 "Здатність використовувати бази даних органів юстиції та інформаційні технології необхідні під час здійснення юридичної діяльності", РН 15. Вільно використовувати для правничої діяльності доступні інформаційні технології і бази даних. РН16. Використовувати комп’ютерні програмами, необхідні у правничій діяльності. Ми вчимо наших студентів всьому, що повинен вміти сучасний юрист.

3. Нова навчальна дисципліна "Критичне мислення" ще в першому семестрі буде закладати основи до формування СК13. Здатність до критичного та системного аналізу правових явищ.

4. Наші підходи до викладання та вимоги до написання курсових робіт забезпечують досягнення результатів навчання, передбачених новим стандартом. Хоча, очевидно, застосування американського алгоритму IRAC щодо вирішення ситуаційних завдань має бути розширено.

5. Також ми вітаємо підвищену увагу до практичної підготовку майбутніх юристів. Ми вже запровадили низку практикумів із різних галузей права, відроджуємо юридичну клініку та створюємо секторальні юридичні клініки. 

Нові стандарти вимагають лише точкових формальних змін до наших освітніх програм та навчальних планів, учасники наради окреслили напрямки та характер необхідних уточнень. 




 

Чергова робоча нарада груп забезпечення спеціальностей 081 "Право" та 293 "Міжнародне право"

Підготовка юристів потребує невпинного реагування на потреби ринку праці та рекомендації державних органів. 

06 липня 2022 р відбулася чергова спільна робоча нарада гарантів, членів груп забезпечення та стейкголдерів освітніх програм за спеціальностями 081 "Право" та 293 "Міжнародне право".

Цього разу предметом обговорення став лист Міністерства освіти та науки України щодо доцільності вивчення податкового права як окремого освітнього компонента на рівні бакалаврату (лист від 29.06.2022 р. № 1/7131-22). 

Актуальність та необхідність отримання знань та навичок щодо правового регулювання податкових відносин була визнана у нашому Університеті вже давно, а обов’язкова дисципліна "Фінансове право" включає відповідний тематичний блок.  

Ця дисципліна традиційно викладається к.ю.н., доц. Оленою Сударенко, яка є визнаним фахівцем у сфері фінансового та податкового права. 

Учасники заходу констатували, що освітньо-професійні програми "Комерційне право", "Цивільне право і процес", "Фінансове право", "Правове забезпечення безпеки підприємницької діяльності" та "Міжнародне право" (о/с бакалавр) повністю відповідають Стандарту вищої освіти України першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 081 "Право", зокрема, в частині забезпечення програмних результатів навчання, пов’язаних з  правовим регулюванням обігу публічних грошових коштів. На сьогодні відповідні програмні результати навчання забезпечуються навчальною дисципліною "Фінансове право", котра є обов’язковою освітньою компонентою ОПП "Комерційне право", "Цивільне право і процес", "Фінансове право", "Правове забезпечення безпеки підприємницької діяльності" та "Міжнародне право" (о/с бакалавр).

Як свідчить аналіз методичного забезпечення навчальної дисципліни "Фінансове право" (програма, робоча програма, силабус), ця дисципліна охоплює широке коло питань податкового права, необхідних для формування у здобувача максимально повного і точного уявлення про систему податкових правовідносин, особливості їх регулювання, охорони та захисту. Викладене ставить під питання доцільність включення обов’язкової навчальної дисципліни "Податкове право" до структури ОПП "Комерційне право", "Цивільне право і процес", "Фінансове право", "Правове забезпечення безпеки підприємницької діяльності" та "Міжнародне право" (о/с бакалавр). 

За результатами обговорення було прийнято рішення визнати такими, що відповідають вимогам Стандарту вищої освіти України першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 081 "Право", ОПП "Комерційне право", "Цивільне право і процес", "Фінансове право", "Правове забезпечення безпеки підприємницької діяльності" та "Міжнародне право" (о/с бакалавр) в частині набуття студентами знань, вмінь і навичок з основ правового регулювання обігу публічних грошових коштів та податкового права.   



 

Аспіранти і викладачі ДТЕУ взяли участь у Першій Інтернаціональній школі для молодих науковців "Громадянські практики у Центральній і Східній Європі в часи воєнного конфлікту" (м. Жешув, м. Івонич, Польща)

3-9 липня 2022 року викладачі та аспіранти ДТЕУ (Коваленко Ж., ОНП 081 “Право”; Скибенко В., ОНП 081 “Право”; Шкребтієнко А., ОНП 293 “Міжнародне право”; Корогод А., ОНП 292 “Міжнародні економічні відносини”) взяли участь у Першій Інтернаціональній літній школі для молодих науковців, проведеній за сприяння Жешувського університету, Лейпцизького університету та Варшавського офісу Фонду імені Генріха Бьолля. 

Учасники літньої школи обговорили сучасні практики громадянства в країнах Європи, їх правові засади, політичні, соціальні та економічні наслідки, а також особливості їх реалізації в умовах війни в Україні. Особлива увага учасників заходу була приділена інституту цифрового громадянства, гарантіям прав і свобод вимушених мігрантів, механізмам їх правового захисту та економічної підтримки, проблемним питанням формування та реалізації міграційного політики ЄС.

У рамках заходу аспіранти ДТЕУ презентували зарубіжним вченим основні положення і результати здійснюваних ними дисертаційних досліджень. Схвальні відгуки польських, словацьких і німецьких науковців засвідчили високу якість та ефективність підготовки докторів філософії в ДТЕУ.

Доцент кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Гуржій А.В. виступила із доповіддю “Криза біженців з України та міграційна політика ЄС ”, а також наголосила на важливості поглиблення партнерських стосунків між ДТЕУ та іноземними закладами вищої освіти у напрямку інтернаціоналізації освітніх програм, розвитку академічної мобільності та спільного проведення заходів неформальної освіти.

  

   

 

Відбулось спільне засідання груп забезпечення освітніх програм з підготовки магістрів та докторів філософії (PhD) за спеціальністю 081 "Право"

13 червня 2020 року відбулось спільне засідання груп забезпечення освітніх програм з підготовки магістрів та докторів філософії (PhD) за спеціальністю 081 "Право" Київського національного торговельно-економічного університету (КНТЕУ) та Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ. У засіданні брав участь представник Університету Казимира Великого в Бидгощі (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy (UKW), професор кафедри економіки та права Адам Якушевич.

Модератором виступила доцент кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права КНТЕУ Анна Гуржій.

Професор Адам Якушевич наголосив на необхідності продовження співпраці, яка сприяє обміну досвідом та запозиченню найкращих освітніх і наукових практик. Учасники онлайн-засідання обговорили двоступеневу систему вищої освіти в Польщі, умови підготовки магістерської роботи та дисертації, критерії їх оцінювання та особливості освітнього процесу в період карантину.

Особливу увагу було приділено академічним свободам студентів та аспірантів у польських ЗВО, зокрема особливості вибору керівника, рецензента, теми, методів дослідження та наукової літератури. Професор Адам Якушевич звернув увагу на практичну спрямованість магістерської та дисертаційної робіт, які повинні містити не тільки теоретичні висновки, але й практичні рекомендації. Відтак учасники онлайн-засідання зробили акцент на необхідності збільшення годин в освітніх програмах на практичну підготовку магістрів.

Загалом зустріч була змістовною, ґрунтовною та корисною для всіх учасників. У результаті було прийнято рішення про імплементацію зарубіжного досвіду розробки освітніх програм підготовки магістрів та докторів філософії (PhD) за спеціальністю 081 "Право", яка здійснюється на базі КНТЕУ та ВТЕІ КНТЕУ.

  

 

Співпраця ДТЕУ з Люблянською школою бізнесу в рамках програми ЄС Erasmus+ 

У Державному торговельно-економічному університеті навіть у складний та трагічний час війни продовжують реалізовуватися проєкти Європейського Союзу Еразмус+ за напрямом КА1: "Навчальна (академічна) мобільність". З березня по червень поточного року 6 науково-педагогічних працівників ДТЕУ взяли участь в міжнародній академічній мобільності та відвідали Люблянську школу бізнесу (м. Любляна, Словенія).

У рамках короткострокових візитів завідувач кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права Мазаракі Н.А., доцент кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Гуржій А.В. та представники інших кафедр ДТЕУ провели лекції англійською мовою, а також взяли участь у заході "Міжнародний Еразмус тиждень", на якому презентували Україну та ДТЕУ.

Міжнародна академічна мобільність викладачів університету до Люблянської школи бізнесу дала можливість попрацювати в інтернаціональній команді та отримати досвід від іноземних колег. Також були проведені переговори у міжнародній службі щодо поглиблення співпраці та подання нових міжнародних проєктів. Представники Люблянської школи бізнесу висловили свою підтримку та солідарність з Україною.

Варто також зазначити, що у другому семестрі, з лютого по червень 2022 р., 9 студентів ДТЕУ скористалися можливостями стипендіальної програми Еразмус+ та успішно пройшли семестрове навчання у Люблянській школі бізнесу.

   

 

Проведено вебінар на тему "Початок кар’єри у суді, необхідні знання та вміння для роботи помічником судді"

18 листопада 2021 року за сприяння кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного пава для студентів 8, 9, 12,13 груп 3 курсу ФМТП помічником судді Окружного адміністративного суду м. Києва Ольгою Капацин на платформі ZOOM було проведено вебінар на тему "Початок кар’єри у суді, необхідні знання та вміння для роботи помічником судді".

Під час вебінару були висвітлені такі питання: коли з’явилась посада помічника судді; навіщо був створений інститут помічників судді; в якій країні вперше з’явилась зазначена посада і в яких країнах такої посади немає; помічник судді в різних правових системах, його роль; помічник судді в Україні, посадові вимоги.

Під час вебінару студенти мали змогу задати Ользі питання, які для них стали цікавими у процесі вивчення дисципліни "Адміністративне право і процес". Особлива увага студентів була приділена таким питанням: як стати помічником судді; складнощі роботи помічником судді; розмір заробітної плати та ін.

Кафедра адміністративного, фінансового та інформаційного права та студенти 3 курсу 8, 9,12,13 груп щиро вдячна Ользі за цікавий вебінар.

     

 

Представники КНТЕУ взяли участь у засіданні Київської міської організації Союзу юристів України

Київська міська організація Союзу юристів України провела розширене засідання виконкому, в якому взяли участь представники провідних юридичних закладів освіти м. Києва.

На засіданні були обговорені важливі питання, пов’язанні з перспективами розвитку Київського представництва Союзу юристів України. Присутні мали можливість обмінятись досвідом, висловити своє бачення щодо певних питань та долучитись до майбутніх проєктів.

З нагоди професійного свята Голова Ради Київської міської організації Союзу юристів України Ковальський В.С. передав привітання юристам від голови Союзу Святослава Піскуна та вручив почесні грамоти. Почесною грамотою за фаховість та відмінні результати в навчальній роботі та правовій просвіті нагороджено завідувачку кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права КНТЕУ Мазаракі Н.А.

Завідувач кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Гуржій Т.О. та доцент цієї кафедри Запотоцька О.В. наголосили на важливості посилення практичної підготовки юристів та професіоналізації освітніх програм.

 

 

З нагоди Дня юриста проведено круглий стіл на тему: "Провадження за зразковими справами: забезпечення єдності судової практики"

5 жовтня 2021 року за участі суддів Окружного адміністративного суду м. Києва Добрівської Наталії, Гарник Кирила, начальника відділу документального обігу, контролю та забезпечення розгляду звернень громадян Вітюк Оксани проведено круглий стіл зі студентами КНТЕУ на тему "Провадження за зразковими справами: забезпечення єдності судової практики". Ключове питання зустрічі: "Адміністративна юрисдикція?"

Під час зустрічі було обговорено питання історії адміністративного судочинства, порядку відкриття провадження в адміністративній справі, стадій підготовки справи до судового розгляду, порядку проведення попереднього судового засідання, безпосереднього судового розгляду адміністративної справи, етики поведінки сторін у судовому засіданні на всіх стадіях розгляду адміністративної справи, правового регулювання зразкових та типових справ, а також проблемні аспекти практичного застосування норм КАС України.

Начальник відділу документального обігу, контролю та забезпечення розгляду звернень громадян Вітюк Оксана розповіла студентам про структуру та порядок роботи апарату суду. Відповіла на запитання студентів щодо працевлаштування в Окружний адміністративний суд м. Києва.

Кафедра адміністративного, фінансового та інформаційного права, а також студенти 3 курсу 13 групи щиро вдячні Добрівській Наталії, Гарнік Кирилу та Вітюк Оксані за цікавий діалог, який виник за наслідками розглянутих питань в рамках зустрічі.

   

 

 

З нагоди Дня юриста відбулася зустріч студентів КНТЕУ із членом Аудиторської палати України, кандидатом економічних наук, магістром права, випускником КНТЕУ Філозопом Олегом Володимировичем

5 жовтня 2021 року у рамках заходів з нагоди Тижня права на факультеті міжнародної торгівлі та права КНТЕУ правничим клубом "Правова позиція" кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права була проведена зустріч з членом Аудиторської палати України, кандидатом економічних наук, магістром права, випускником КНТЕУ, засновником ТОВ "Аудиторська фірма "Нюанс-Аудит", заступником директора юридичної компанії "Нюанс-де-Юре" Філозопом Олегом Володимировичем.

На початку зустрічі декан ФМТП к.ю.н. Гончарова Ю.А. привітала учасників правничого клубу (студентів, аспірантів та викладачів) з професійним святом та представила спікера зустрічі.

Філозоп О.В. провів фахову змістовну лекцію на тему "Договірні правовідносини у підприємницькій діяльності", звернувши увагу на особливості економічної та правової сутності процесів здійснення угод купівлі-продажу, дарування і міни, а також процесів формування в цих угодах мінової вартості об’єктів тощо.

Також спікер зустрічі презентував книгу відомого вітчизняного науковця та практика-аудитора Валерія Галасюка "Справедлива мінова вартість об'єктів в угодах купівлі-продажу, дарування і міни". Обговорення книги спікером, викладачами та студентами спеціальностей "Право", "Міжнародна економіка", "Менеджмент туристичної діяльності" пройшло у режимі жвавої фахової дискусії щодо особливостей сучасного регулювання окремих економіко-правових проблем у суспільстві.

Усі присутні отримали в подарунок примірники даної книги українською та англійською мовами. Також екземпляри книги були передані спікером зустрічі до бібліотеки університету. За ініціативи учасників правничого клубу "Правова позиція" екземпляри презентованої книги були направлені до структурних підрозділів КНТЕУ – Вінницького торговельно-економічного інституту, Торговельно-економічного коледжу.

   

 

 

Екскурсія до Верховної Ради України

29 жовтня 2021р. ст.викладачем кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Севастьяненко О.В.  за погодженням із керівництвом Апарату Верховної Ради України було організовано екскурсію до Верховної Ради України для студентів Київського національного торговельно-економічного університету.

Учасники екскурсії побачили Прапор Незалежності України, який був занесено до парламенту 24 серпня 1991 року, сфотографувались біля преспойнту, побували в пресцентрі, у залі засідань, почули історію українського парламентаризму та історію побудови приміщення Верховної Ради.

Висловлююємо слова щирої вдячності за цікаву та змістовну екскурсію до Верховної Ради України.

   

 

 

Фахівці КНТЕУ взяли участь в обговоренні проєкту Закону України "Про правотворчу діяльність"

Триває процес наукової експертизи законопроєкту про правотворчу діяльність (реєстр. № 5707 від 25 червня 2021 року), поданого на розгляд Верховної Ради України народними депутатами України Стефанчуком Р.О., Разумковим Д.О., Кондратюк О.К. та ін.

В обговоренні законопроєкту № 5707 взяли участь представники провідних правничих наукових шкіл та науково-дослідних установ України. В експертизі законопроєкту взяли участь і аспіранти кафедри (Коваленко Ж.А., Гарат М.Р. та інші).

Метою законопроєкту є врегулювання суспільних відносин у сфері правотворчої діяльності в Україні, зокрема, відносин, пов’язаних із плануванням, розробкою, прийняттям (виданням), застосуванням нормативно-правових актів та правовим моніторингом.

Завідувач кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права, доктор юридичних наук, професор Гуржій Т.О. зауважив, що законопроєкт № 5707 являє собою приклад ґрунтовного, комплексного підходу до вирішення надзвичайно важливого і настільки ж складного завдання – формування правових засад правотворчої діяльності в сучасній Україні.

Із думками експертів можна ознайомитись на сайті "Голосу України" за посиланням: http://www.golos.com.ua/article/351367.

 

Зустріч представників групи забезпечення з першокурсниками спеціалізації "Фінансове право"

На передодні Дня знань представники групи забезпечення спеціалізації "Фінансове право" провели зустріч з майбутньою елітою у сфері фінансового права – студентами 1 курсу 11 групи ФМТП. Гарант освітньої програми першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціалізації "Фінансове право" к.ю.н., доц. Сударенко розповіла студентам про освітню програму, її мету та цілі, право студентів на вибір дисциплін навчання, про можливості участі у наукових гуртках, дотримання правил академічної доброчесності при написані наукових робіт та можливих сферах у працевлаштуванні. Член групи забезпечення, наставник групи Севастьяненко О.В. ознайомила студентів з правилами внутрішнього розпорядку в Університеті та з правилами проживання в гуртожитку; провела інструктаж з безпеки життєдіяльності, охорони праці, пожежної безпеки, дорожнього руху серед студентів, звернула увагу на потребу дотримання протиепідемічних правил; розповіла про алгоритм постановки на військовий облік студентів-юнаків 1-го курсу; ознайомила із основами дистанційного навчання та розповіла про сайт університету.

                                                                                  

 

Тематично-просвітницька лекція із представниками Українського альянсу по боротьбі з підробками та піратством (UAACP) та патентно-правової фірми "Пахаренко і партнери"

За сприяння кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права в рамках відзначення "Всесвітнього дня прав споживачів" в КНТЕУ 19 березня 2021 відбулася тематично-просвітницька онлайн-лекція на тему "Роль інтелектуальної власності в суспільстві та її вплив на споживачів" за участі  представниками Українського альянсу по боротьбі з підробками та піратством та патентно-правової фірми "Пахаренко і партнери".

Захід відкрила Перший проректор з науково-педагогічної роботи КНЕТУ, доктор технічних наук, професор Притульська Наталія Володимирівна.

У рамках заходу Вероніка Березанська, Крістіна Горопай та Лариса Севастьянова розповіли студентам про умови виготовлення та небезпечність контрафактної продукції для здоров’я споживачів, а також приділили увагу процесу боротьби із правопорушеннями у сфері Інтелектуальної власності. Під час заходу лектори надали багато корисних порад та присутніх із результатами роботи правоохоронних органів України в цьому напрямку.

За сприяння в організації проведення лекції КНТЕУ висловлює окрему подяку керівнику відділу реклами та зв’язків із громадськістю компанії "Пахаренко і партнери" Березанській Вероніці та спеціалісту зі зв’язків із громадськістю Українського альянсу по боротьбі з підробками та піратством Севастьяновій Ларисі.

                                                                     

 

Засідання групи забезпечення освітнього ступеня "бакалавр" спеціалізації "Фінансове право"

18 та 22 лютого 2021 відбулись засідання групи забезпечення освітнього ступеня "бакалавр" спеціалізації "Фінансове право" зі студентами 1-3 курсів. В засіданнях взяли участь Сударенко О.В. – гарант освітнього ступеня "бакалавр" спеціалізації "Фінансове право", Андріїв В.В. – член групи забезпечення; Гуржій А.В. – член групи забезпечення; Пустовіт Ю.Ю. – член групи забезпечення; Сенченко Л.В. – член групи забезпечення; Севастьяненко О.В. – член групи забезпечення.
Під час зустрічей обговорювалися питання: про стандарт вищої освіти за спеціальністю 081 "Право" для першого "бакалаврського" рівня вищої освіти та освітньо-професійні програми; про реалізацію права студентів на обрання вибіркових дисциплін. Зі студентами другого та третього курсів обговорили питання щодо дотримання принципів академічної доброчесності при написанні курсових та наукових робіт.

На зустрічі 18.02.2021 – присутні 31 особа

На зустрічі 22.01.2021 –присутні 21 особа

 

Онлайн школа "Методика викладання галузевих юридичних дисциплін приватно-правового сегменту"

З 3 по 6 листопада 2020 р. професор кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Дараганова Ніна Володимирівна брала участь у роботі он-лайн школи "Методика викладання галузевих юридичних дисциплін приватно-правового сегменту", яка була проведена у межах проекту "Удосконалення юридичної освіти та освіти з прав людини", що впроваджується Координатором проектів ОБСЄ в Україні у співпраці з Міністерством освіти і науки України.

Під час роботи цієї школи були розглянуті питання щодо: особливостей проведення лекційного процесу в режимі он-лайн, ефективного використання он-лайн технологій під час викладання у дистанційному та змішаному режимах; найкращих практик викладання права та удосконалення процесу навчання студентів; організації та методичного забезпечення самостійної роботи студентів; використання тестового методу контролю тощо.

Цей тренінг сприятиме удосконаленню знань та навичок щодо сучасної методики та організації викладання, а також допоможе адаптуватися до сьогоднішніх викликів викладання правових дисциплін, які пов’язані зі зростанням ролі дистанційної освіти, особливо у період карантинних обмежень.

    

 

Вебінар із суддею Окружного адміністративного суду м.Києва Балась Т.П.

За сприянням викладачів кафедри Пустовіт Ю.Ю. та Запотоцької О.В, з нагоди святкування "Дня юриста" для груп 6,7,10,11, 20 3 курсу ФМТП  10 жовтня 2020 року було проведено суддею Окружного адміністративного суду м.Києва Балась Т.П. вебінар на тему: «Суб'єкти адміністративного права».

Тема вебінару була надзвичайно актуальною і цікавою для студентів, які напередоні опанувати зазначену тему в рамках вивчення курсу «Адміністративне право і процес». Під час зазначеного вебінару лектором було розкрито ключові процесуальні питання, а саме:

- сторони в адміністративному процесі;

- процесуальні права та обов'язки сторін;

- заміна неналежної сторони;

- треті особи;

- процесуальне правонаступництво.

Також, студенти мали змогу спілкування з суддею щодо питань практичного застосування норм КАСУ.

Кафедра адміністративного, фінансового та інформаційного права та студенти 3 курсу 6,7, 10, 11 груп ФМТП щиро вдячні Балась Т.П. за цікавий вебінар.

     

 

Зустріч із доктором  Адамом Якушевичем, Університет Казимира Великого м. Бидгощ, Польща

21 вересня 2020 року об 11:30 за ініціативи завідувача кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Гуржія Т.О та доцента кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Гуржій А.В. та за участтю завідувача кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права Мазаракі Н.А., доцента кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Запотоцької О.В.старшого викладача кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права Дерунець Н.О. та старшого викладача кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права Іващенко Д.Є. відбулося он-лайн засідання групи забезпечення освітнього ступеню "доктор філософії" із шановним доктором  Адамом Якушевичем, Університет Казимира Великого м. Бидгощ, Польща (dr. Adam JakuszewiczKazimierz Wielki University in Bydgoszcz, Poland) з приводу обговорення та перейняття європейського досвіду організації навчання в аспірантурі, зокрема німецької та польської моделей здобуття ступеню доктора філософії.



 

Відкрите заняття з правознавства у ЗОШ №220

10 грудня 2019 року, у рамках Всеукраїнського уроку з права, студенти 4 курсу спеціальності «Правознавство» Григоренко Інна, Самойленко Андрій, Усенко Ольга та Юшков Богдан під керівництвом доцента кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права КНТЕУ Шевченко О.В. провели відкрите заняття з правознавства у ЗОШ №220 Голосіївського району м. Києва. Студенти виступили перед учнями 9 та 10 класів з доповідями про права дитини та їх законодавче закріплення.

    

 

 

Суддею Окружного адміністративного суду м.Києва Гарник Кирилом Юрійовичем було проведено відкриту лекцію 

За сприянням кафедри, для груп 9,10,11 3 курсу ФМТП  05 грудня 2019 року було проведено суддею Окружного адміністративного суду м.Києва Гарник Кирилом Юрійовичем, в залі судових засідань (М-300), відкриту лекцію на тему: «Етика поведінки у судовому засіданні».
Тема відкритої лекції була надзвичайно актуальною і цікавою для студентів, які майже закінчили вивчення курсу «Адміністративне право і процес»: Під час зазначеної лекції лектором було розкрито ключові процесуальні питання, а саме:

- порядок відкриття провадження в адміністративній справі;

- зміст стадії підготовки справи до судового розгляду;

- порядок проведення попереднього судового засідання;

- стадія судового розгляду адміністративної справи та її особливості;

- етика поведінки сторін у судовому засіданні на всіх стадіях розгляду адміністративної справи.

Також, студенти мали змогу спілкування з суддею щодо питань практичного застосування норм КАСУ.
Кафедра адміністративного, фінансового та інформаційного права та студенти 3 курсу 9, 10, 11 груп щиро вдячні Кирилу Юрійовичу за цікаву лекцію і діалог, який виник за наслідками розглянутих питань в рамках лекції.

  

 

4 грудня 2019 року в Київському окружному адміністративному суді відбувся захист випускових кваліфікаційних робіт за спеціальністю 081, спеціалізації "Фінансове право". Головуючий - Щавінський Віталій Романович заступник Голови Київського окружного адміністративного суду

   

 

 

3 грудня 2019 року в Київському окружному адміністративному суді відбувся захист випускових кваліфікаційних робіт за спеціальністю 081, спеціалізації "Фінансове право". Головуючий - Щавінський Віталій Романович заступник Голови Київського окружного адміністративного суду

   

  

 

Меморандум про співробітництво між КНТЕУ та Українським альянсом по боротьбі з підробками та піратством

За ініціативою кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права КНТЕУ 2 грудня 2019 року відбулося підписання меморандуму про співробітництво між Київським національним торговельно-економічним університетом та Українським альянсом по боротьбі з підробками та піратством (УАПП)

Предметом меморандуму є налагодження довгострокових партнерських відносин у сфері забезпечення охорони та захисту прав інтелектуальної власності в рамках підтримки діяльності УАПП, спрямованої на розвиток системи охорони та захисту прав інтелектуальної власності в Україні, вдосконалення законодавчої бази, освіти та просвіти українського суспільства щодо прав інтелектуальної власності. 

Меморандум урочисто підписали ректор КНТЕУ, доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Анатолій Антонович Мазаракі та президент Українського альянсу по боротьбі з підробками та піратством Антоніна Павлівна Пахаренко-Андерсон. 

Ректор КНТЕУ Анатолій Антонович Мазаракі високо оцінив перспективи співпраці в напрямку спільної реалізації науково-практичних та освітньо-просвітницьких заходів, спрямованих на підвищення обізнаності суспільства (студентів і викладачів) та важливе значення захисту прав інтелектуальної власності за участю представників Українського альянсу по боротьбі з підробками та піратством. Зі свого боку партнери КНТЕУ відзначили високий рівень організації співробітництва та висловили впевненість у його вагомих результатах.

  

  

 

Визначено переможців І туру Всеукраїнської олімпіади з Правознавства

Правові кафедри Факультету міжнародної торгівлі та права 25 листопада 2019 р. провели перший тур Всеукраїнської олімпіади з «Правознавства» серед студентів спеціальності 081 «Право». В олімпіаді брали участь 95студентів 3-4 курсів освітнього ступеня «бакалавр» та 1 курсу – «магістр». Олімпіада проводилась у формі тестування. Студентам були запропоновані до вирішення тестові завдання з дисциплін: Теорія держави і права; Конституційне право; Кримінальне право; Кримінальний процес; Цивільне право; Цивільний процес; Господарське право; Господарський процес; Фінансове право; Трудове право; Право соціального забезпечення; Адміністративне право і процес; Інтелектуальне право; Муніципальне право; Міжнародне приватне право; Міжнародний захист прав людини.

Журі постановило визнати переможцями таких студентів:
1. Самсоненко Назар Миколайович 1 курсу 5 групи ФМТП
2. Дьоміна Вероніка Андріївна 4 курсу 14 групи ФМТП
Данилюк Степан Михайлович 4 курсу 14 групи ФМТП
3. Іванченко Анна Сергіївна 4 курсу 12 групи ФМТП
Пономаренко Дмитро Романович 4 курсу 12 групи ФМТП
Видолоб Анна Іванівна 4 курсу 14 групи ФМТП.

          

 

Заступником Голови Київського окружного адміністративного суду Щавінським Віталієм Романовичем
проведено відкриту лекцію

14 листопада, за сприянням кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права, для груп 9,10,11 3 курсу ФМТП була проведена відкрита лекція заступником Голови Київського окружного адміністративного суду Щавінським Віталієм Романовичем в ауд. Л-103 на 3-4 парі.
Тема лекції: «Сучасний стан розвитку вітчизняної системи адміністративного судочинства». Під час відкритої лекції були висвітлені такі питання:
- ключові завдання та принципи здійснення адміністративного судочинства;
- поняття та ознаки адміністративного спору;
- система адміністративних судів;
- напрями розвитку адміністративного судочинства в Україні.
За наслідками лекції студенти мали змогу задати Віталію Романовичу питання, які для них стали цікавим під час вивчення дисципліни. Особлива увага студентів була приділена «адвокатській монополії», «розумним строкам розгляду судових справ», «справам, які належать до категорії спеціальних», «прокуратурі, позивачу в адміністративних справах».

Кафедра адміністративного, фінансового та інформаційного права та студенти 3 курсу 9, 10, 11 груп щиро вдячна Віталію Романовичу за цікаву лекцію і діалог, який виник за наслідками розглянутих питань в рамках лекції.

  

 

Команда 11 групи 3 курсу ФМТП під назвою «Правнича мафія» прийняла участь у першому турі судових дебітів з адміністративного судочинства

24 жовтня 2019 року, під керівництвом доцента кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Пустовіт Ю.Ю., команда 11 групи 3 курсу ФМТП під назвою «Правнича мафія» прийняла участь у першому турі судових дебітів з адміністративного судочинства.

Перший тур полягав у письмовому вирішенні фабули дебатів, яку команда отримала від організаційного комітету.

Судові дебати з адміністративного судочинства – це дводенні змагання команд з участі у судовому засіданні в порядку адміністративного судочинства у якості позивача чи відповідача за наперед визначеними фабулами.

Команда успішно пройшла до другого туру (півфінал та фінал), який відбудеться 15-16 листопада в Шостому апеляційному адміністративному суді.

  

 

Екскурсія до Верховної Ради України 

21 жовтня 2019 року, за сприянням старшого викладача кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Севастьяненко О.В. та за погодженням із керівництвом Апарату Верховної Ради України було організовано екскурсію до Верховної Ради України для студентів 4 курсу ФМТП Київського національного торговельно-економічного універсітета.
Учасники екскурсії ознайомилися з приміщеннями Верховної Ради України, її архітектурною спадщиною. Оглянули чудові картини, що прикрашають стіни, приміщення балкону, з якого видно робочі міста народних обранців. Велику зацікавленість викликала картина О.Кулакова «Державотворення», на якій зображені депутати Верховної Ради України, історичні особи, які брали участь у державотворенні на різних етапах боротьби за незалежність України та державний символ – великий прапор у центрі картини. Окрім того, мали змогу побувати у сесійній залі парламенту, де ухвалюються закони України, а також завітали до кулуарів Верховної Ради України, де проходять брифінги народних депутатів.
Усі присутні пізнали для себе багато цікавих нових фактів, що пов’язують історію нашої держави і сьогодення роботи Верховної Ради України.
Студенти та викладачі факультету Міжнародної торгівлі та права КНТЕУ  висловлюють слова щирої вдячності за цікаву та змістовну екскурсію до Верховної Ради України.

   

 

Заступником голови, суддею-речником Шостого адміністративного апеляційного суду
Мєзєнцевим Євгенієм Ігоровичем
проведено відкриту лекцію

17 жовтня 2019 року, за сприянням доцента кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Пустовіт Ю.Ю., для груп 9,10,11 3 курсу ФМТП було проведено відкриту лекцію заступником голови, суддею-речником Шостого адміністративного апеляційного суду Мєзєнцевим Євгенієм Ігоровичем.
Тема лекції: «Розгляд адміністративних справ пов’язаних з правами біженців». Під час відкритої лекції було висвітлено ряд ключових питань з приводу прав біженців на Україні, а саме:

- конвенційні ознаки визнання біженцем;

- умови при яких особа не може бути визнана біженцем;

- відмінність справ про біженців від інших категорій справ (на прикладі «Шкали доведеності»).

Також під час лекції Євгенієм Ігоровичем було розкрито умови поділу апеляційних адміністративних судів на округи та вимоги до кандидатів на посаду судді.
Особливу протягом лекції було приділено канонічним рішенням ЄСПЛ (RC vs SWE, Якубов vs RUS) та справам із особистої практики судді (№826/4803/14 від 15.09.2014р., №826/6847/17 від 26.06.2017р., №826/13833/17 від 31.07.2018 р.).

Кафедра адміністративного, фінансового та інформаційного права та студенти 3 курсу 9, 10, 11 груп щиро вдячна Євгенію Ігоровичу за цікаву лекцію і діалог, який виник за наслідками розглянутих питань в рамках лекції.

      

 

Студенти КНТЕУ відвідали НБУ

9 жовтня  студенти КНТЕУ  разом зі старшим викладачем кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Севастьяненко Оленою Володимирівною відвідали Національний банк України. Для студентів була проведена цікава екскурсія до Музею грошей та історичною будівлею НБУ, яка дала можливість дізнатися багато цікавої нової інформації про діяльність центрального банку країни та його історію, відчути атмосферу роботи банку. Окрім екскурсії студентам було проведено лекцію представником НБУ, завдяки якій студенти дізнались про основні функції та завдання центрального банку.

   

 

Зустріч із представниками Join Research Centre

Представники кафедри Запотоцька О.В. та Гуржій А.В. взяли участь у зустрічі  фокус-груп зі стейкхолдерами для визначення проблемних питань у сфері трансферу технологій та охорони права інтелектуальної власності.

Зустріч відбулась у рамках візиту делегації трансферу технологій та охорони права інтелектуальної власності Об’єднаного дослідницького центру Європейської Комісії (Join Research Centre – JRC) в Міністерстві освіти і науки України.

Підчас зустрічі обговорювались перспективи діяльності Вищого суду з питань інтелектуальної власності в Україні: компетенція, порядок та строки формування, зарубіжний досвід розгляду спорів в сфері трансферу технологій та охорони права інтелектуальної власності, посилення відповідальності за порушення прав інтелектуальною власністю, актуальні тенденції правового регулювання патентного права.

  

 

Завідувач кафедри Гуржій Тарас Олександрович та доцент кафедри Гуржій Анна Валеріївна провели низку лекційних занять з польськими студентами

Викладачі кафедри (Гуржій Т.О., Гуржій А.В.), на запрошення Університету Казимира Великого (м. Бидгощ, Польща), провели низку лекційних занять з польськими студентами. В ході занять були широко висвітлені нормативні і практичні аспекти захисту інформаційних прав людини в країнах ЄС. Особливу увагу під час проведення лекцій було приділено впливу європейського законодавства про захист персональних даних на діяльність публічної адміністрації та приватних комерційних структур. На прикладі Великобританії, Німеччини, Польщі, Франції та інших країн-членів ЄС розглянуто сучасні юридичні реалії функціонування інформаційних мереж та електронних систем пошуку, розробки програмних продуктів, електронного маркетингу, інформаційного забезпечення управлінської та підприємницької діяльності.
У рамках спільної зустрічі представники КНТЕУ та Університету Казимира Великого обговорили перспективи розвитку наукового співробітництва, зокрема, подання спільної заявки на реалізацію проекту ERASMUS. 

       

 

Студенти КНТЕУ гідно здобули перемогу на студентсько-курсантському форумі «STUDIO ВЕСНА 2019»!

Команда студентів-правників за сприяння кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права (тренери – викладачі кафедри О.В.Корольков та А.В.Гуржій) взяла участь у масштабному форумі «STUDIO ВЕСНА 2019», який проходив в Інституті Кримінально-виконавчої служби за підтримки Міністерства юстиції України та Пенітенціарної асоціації України. Змагання проходило у два етапи і передбачало участь у науково-практичній конференції «Суспільство, право, психологія та педагогіка: поступ у майбутнє», проведення серії інтелектуальних конкурсів, розв’язання завдань з теорії держави та права, конкурс з безпеки життєдіяльності «Надання першої допомоги» та ін.

Вітаємо наших студентів правників з черговою перемогою!

     

 

Вітаємо учасників олімпіади з “Правознавства” 

В Запоріжжі одинадцятого квітня на базі юридичного факультету Запорізького Націогального Університету розпочався ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади за спеціальністю «Правознавство» у 2018/2019 н. р. Цього разу свої знання в різних галузях права демонстрували 119 учасників із 46 вітчизняних закладів вищої освіти. Наш університет на заході представляли четвертокурсники Самсоненко Назар, Кубрак Аліна та Ковальчук Юлія.

В жюрі працювала старший викладач кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права к.ю.н. Запотоцька Олена Василівна!

Учасникам необхідно було продемонструвати свої знання в різних галузях і дати відповіді на 200 запитань. За результатами першого туру 41 учасник пройшов до другого етапу.

За рузультатами наша команда посіласа 21 місце, а в індивідуальному турі Самсоненко Назар зайняв 26 місце.  

    

 

Студенти КНТЕУ здобули перемогу в Правничому брейн-рингу

За сприяння кафедри адміністративного, фінансового, інформаційного права та кафедри міжнародного публічного права представники КНТЕУ взяли участь в Правничому брейн-рингу серед студентів-іноземців, який відбувся в Національному авіаційному університеті.
 Команду КНТЕУ представили студенти ФМТП:

- Шахбазова Ельвіна

- Ціпле Іонел

- Абушова Белла

Тематика брейн-рингу охопила широкий комплекс питань адміністративного, цивільного, кримінального, господарського, трудового та земельного права. Продемонструвавши високий рівень теоретичної і практичної підготовки, наші студенти в напруженій боротьбі вибороли почесне ІІ місце та були нагороджені кубком і грамотою.

Тренер команди – Гуржій Анна Валеріївна, доцент кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права.

Вітаємо з перемогою!

    

 

Студенти КНТЕУ відвідали НБУ

22 березня студенти КНТЕУ  разом зі старшим викладачем кафедри Севастьяненко Оленою Володимирівною відвідали Національний банк України. Для студентів була проведена цікава екскурсія до Музею грошей та історичною будівлею НБУ, яка дала можливість дізнатися багато цікавої нової інформації про діяльність центрального банку країни та його історію, відчути атмосферу роботи банку. Окрім екскурсії студентам було проведено лекцію представником НБУ, завдяки якій студенти дізнались про основні функції та завдання центрального банку. Ця екскурсія була особливою, адже саме в цей період в НБУ проходив Global Money Week – щорічна глобальна ініціатива, що включає акції та заходи по всьому світу.

   

 

Студенти КНТЕУ у Верховній Раді України

18 березня студенти КНТЕУ, разом зі старшим викладачем кафедри Севастьяненко Оленою Володимирівною, відвідали Верховну Раду України. Студентам були продемонстровані кулуари, зона для брифінгу та сесійна зала Верховної Ради. Вражаючою та пізнавальною була екскурсія завдяки професіоналізму екскурсовода, що супроводжувала студентів. Особливо цікавим було побачити на власні очі те, що можемо спостерігати лише по телебаченню. У ході екскурсії студенти мали змогу отримати не лише масив корисної інформації, ознайомитися зі значущими документами, дізнатися історію створення українського парламенту, а й оцінити неймовірний інтер'єр, унікальні і важливі для держави цінності, такі як, Конституція України, український прапор, картина "Державотворення".

    

 

«Я купую справжнє! Я не купую підробок!».

Під такими гаслами пройшла зустріч представників Українського альянсу по боротьбі з підробками та піратством зі студентами та працівниками КНТЕУ в рамках відзначення «Всесвітнього дня прав споживачів», організована за сприяння кафедри адміністративного фінансового та інформаційного права.

Голова комісії з питань інтелектуальної власності та недобросовісної конкуренції ІСС Ukraine, координатор з підтримки громадських проектів Українського альянсу з питань боротьби з підробками та піратством Вероніка Березанська та юристи ППФ «Пахаренко і Партнери» Безкоровайна Олена, Кірік Анна, Севостьянова Лариса презентували просвітницьку акцію «Я купую справжнє! Я не купую підробок!», присвячену актуальним питанням реалізації та захисту прав інтелектуальної власності.

Участь в акції взяли понад 300 осіб, серед яких студенти, викладачі та гості КНТЕУ. Всі учасники отримали можливість не тільки збагатити свої знання і поспілкуватися з провідними юристами-практиками, а й оглянули експозицію підробок виїзного Музею Українського альянсу по боротьбі з підробками та піратством.

КНТЕУ висловлює вдячність за співпрацю Вероніці Березанській та Севостьяновій Ларисі!

    

 

Відбулася зустріч студентів  КНТЕУ з доктором філософії у галузі економіки (PhD), магістром права (Мерілендський Університет, США), Валлє Вірою Олександрівною

За сприяння кафедри відбулась відкрита лекція доктора філософії у галузі економіки (PhD), магістра права (Мерілендський Університет, США), Валлє Віри Олександрівни на тему: «Таємниці юридичної професії».

У ході зустрічі були висвітлені актуальні аспекти роботи юриста в державному секторі, у бізнесі та в громадянському суспільстві. Особливу увагу було приділено питанню: «Як юрист може змінити Україну!»

Висловлюємо вдячність Валлє Вірі Олександрівні за неймовірно цікаве заняття та творчі подарунки студентам!

      

 

Фахівці Міністерства юстиції України долучились до проведення Всеукраїнського тижня права в КНТЕУ

5 грудня 2018 року в рамках Всеукраїнського тижня права з ініціативи кафедри адміністративного, інформаційного та фінансового права та кафедри міжнародного публічного права Катерина Бєлощук, в.о. заступника начальника управління правового співробітництва з міжнародними організаціями Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України прочитала лекцію на тему «ЄС: перемоги, виклики, перспективи».

Участь у заході взяли студенти спеціальності «Міжнародне право» та «Право», викладачі факультету міжнародної торгівлі та права.

 

 

Зустріч студентів ФМТП 4 курсу 7 групи із заступником голови Київського окружного адміністративного суду д.ю.н. Щавінським Віталієм Романовичем та Радником міністра юстиції України к.ю.н. Усенко Романом Анатолійовичем

04.12.2018 року за сприяння начальника кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права д.ю.н. професора Гуржія Тараса Олександровича у рамках навчального процесу була проведена зустріч студентів ФМТП 4 курсу 7 групи із заступником голови Київського окружного адміністративного суду д.ю.н. Щавінським Віталієм Романовичем та Радником міністра юстиції України к.ю.н. Усенко Романом Анатолійовичем.

У своєму виступі Віталій Романович акцентував увагу на проблематиці діяльності суддів в Україні, а саме  рівня довіри громадськості до діяльності суддів. Віталієм Романовичем було зазначено, що, на жаль, нині у суддівській галузі має місце недобір кадрів, а ті судді, що працюють, значно перевантажені справами. Далі акцент було зміщено на діяльність ЗМІ щодо висвітлення діяльності суддів. На думку Віталія Романовича, формування довіри громадськості до суддів з боку ЗМІ пов’язано з кваліфікацією журналістів та рівнем їх обізнаності щодо конкретних судових справ.

Далі слово взяв Роман Анатолійович, який наголосив на тому, що Міністерство юстиції України  має багато напрямів діяльності. Найбільш актуальними була визначена нормотворча діяльність та експертиза проектів підзаконних актів. Також до компетенції Міністерства юстиції віднесено реєстрацію актів, наприклад реєстрація шлюбу. Особливу увагу Роман Анатолійович приділив  пенітенціарній діяльності, а саме питанню впровадження в Україні приватних в’язниць.

Після закінчення доповідей студенти ставили запитання. Гостру  дискусію викликала тема щодо проведення ЗНО у студентів юридичних спеціальностей.

   

 

Студенти Факультету міжнародної торгівлі та права взяли участь у ІІ Всеукраїнському студентському турнірі з судових дебатів у справах адміністративної юрисдикції 

Студенти Факультету міжнародної торгівлі та права у супроводі старших викладачів кафедри Запотоцької О.В. та Пустовіт Ю.Ю. взяли участь у ІІ Всеукраїнському студентському турнірі з судових дебатів у справах адміністративної юрисдикції.

Захід проводився у стінах Верховного суду. Студенти мали можливість відчути себе у ролі судді, адвоката, позивача та відповідача. Спостерігали за судовим процесом у спеціально облаштованій  кімнаті, познайомились зі справжніми суддями, отримали корисні поради та вибороли 5-те місце серед України.

Суддя - Дадіані Тамара Зурабівна, студентка 2 курсу, заступник голови Факультету міжнародної торгівлі та права

Адвокат позивача - Лисенко В’ячеслав Сергійович, студент 3 курсу

Адвокат відповідача – Шахбазова Ельвіна Сафаятівна, студентка 2 курсу,  Президент Правничого клубу

Позивач 1 - Вашко Яна Ігорівна, студентка 2 курсу

Позивач 2 – Щерба Віолетта Ігорівна, студентка 2 курсу, член Правничого клубу

- Відповідач – Сива Діана Юріївна, студентка 2 курсу, член Правничого клубу

Секретар – Цимбал Ірина Миколаївна, студентка 2 курсу

    

  

 

Зустріч з міністром юстиції 

Студенти  Правничого клубу разом зі старшим викладачем кафедри Запотоцькою О.В.  відвідали Київський національний університет ім. Тараса Шевченко, де у переддень Дня студента відбулась зустріч Міністра юстиції з студентами провідних закладів освіти, які готують випускників за спеціальністю «Право».

Міністр юстиції розповів студентам про реформу системи державного управління та її приведення до найкращих європейських зразків.

«Ми наближаємося до стандартів Європейського Союзу. Ми є активними учасниками реформи державного управління, яку визнано однією з найбільш успішних серед тих реформ, які ми запроваджуємо в партнерстві з колегами з Євросоюзу. Вже зараз в Мін’юсті створено перші 4 директорати», - сказав очільник Мін’юсту.

Він запросив студентів проходити практику та стажування в Міністерстві юстиції та його управліннях у регіонах.

«Запрошуємо студентів третього і вище курсів з достатнім рівнем знань і мотивацією заповнити в нашому Онлайн будинку юстиції анкету або звернутись до нас через офіційну сторінку Мін’юсту в ФБ. Ми завжди раді вітати амбітних фахівців у нашій молодій Команді», - резюмував Павло Петренко.

На зустрічі також були присутні Генеральний директор Директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Міністерства юстиції України  Власюк В.В.; Генеральний Директор Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Зайченко Ю. І.; Генеральний директор

Директорату правової політики у сфері судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів Черногоренко І.Л. Кожен з них під час свого виступу мотивував студентів до навчання, участі в активному студентському та громадському житті, брати участь у міжнародних грантах на освіту та мріяти без меж.

Студенти мали можливість поставити запитання міністру, хочеться відзначити студентів Брагинця Данила, Шахбазову Ельвіну та Очкіна Дмитра, які зразу проявили активність та поставили міністру цікаві питання щодо реформування правоохоронних органів, діяльності нотаріатів та адвокатської діяльності.

   

  

 

Студенти, за сприянням кафедри, зустрілись з заступником голови Окружного адміністративного суду м. Києва Щавінським Віталієм Романовичем 

16.11.2018 року відбулась зустріч студентів КНТЕУ з заступником голови Окружного адміністративного суду м.Києва Щавінським Віталієм Романовичем. Під час зустрічі суддею було розкрито багато актуальних питань в рамках теми зустрічі «Обмеження на право на мирні зібрання», а саме: 

- конституційні норми, які регламентують право громадян на мирні зібрання;

- нормативно-правове забезпечення прав громадян на мирні зібрання в Україні;

- мета, завдання, функції мирних зібрань в Україні та закордоном;

- розуміння поняття «завчасне повідомлення» органів державної влади про намір проведення мирного зібрання в Україні;

- огляд судової практики про розгляд позовів щодо заборони проведення мирних зібрань в Україні;

- огляд судової практики Європейського суду з прав людини про розгляд позовів щодо заборони проведення мирних зібрань.

Протягом зустрічі студенти задавали багато питань судді і отримували повні компетентні відповіді щодо питань, які більш глибоко цікавили студентів.

Студенти КНТЕУ вдячні Віталію Романовичу Щавінському за дуже цікаву і пізнавальну зустріч!

   

  

Студенти за сприянням кафедри  зустрілись з заступником голови Шостого апеляційного адміністративного суду, суддею-спікером, колишнім членом Ради суддів України Євгеном Ігоровичем Мєзєнцевим 

09.11.2018 року відбулась зустріч студентів КНТЕУ з заступником голови Шостого апеляційного адміністративного суду, суддею-спікером, колишнім членом Ради суддів України Євгеном Ігоровичем Мєзєнцевим. Під час зустрічі суддею було розкрито багато актуальних питань, а саме:

- судова система України;

- мета вивчення системи судоустрою;

- юрисдикція 6 апеляційного адміністративного суду;

- основа діяльності суду – здійснення правосуддя;

- структура забезпечення розгляду судової справи;

- хто забезпечує розгляд справ;

- електронний суд;

- корисні інформаційні ресурси.

Протягом зустрічі студенти задавали багато питань судді і отримували повні компетентні відповіді щодо питань, які більш глибоко цікавили студентів.

Також студентам була проведена інтерактивна екскурсія по судам Сполучених Штатів Америки. В рамках інтерактивної екскурсії студенти ознайомились з судовою системою, юрисдикцією, принципами діяльності судів Сполучених Штатів Америки.

Студенти КНТЕУ вдячні Євгену Ігоровичу Мєзєнцеву за дуже цікаву і пізнавальну зустріч!

    

 

Викладачі кафедри доцент Гуржій А.В. та старший викладач Запотоцька О.В. відвідали Десяту міжнародну виставку «Інноватика в сучасній освіті»

Сьогодення ставить перед викладачами вищих навчальних нові виклики, відповідати на які можливо, лише використовуючи новітні методики викладання та обмінюючись досвідом з колегами. 

Саме тому викладачі кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права КНТЕУ доцент Гуржій А.В. та старший викладач Запотоцька О.В. відвідали Десяту міжнародну виставку «Інноватика в сучасній освіті», на якій  широко представлені інноваційні досягнення галузі освіти.

Відвідування такого заходу дає можливість для обговорення освітніх проектів, конструктивного спілкування між виробниками сучасних технологій та їх безпосередніми користувачами, професійне інформаційне поле для ділових контактів із розвитку науково-технічних досліджень, академічного обміну викладачами, обговорення аспектів упровадження сучасних технологій в навчальний процес.

Під час проведення презентацій, майстер-класів, дискусійних панелей обговорювались ключові питання інноваційного розвитку національної освітньої системи, основні напрями удосконалення системи освіти України та її входження як рівноправного партнера у європейське освітнє та наукове співтовариство, впровадження нових форм і технологій науково-освітньої діяльності, налагодження тісної співпраці з закордонними освітніми партнерами, участі в міжнародних наукових програмах і проектах, демонструватимуться інноваційні розробки закладів освіти, наукових установ і підприємств.

   

 

Студенти разом із викладачем Севастьяненко О.В. відвідали Верховну Раду України

Екскурсія до Верховної Ради розпочалась із коридору - музею історії. В ньому були представлені проекти будівлі Верховної Ради від різних архітекторів середини ХХ століття.

Далі екскурсовод запросила студентів до так званих «кулуарів». Там студенти отримали змогу на власні очі побачити прапор української державності, який було внесено народними депутатами України першого скликання до зали засідань Верховної Ради України 24 серпня 1991 року. Також  мали змогу поглянути на картину відомого художника О.Г. Кулакова під назвою «Державотворення», яка є почесним символом успішної боротьби за українську незалежність. А неподалік від неї розташовувалась ще одна українська святиня – ікона Святої Покрови – символу та оберегу українських козаків, незламності їх духу. Надалі студентам було запропоновано відвідати майбутній музей Верховної Ради України, який згодом буде введено в дію, та присісти за ті «круглі» столи, за якими вирішувались найважливіші для країни рішення.

І на останок екскурсії студенти дочекались того, чого найбільше хотіли – відвідин самого залу засідань ВРУ. Екскурсовод ознайомила нас з його історією та розповіла про сьогоднішню роботу. І на останок студенти мали змогу сфотографуватися на згадку про відвідини будівлі українського Парламенту.

Студенти вдячні за гостинність Верховній Раді України та екскурсоводу Людмилі Іванівні за надзвичайно цікаву подорож стінам українського Дому.

   

 

Студенти разом із викладачем Севастьяненко О.В. відвідали будинок Уряду

Екскурсія до Кабінету міністрів України розпочалась із музею історії.

В першу чергу, студентів вразив антураж приміщень: портрети всіх прем᾽єр - міністрів України починаючи з 1917 року і до сьогодення, безліч нагород та відзнак, раритетні фотокартки процесів творення української дипломатії. Все це було підкріплено періодичною можливістю присісти за столи, за якими сиділи видані вітчизняні політичні діячі та підписувались історичні для нашої держави документи.

Студентів приємно здивував зал музею, в якому були розташовані подарунки голів та високих представників інших держав, кожен з яких відображав культуру та традиції їх народу. Від історичної частини екскурсії потім екскурсанти перейшли до огляду сучасних залів та приміщень КМУ. Почали з місця, де робляться найважливіші звернення високих політичних діячів до народу – прес-центрів КМУ. Далі перейшли до огляду самих залів засідання Уряду. Не варто приховувати, ця частина екскурсії була найцікавішою, адже всі мали змогу на власні очі побачити місце, де приймаються найважливіші для країни рішення. Всім було дозволено зайняти міністерські крісла, щоб повністю відчути атмосферу українського державотворення. Екскурсія Кабінетом Міністрів України завершилась на позитивній ноті, оскільки кожен побачив те, за чим ішов – історію та сучасний стан приміщення, де творилась та твориться вітчизняна дипломатія. Всі дуже вдячні Олександру  Євгеновичу, який весь цей час показував та розповідав про те, що оточувало студентів. 

І на останок, студенти залишили відгук в книзі побажань музею КМУ: «Студенти КНТЕУ вдячні Кабінету Міністрів України за гостинність».

   
 

Представники кафедри взяли участь у Міжнародній науково-практичній конференції  “Конвергентність публічної адміністрації в державах-членах ЄС” (м. Краків, Польща)

Завідувач кафедри, д.ю.н., професор Т.О. Гуржій, доцент кафедри, к.ю.н. А.В. Гуржій у складі української делегації взяли участь у Міжнародній науково-практичній конференції “Конвергентність публічної адміністрації в державах-членах ЄС”, яка поводилася на базі Інституту політології Краківського педагогічного університету (Польща).

Основна увага учасників конференції була прикута до питань розбудови національних систем публічного адміністрування в контексті розвитку законодавства ЄС, інституційних проблем конвергенції державного управління в Європейському Союзі та європейських країнах, уніфікації правових засад публічного адміністрування в окремих галузях і сферах на підставі законодавства ЄС, аналізу прикладів тлумачення та застосування законодавства ЄС національними органами державного управління, тенденцій розвитку соціальної політики в ЄС та інших країнах Європи, налагодження міжнародного співробітництва в управлінській, правозахисній та правоохоронній сферах.  

Виступи представників КНТЕУ, які були присвячені впливу антикорупційної політики ЄС на боротьбу з корупцією в Україні та перспективам імплементації стандартів ЄС з питань захисту персональних даних, викликали неабиякий інтерес з боку зарубіжних колег та стали предметом широкого обговорення.

Крім того, у рамках заходу з представниками Краківського педагогічного університету та Університету Тірани (Албанія) було досягнуто домовленість про розвиток співпраці в сфері обміну студентами та викладачами, спільних публікацій та реалізації європейських грантових програм.

   

 

 

Викладачі КНТЕУ презентували монографію «Development of National Law in the Context of Integration into the European Legal Space»

5 червня 2018 увазі правничого загалу презентовано англомовну монографію «Development of national law in the context of integration into the European legal space», яка вийшла друком в Республіці Польща. До редакційної ради монографії увійшов д.ю.н., професор, завідувач кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права КНТЕУ Гуржій Тарас Олександрович.

Велику увагу наукової спільноти привернув фундаментальний розділ 5 монографії – «Legal regulation of the activity of on-line collaborative platforms in the EU» (автори д.ю.н., доцент, завідувач кафедри міжнародного публічного права КНТЕУ Дешко Людмила Миколаївна, помічник Президента ГО «Українська асоціація зовнішньої політики» Кушнір Дар'я Валеріївна), присвячений розгляду актуальних проблем правового регулювання діяльності он-лайн платформ спільної участі в Європейському Союзі. Предметом жвавого обговорення стали питання захисту персональних даних, висвітлені в розділі 10 «Organizational and legal issues of personal data protection in Ukraine» (автори д.ю.н., професор, завідувач кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Гуржій Тарас Олександрович, к.ю.н., доцент кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Гуржій Анна Валеріївна).

Під час презентації Гуржій Т.О. та Дешко Л.М. виступили з доповідями. Обговорення монографії «Development of national law in the context of integration into the European legal space» в колі провідних вітчизняних та зарубіжних фахівців засвідчило її затребуваність, як правничою наукою, так і сучасною юридичною практикою.

    

 

Представники КНТЕУ  та Всеукраїнської федерації споживачів «ПУЛЬС»  взяли участь у засіданні робочої групи при Міністерстві економічного розвитку України з наближення Закону України «Про захист прав споживачів» до норм ЄС

Представники КНТЕУ (завідувач кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права, проф. Т.О.Гуржій, доцент кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права, к.ю.н., доц. Л.А.Микитенко) та Всеукраїнської федерації споживачів «ПУЛЬС» (Н.В.Бородачова, А.І.Лига) взяли участь у засіданні робочої групи при Міністерстві економічного розвитку України з наближення Закону України «Про захист прав споживачів» до норм ЄС.

Учасники засідання розглянули широкий комплекс організаційно-правових питань захисту прав споживачів: перспективи імплементації актів Європейського Союзу з питань захисту прав споживачів у вітчизняну систему правового регулювання; створення механізмів досудового врегулювання споживчих спорів; захист прав споживачів у сфері електронної торгівлі; захист прав вразливих категорій споживачів.

Результатом обговорення стало напрацювання комплексу пропозицій, спрямованих  на вдосконалення вітчизняного законодавства у відповідності до Європейських стандартів захисту прав споживачів. КНТЕУ дякує партнерам!

    

 

Представники кафедри взяли участь у І Міжнародному конгресі з прав людини (м. Жешув, Польща).

Завідувач кафедри, д.ю.н., професор Т.О. Гуржій, доцент кафедри, к.ю.н. А.В. Гуржій у складі української делегації взяли участь у І Міжнародному конгресі з прав людини, який відбувся на базі Інституту політичних наук Жешувського університету (Польща).

Основна увага учасників конференції була прикута до питань розвитку міжнародного та національного законодавства захисту прав людини, розбудови механізмів реалізації та захисту громадянських права, дотримання прав людини в умовах гібридної війни, налагодження міжнародного співробітництва в правозахисній та правоохоронній сферах.  

Виступи представників КНТЕУ, які були присвячені проблемам захисту прав людини на тимчасово непідконтрольних територіях України, викликали неабиякий інтерес з боку зарубіжних колег та стали предметом широкого обговорення.

Крім того, у рамках заходу з представниками Жешувського університету було досягнуто домовленість про поглиблення співпраці в сфері обміну студентами та викладачами, спільних публікацій та участь у європейських грантових програмах.

    

 

Завідувач кафедри, професор Т.О. Гуржій і доцент кафедри, к.ю.н. А.В. Гуржій на лекції професора Лукана Вея 
«Українська демократія по дефолту: від Кравчука до Порошенка. Що далі?»

8 травня 2018 року на запрошення Офісу Програми імені Фулбрайта в Україні д.ю.н., професор, завідувач кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Гуржій Тарас Олександрович, д.ю.н., доцент, завідувач кафедри міжнародного публічного права Дешко Людмила Миколаївна, к.ф.н., доцент, заступник декана ФМТП з навчально-методичної та наукової роботи Тесленко Наталія Олександрівна, к.ю.н., доцент кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Гуржій Анна Валеріївна, к.ю.н., доцент кафедри міжнародного публічного права Альонкін Олексій Анатолійович, магістри спеціальності «Міжнародне право» взяли участь у лекції «Українська демократія по дефолту: від Кравчука до Порошенка. Що далі?» професора політології Торонтського університету (Канада) Лукана Вея.

Лекція була організована Представництвом Інституту міжнародної освіти, Програмою імені Фулбрайта в Україні і  Моніторингово-аналітичною групою «ЦИФРА».

Лукан Алан Вей є співавтором та автором книг «Competitive AuthoritarianismHybrid Regimes after the Cold War» та«Pluralism by DefaultWeak Autocrats and the Rise of Competitive Politics». Професор Вей спеціалізується на вивченні гібридних політичних режимів, зокрема в країнах колишнього Радянського Союзу. Разом зі Стівеном Левицьким Лукан Вей запропонував концепцію «змагального авторитаризму» (competitive authoritarianism). Змагальні авторитарні режими, - стверджує він, - є достатньо сильними, щоб маніпулювати демократичними інститутами – виборами, парламентом, пресою, судами. Проте, з іншого боку, вони є достатньо слабкими, щоб повністю скасувати або заборонити ці інститути.

Лукан Вей також є автором концепції «демократії по дефолту» (democracy by default): за деяких обставин демократія є результатом слабкості політичного режиму, а не наслідком зусиль, прикладених до її побудови.

У світлі двох згаданих концепцій професор Вей говорив про Україну. У чому особливість української демократії? Які механізми забезпечують і підтримують її існування? Як змінилась українська демократія за останні чверть століття? Відповіді на ці та інші запитання слухачі дізнались на відкритій лекції профессора Лукана Вея.

  

 

 

Завідувач кафедри, професор Т.О. Гуржій прийняв участь у засіданні робочої групи при Міністерстві економічного розвитку України з наближення Закону України «Про захист прав споживачів» до норм ЄС.

Представники КНТЕУ (перший проректор з науково-педагогічної роботи, проф. Н.В.Притульська, завідувач кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права, проф. Т.О.Гуржій, доцент кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права, к.ю.н., доц. Л.А.Микитенко) та Всеукраїнської федерації споживачів «ПУЛЬС» (Н.В.Бородачова, А.І.Лига) взяли участь у засіданні робочої групи при Міністерстві економічного розвитку України з наближення Закону України «Про захист прав споживачів» до норм ЄС.

Учасники засідання розглянули широкий комплекс організаційно-правових питань захисту прав споживачів: перспективи імплементації актів Європейського Союзу з питань захисту прав споживачів у вітчизняну систему правового регулювання; створення механізмів досудового врегулювання споживчих спорів; захист прав споживачів у сфері електронної торгівлі; захист прав вразливих категорій споживачів; розробка нової редакції Закону України “Про захист прав споживачів” на основі Європейських стандартів та багато інших.

Результатом обговорення стало вироблення концептуального підходу до реформування законодавства України про захист прав споживачів. КНТЕУ дякує партнерам!

      

 

Студенти КНТЕУ гідно дебютували на студентсько-курсантському форумі «STUDIO ВЕСНА 2018»!

Команда студентів-правників за сприяння кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права (тренери – викладачі кафедри О.В.Корольков та А.В.Гуржій) взяла участь у масштабному форумі «STUDIO ВЕСНА 2018», який проходив в Інституті Кримінально-виконавчої служби за підтримки Міністерства юстиції України та Пенітенціарної асоціації України.
Змагання проходило у два етапи і передбачало участь у науково-практичній конференції «Суспільство, право, психологія та педагогіка: поступ у майбутнє», проведення серії інтелектуальних конкурсів, розв’язання завдань з теорії держави та права, конкурс з безпеки життєдіяльності «Надання першої допомоги», а також турнір з міні-футболу.
У напруженій боротьбі з досвідченими командами провідних ВУЗів країни команда КНТЕУ, яка дебютувала на форумі, виборола почесне четверте місце. Вітаємо наших студентів з вдалим дебютом!

Зичимо подальших перемог!

            

 

Студенти ФМТП здобули перемогу в Правничому брейн-рингу

В Національному авіаційному університеті відбувся Правничий брейн-ринг серед студентів-іноземців. Команду КНТЕУ представили студенти ФМТП:

- Мазуркевич Анастасія 4 курс 6 група

- Ціпле Іонел 3 курс 4 група

- Тітова Сандра 3 курс 4 група

- Белінська Олеся 2 курс 4 група

Продемонструвавши високий рівень теоретичної і практичної підготовки, наші студенти в напруженій боротьбі вибороли І місце та були нагороджені кубком і грамотою.
Тренер команди – Гуржій Анна Валеріївна, доцент кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права. В рамках брейн-рингу учасникам довелося відповідати на різноманітні питання в галузях адміністративного, цивільного, кримінального, господарського, трудового та земельного права.

Вітаємо з перемогою!

         

 

Представники КНТЕУ взяли участь у міжнародній конференції "Забезпечення якості юридичної освіти, університетська автономія та академічна свобода"

Представники КНТЕУ (перший проректор з науково-педагогічної роботи Н. В. Притульська, завідувач кафедри адміністративного фінансового та інформаційного права, д.ю.н, проф. Т. О. Гуржій, завідувач кафедри міжнародного публічного права, д.ю.н., доц. Л. М. Дешко, старший викладач кафедри загальноправових дисциплін, к.ю.н. Р. О. Банк) взяли участь у Міжнародній конференції "Забезпечення якості юридичної освіти, університетська автономія та академічна свобода в контексті підготовки фахівців для правничої професії ХХІ сторіччя".
Захід відбувся за сприянням Міністерства освіти і науки України, Міністерства Юстиції України, Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Організації з безпеки та співробітництва в Європі, USAID від американського народу, Програми "Нове правосуддя".
Конференція відбулася 24 квітня, протягом якої обгорювали такі питання:

- автономія закладів ЗВО у її тісному зв’язку з поліпшенням загальної якості юридичної освіти та доступом до регульованих правничих професій

- методологія та інструментарій забезпечення якості юридичної освіти

- сучасні тренди та інновацій у сфері юридичної освіти

- розгляд кращих практик забезпечення якості юридичної освіти

- підготовка рекомендацій щодо просування реформи юридичної освіти у світлі міжнародних та європейських стандартів

Учасниками заходу стали особи відповідальні за формування політики в Україні, представники правничої професії, представники правничих шкіл України та інших країн, представники організацій громадянського суспільства, міжнародні експерти.
Конференція пройшла плідно, а співпраця учасників була дуже успішною.
Сподіваємося на подальшу розбудову системи юридичної освіти!

      

 

Зустріч студентів КНТЕУ спеціальності "Правознавство" з Начальником Головного територіального управління юстиції у м. Києві Куценко С.І. 

17 квітня 2018 року в рамках програми "Маю право" відбулася зустріч студентів КНТЕУ спеціальності Правознавство з Начальником Головного територіального управління юстиції у м. Києві Куценко С.І. 

Під час зустрічі були обговорені ключові проблемні питання реформування органів державної влади в Україні. Також сторони зустрічі мали можливість поділились ідеями та баченням розвитку нотаріату, виконавчої служби та розширення онлайн сервісів в Україні. 

Також обговорили можливість стажування та майбутнього працевлаштування студентів КНТЕУ в органах юстиції.



 

Круглий стіл на тему: «Протидія торгівлі людьми: профілактика соціального явища в студентському середовищі»

28 березня 2018 року за підтримки кафедри Координатором проектів ОБСЄ в Україні та уряду Канади спільно з представником ГО «Фундація «Гармонізоване суспільство» Юлією Марсумівною Галустян проведено круглий стіл зі студентами факультету міжнародної торгівлі та права Київського національного торговельно-економічного університету на тему: «Протидія торгівлі людьми: профілактика соціального явища в студентському середовищі».

Метою круглого столу було – донести до студентів інформацію про торгівлю людьми, дітьми, зовнішні та внутрішні причини виникнення даної проблеми; про те, які права порушуються в ситуації торгівлі людьми, як захистити себе від шахрайства та не потрапити до рук торгівців людьми, сформувати у студентів навички безпечної поведінки, обачності та спостережливості.

Юлією Марсумовною було наголошено, що молоді люди, котрі ще не мають достатнього життєвого досвіду, часто стають об’єктом торгівлі людьми, також висвітлено основні завдання профілактичної роботи, методи та форми профілактики торгівлі людьми для різноманітних груп ризику. Цікавою для студентів виявилася  представлена тренером презентація на тему «Торгівля людьми як небезпечне соціальне явище». Також студентам було продемонстровано відеоролики «Експлуатація дітей», «Сексуальна експлуатація», «Трудова експлуатація». Зацікавленість у студентів викликали історії молодих людей, які стали жертвами торгівлі людьми.

Тренером було акцентовано увагу студентів на проблемі торгівлі людьми, а також поінформовано їх про ризики нелегальної міграції. Тренер детально розповіла й дала корисні поради як не потрапити до рук торговців людьми та як діяти, якщо все ж таки така ситуація трапилася.

Серед студентів було розповсюджено інформаційні матеріали на тему: «Якщо Ви потрапили в торгівлю людьми і потребуєте невідкладної допомоги».

Ми вдячні за цікаву презентацію та надану важливу для студентів інформацію, спрямовану на попередження торгівлі людьми в студентському середовищі.

  

  

 

Відбулася зустріч студентів  КНТЕУ з доктором філософії у галузі економіки (PhD), магістром права (Мерілендський Університет, США), Валлє Вірою Олександрівною

За сприяння кафедри відбулась відкрита лекція з доктором філософії у галузі економіки (PhD), магістром права (Мерілендський Університет, США) Валлє Вірою Олександрівною на тему: «Україна: Фасадна чи реальна демократія?».
У ході зустрічі було розглянуто існування демократії та умови її успіху в Україні. Обговорювались проблемні аспекти  демократії в Україні і як її можна змінити. Наприкінці зустрічі Віра Валлє подарувала в фонд бібліотеки КНТЕУ свої авторські праці.

Висловлюємо вдячність Валлє Вірі Олександрівні за неймовірно цікаве заняття та творчі подарунки студентам!

      

 

«Я купую справжнє! Я не купую підробок!».

Під такими гаслами пройшла зустріч представників Українського альянсу по боротьбі з підробками та піратством зі студентами та працівниками КНТЕУ в рамках відзначення «Всесвітнього дня прав споживачів», організована за сприяння кафедри адміністративного фінансового та інформаційного права.

Голова комісії з питань інтелектуальної власності та недобросовісної конкуренції ІСС Ukraine, координатор з підтримки громадських проектів Українського альянсу з питань боротьби з підробками та піратством Вероніка Березанська та юристом ППФ «Пахаренко і Партнери» Алфьоровим Ігорем презентували просвітницьку акцію «Я купую справжнє! Я не купую підробок!», присвячену актуальним питанням реалізації та захисту прав інтелектуальної власності.

Участь в акції взяли понад 1000 осіб, серед яких студенти, викладачі та гості КНТЕУ. Всі учасники отримали можливість не тільки збагатити свої знання і поспілкуватися з провідними юристами-практиками, а й оглянули експозицію підробок виїзного Музею Українського альянсу по боротьбі з підробками та піратством.

КНТЕУ висловлює вдячність за співпрацю Вероніці Березанській, Алфьорову Ігорю та Севостьяновій Ларисі!
Окрема подяка журналісту, експерту з якості телеканалу СТБ - Костянтину Грубичу!

     
  

 

Cтуденти 4 курсу відвідали Музей грошей

12 березня 2018 року за сприянням кафедри під керівництвом та у супроводі ст. викладача Севастьяненко О.В.,  студенти 4 курсу відвідали Музей грошей. Завітавши до Музею, студенти дізнались про історію походження гривні, ознайомились з унікальністю колекційних пам'ятних монет, прослухали лекцію про інновації та технології захисту грошей. Також побачили повну колекцію пам'ятних монет України, що включає випуски 31 тематичних серій з використанням різноманітних технологій та дизайну.
Студенти дізнались багато нового та залишились задоволені.

    

 

Стань студентом КНТЕУ на один день!

У рамках відзначення Всесвітнього дня прав споживачів та Х-го консумерського фестивалю Всеукраїнського руху «Молодь за права споживачів» викладачі кафедри  (Гуржій А.В.) провели зустріч з учнями старших класів НВК № 183 «Фортуна» з метою підготовки до участі в конкурсі «Стань студентом КНТЕУ на один день». 
В ході зустрічі майбутні учасники конкурсу ознайомились із сучасною практикою захисту прав споживачів, боротьби з піратством та підробками, захисту інтелектуальної власності.
Бажаємо перемоги в конкурсі і чекаємо в КНТЕУ!

Висловлюємо щиру подяку за плідну співпрацю
директору Мінько Тетяні Миколаївні та
вчителю іноземної мови Долінській Дарині Василівні!

   

 

Підписання меморандуму про співпрацю з Головним територіальним управлінням юстиції у місті Києві 

З метою досягнення високого рівня теоретичних та практичних навичок студентів КНТЕУ в галузі права, реалізації політики у сфері освітньої діяльності 6 лютого 2018 року відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Київським національним торговельно-економічним університетом та Головним територіальним управлінням юстиції у місті Києві, як зовнішнім партнером освітньої програми з напряму підготовки 081 "Право" освітніх ступенів "бакалавр" та "магістр".

Від імені Університету Меморандум підписав ректор Анатолій Антонович Мазаракі, від імені Управління юстиції - начальник  Станіслав Ігорович Куценко.

У рамках зустрічі також було підписано Меморандум щодо реалізації проекту з вивчення англійської мови з використанням інтернет-ресурсу "Lingva Skills", створеного волонтерами Управління юстиції. Його метою є ознайомлення студентів та науково-педагогічних працівників із соціальним проектом вивчення іноземних мов "Lingva Skills", для сприяння формування стійких конкурентних переваг при розробці, запровадженні та якісному виконанні освітньої програми студентами.

Під час підписання меморандуму відбулося вручення подяк від Головного територіального управління юстиції у місті Києві за плідну співпрацю:

Притульській Наталії Володимирівні - першому проректору з науково-педагогічної роботи,

Бакалінській Ользі Олегівні - завідувачу кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права,

Гуржію Тарасу Олександровичу - завідувачу кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права.

Бажаємо плідної співпраці!

  

  

 

Відбулася зустріч студентів з адвокатом, експертом з вирішення досудових суперечок Марією Ліскович.

В ході зустрічі з адвокатом, експертом з вирішення досудових суперечок, Марією Лісковіч студенти ознайомились із сучасною практикою створення торговельних марок та доменів з використанням анімаційних персонажів.  З'ясували: у чому полягає комерційна привабливість анімаційних персонажів? з якими правами інтелектуальної власності вони пов’язанні? як ці права захищаються на практиці?  Змістовні відповіді на ці та інші питання дозволити нашим студентам збагатити уявлення не лише про авторське право, а й про вітчизняні та міжнародні механізми його захисту.

Кафедра  висловлюють вдячність Марії Ліскович за плідну співпрацю!

     

 

Завідувач кафедри, професор Тарас Олександрович Гуржій 
у складі української делегації взяв участь у IV Міжнародній науково-практичній конференції
"Відповідальність за збір та витрати публічних коштів,"
що відбулася на базі факультету права та адміністрації Ягеллонського університету в Кракові (Польща).

24-26 січня 2018 року завідувач кафедри, професор Т.О. Гуржій у складі української делегації взяв участь у IV Міжнародній науково-практичній конференції "Відповідальність за збір та витрати публічних коштів," що відбулася на базі Факультету права та адміністрації Ягеллонського університету в Кракові (Польща).

Основна увага учасників конференції була прикута до правових аспектів бюджетування, державного фінансового контролю, забезпечення фінансової дисципліни та відповідальності за фінансові правопорушення.

За результатами конференції її учасники отримали сертифікати  про проходження курсу підготовки членів дисциплінарних комісій у сфері публічних фінансів, відповідно до Програми, затвердженої Головою Вищої комісії з розгляду справ про порушення дисципліни публічних фінансів Республіки Польща.

     

 

Студенти КНТЕУ стали переможцями II етапу Кубку головного територіального управління юстиції у м. Києві

20.12.2017 року відбувся II етап Кубку головного територіального управління юстиції у м. Києві. Всього у змаганнях взяло участь вісім команд.  Перемогу здобули команди від Київського національного торговельно-економічного університету.

Висловлюємо щиру подяку організаторам конкурсу – Головному територіальному управлінню юстиції в м. Києві та Національному авіаційному університету за надане приміщення для проведення брейн-рингу. Всім учасникам змагання бажаємо успіхів у навчанні та подальшого вдосконалення як майбутніх фахівців у галузі права. 

      

 

Студентка кафедри стала одим із авторів найкращих робіт Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції «Роль Міністерства юстиції України в модернізації вітчизняної правової системи»

З метою підвищення правової свідомості українців та інформування громадян щодо механізмів захисту їхніх прав у повсякденному житті у правовий спосіб, у 2017 році стартував загальнонаціональний правопросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!».

Завдяки цьому проекту здійснюється велика кількість навчальних заходів, проводиться консультування пересічних громадян та надається безоплатна правова допомога. Координація проекту здійснюється централізовано Міністерством юстиції України.

Серед усіх перелічених заходів хотілося б особливу увагу звернути на щорічну Всеукраїнську науково-практичну інтернет-конференцію «Роль Міністерства юстиції України в модернізації вітчизняної правової системи», яка була проведена в рамках Всеукраїнського тижня права. Учасниками конференції стали студенти та аспіранти вищих навчальних закладів за спеціалізацією правознавство, державне управління, політологія, які для участі у інтернет-конференції направили тези своїх доповідей.

Студентам було надано можливість взяти участь у формування нової правової системи нашої країни, адже своїми доповідями та матеріалами, вони вказують на нові шляхи розвитку та побудови інституту правового захисту населення. Завдяки реалізації проекту «Я МАЮ ПРАВО!» майбутні юристи, державні управлінці  та політологи, які стали авторами найкращих робіт (серед яких студентка ФМТП кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права 2 курс магістратури група 10м, член юридичної клініки КНТЕУ Коваленко Жанна), отримали можливість особисто зустрітися з Павлом Дмитровичем Петренко Міністром юстиції України та розповісти про своє бачення вирішення проблемних питань щодо прав, які потребують захисту, а також запропонувати  новий підхід до підвищення рівня правової культури та правової свідомості громадян.

   

 

"Фестиваль традицій" - пізнавально-інформаційний захід для студентів-іноземців 

«Фестиваль традицій» - це захід для студентів-іноземців, що збагачує уявлення про світ та людей, які його населяють.

Щорічно стіни Національного авіаційного університету об‘єднують студентів не тільки різних спеціальностей, а й різних національностей. Під час заходу обговорюють традиції, історичні особливості, а також релігійні свята таких країн, як: Туреччина, Азербайджан, Нігерія, Монголія, Вірменія, Ірак, Ліван, Туркменія, Узбекистан.

Цього року долучилися до цього надзвичайно цікавого заходу і студенти КНТЕУ: Ісмаїлова Хиджран Камран Гизи студентка 4 курсу 21 групи факультету економіки, менеджменту та психології з Азербайджану та Джоб Джой Ловет студентка 4 курсу 12 групи факультету міжнародної торгівлі та права, з Нігерії.

Студенти отримали масу позитивних емоцій від спілкування, відкрили для себе інші культури та ділилися враженнями від почутого.

Участь у заході відбулась за сприяння Гуржій Анни Валеріївни, доцента кафедри та Коротун Олени Олександрівни, доцента кафедри сучасних європейських мов.

Дякуємо за запрошення Юридичному інституту Національного авіаційного університету!

      

      

 

Студенти ФМТП відвідали територіальне управління юстиції у Київській області

В рамках Всеукраїнського  тижня права студенти 1 та 2 курсу ФМТП відвідали Головне територіальне  управління юстиці у Київській області, де презентувався проект Міністерства Юстиції України " Я маю право", метою якого є підвищення юридичної грамотності українців та формування нової правової культури в суспільстві.

Згодом студентам, у супроводі  викладачів  кафедри Королькова О.В. та Севастьяненко О.В., було проведено екскурсію, на якій їх ознайомили з роботою кожного відділу управління та надали можливість поспілкуватися з працівниками особисто. Студенти були вражені надзвичайною відкритістю, кваліфікованістю та професіоналізмом працівників Головного територіального  управління юстиці у Київській області.

Зустріч відбулася за сприянням ст. викладача кафедри Севастьяненко Олени Володимирівни.

Щіро дякуємо за проведену екскурсю! 



 

Студенти-правники відвідали всеукраїнський урок "Права людини"

Для формування правової культури та професійних компетентностей майбутніх юристів важливим і актуальним є їх участь у заходах у рамках Всеукраїнського тижня права, приурочених річниці проголошення Загальної декларації прав людини та Дню прав людини, які з 4 по 8 грудня 2017 року відбувались за підтримкою Координаційної ради молодих юристів України при Міністерстві юстиції України.

У зв'язку з цим студенти 4 курсу КНТЕУ разом із викладачем кафедри О. О. Косицею 08 грудняо 14:00 відвідали всеукраїнський урок "Права людини", який проходив у приміщенні Міністерства юстиції України.

Всеукраїнський урок проводився Мартою Івашків - начальником відділу представництва держави в цивільних справах Секретаріату уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини.

Основну увагу було присвячено діяльності Європейського суду з прав людини. Студентам було дуже цікаво та корисно почути про резонансні справи громадян проти України, підстави звернення до Європейського суду, про "статус жертви", про порядок звернення фізичних осіб, у тому числі недієздатних, про зловживання правом звернення до Європейського суду та ін.

Студенти КНТЕУ виявили активність та продемонстрували високий рівень знань.

Ми вдячні за цікаву та корисну лекцію!

     

 

Відбулася зустріч студентів  КНТЕУ  з Начальником відділу стратегічного планування в секторі оборони та безпеки Управління координації діяльності та безпеки Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, к.ю.н. Кушнір Ольгою Василівною

За сприянням кафедри (О.В. Севастьяненко) відбулася зустріч з Начальником відділу стратегічного планування в секторі оборони та безпеки Управління координації діяльності та безпеки Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, к.ю.н. Кушнір Ольгою Василівноюю. 7 грудня О. В. Кушнір розповіла студентам ФМТП про механізм правотворчості в сучасній Україні.

У межах зустрічі було розглянуто:

- основні етапи розгляду законопроектів та їх прийняття;

- здійснено аналіз законодавчої бази у сфері економічного розвитку та торгівлі в Україні;

- висвітлено основні напрямки імплементації європейського досвіду в українське законодавство на шляху до ЄС.

Цікава і наповнена прикладами з практики зустріч викликала у студентів бажання дізнатись відповіді та реальні факти щодо сучасного стану законотворення в Україні, а саме:

- обговорили поняття та зміст правотворчості з огляду на сучасні процеси державотворення;

- відокремили законотворчість та з'ясували покроковий алгоритм розробки нормативно-правових актів;

- встановили, що складнострукторованість правового простору зумовлена, насамперед, складністю правовідносин, які існують в українському суспільстві, та динамічністю їх виникнення та формування;

- визначили, що першочерговим завданням є систематизація законодавства й усунення величезної кількості підзаконних нормативно-правових актів;

- підсумували, що рівень якості існуючого в державі правового поля безпосередньо залежить від політичного режиму та політичних еліт;

- з'ясували місце і роль державного апарату в процесах правотворчості.

Дякуємо Ользі Василівні за те, що поділилася власними знаннями та досвідом!

         

 

Екскурсія  в Будинок Уряду

6 грудня 2017 року  студенти 4 курсу  3 та 6 груп ФМТП  у супроводі  старшого  викладача кафедри Севастьяненко О.В. відвідали екскурсію  в Будинок Уряду. В рамках екскурсії студенти були ознайомлені з експозицію Музею історії урядів України.  Заначена експозиція розповідає про діяльність урядів, що діяли на території сучасної України від 1917 року до наших днів. У Музеї показані матеріали, пов’язані з діяльністю колишніх керівників урядів, зокрема копії документів, нагороди, фотознімки.  Відвідувачі змогли на власні очі побачити відтворений інтер’єр робочого кабінету Голови Ради Міністрів УРСР. Оглянули експозицію подарунків державі, одержаних керівниками та членами урядів України.

Всі залишилися задоволені та позитивно вражені!

Дякуємо за проведену екскурсію Завідуючому сектором комунікативних технологій департаменту інформації та комунікації з громадкістю Секретаріату КМУ Татаренко Володимиру Борисовичу!

      

 

У межах Всеукраїнського тижня права викладач кафедри Косиця О. Р. 6 грудня відвідувала виставку-форум "Правники - суспільству"

У межах Всеукраїнського тижня права викладач кафедри Косиця О.О. 6 грудня відвідала виставку-форум "Правники – суспільству"Виставка тривала протягом 4-6 грудня в Колонній залі Київської міської державної адміністрації. Місією заходу  було утвердження поваги до права та довіри до правників, як правової традиції в українському суспільстві.

Виставка-форум відбувалася в межах Програми "Нове правосуддя", партнерами якого були міжнародна організація USAID, "Юридична газета", "Юридичний вісник України", ГО "Інститут політико-правових та релігійних досліджень", "K-project center", "European project center".

В усіх гостей була чудова нагода відвідати майстер-класи і тренінги провідних юристів, адвокатів, державних службовців з найактуальніших юридичних тематик.

Окрім того, в рамках заходів форуму проводидась виставка вакансій провідних юридичних компаній Києва та державних органів для студентів-правників.

      

 

Старший викладач кафедри 5 грудня відвідала Міжнародний криміналістичний конгрес "Степан Гик - фундатор української криміналістичної науки: історія, теорія, практика"

Старший викладач кафедри Косиця О.О. 5 грудня відвідала Міжнародний криміналістичний конгрес "Степан Гик - фундатор української криміналістичної науки: історія, теорія, практика", який проходив у приміщенні Музею української революції 1917-1921 рр. (вул. Володимирська, 57). На науковому заході були присутні фахівці в галузі юридичних, економічних, політичних та психологічних наук.

Захід, проведений у межах інтелектуального форуму "Єдина Європа", був присвячений особливій даті в історії української правової науки. Цьогоріч минає 105 років з Дня народження Степана Гика. Він народився 25 грудня 1912 року в місті Добромиль, королівства Галичини. Степан Гик працював правником у Перемишлі та Білостоці (1935-1940 рр.), директором Перемишльської української торговельної школи (1942-1944 рр.). Він навчався в Мюнхенському українському вільному університеті (1945-1947 рр.), де здобув ступінь доктора права, написав декілька фундаментальних праць з криміналістики. Степан Гик був викладачем, а згодом доцентом кримінального права при Українському вільному університеті в Мюнхені і професором Українського технічно-господарського інституту в Регенсбурзі (1947-1950 рр.).

Робота Міжнародного криміналістичного конгресу має за мету відновити втрачені сторінки з історії української криміналістики, а також висвітлити культуру української наукової діяльності на світовому рівні.

         

 

Юридична клініка КНТЕУ "Центр правового захисту" прийнята до Асоціації Юридичних клінік України

Викладач-куратор Юридичної клініки кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Корольков Олексій Валерійович брав участь у з’їзді Асоціації юридичних клінік України, що відбувався протягом 1-2 грудня на базі Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича. 

На з’їзді було заслухано звіт правління, обрано голову асоціації. Окремим пунктом порядку денного було прийняття нових членів до асоціації. За результатами голосування юридична клініка КНТЕУ "Центр правового захисту" була прийнята до Асоціації юридичних клінік України. Під час проведення з’їзду для учасників – керівників юридичних клінік та викладачів-кураторів були проведені майстер класи з актуальних проблем діяльності юридичних клінік. 

      

 

Викладачі кафедри завершили участь у роботі двомісячного семінару-тренінгу "Формування громадянських компетентностей у державних службовців"

Викладачі кафедри  (Т. О. Гуржій, О. В. Запотоцька) завершили участь у роботі двомісячного семінару-тренінгу "Формування громадянських компетентностей у державних службовців", який проводиться в рамках Україно - Швейцарського проекту "Розвиток громадянських компетентностей в Україні - DOCCU".
Основна увага учасників семінару-тренінгу була прикута до питань демократичного урядування, демократизації державної служби, освіти з прав людини, громадянської культури та громадянських компетентностей. 

За результатами семінару-тренінгу його учасники отримали Свідоцтва майстер-тренера з освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини  і розвитку громадянських компетентностей.

         

 

Представники кафедри відвідали Міжнародний форум «Іnnovation Market»

Представники кафедри  відвідали Міжнародний Форум Іnnovation Market - Китайсько-українську наукову виставку технологій та інновацій, що проходила у Міжнародному виставковому центрі. Міжнародний Форум “Іnnovation Market - це зустріч новаторів, винахідників провідних інноваційних технологій, авторів Startup-проектів з представниками підприємств - потенційних споживачів зацікавлених в технологічному оновленні виробничих процесів, консультантами у сфері захисту інтелектуальної власності.

В рамках форуму Міністерство освіти і науки України виступило співорганізатором семінару для фахівців підрозділів вищих навчальних закладів з питань  інтелектуальної власності.

Провідні фахівці Департаменту інтелектуальної власності, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України  поділилися досвідом з питань присвячених практичним аспектам набуття та захисту авторських прав на наукові та науково-практичні видання (монографії, підручники, методичні посібники, програми) в діяльності ВНЗ.

Міжнародний Форум Іnnovation Market об’єднав у єдиному просторі можливості і потреби науки та виробництва в Україні!

             

 

Відбулася зустріч студентів  КНТЕУ доктором філософії у галузі економіки (PhD), магістром права (Мерілендський Університет, США), Валлє Вірою Олександрівною

За сприяння кафедри відбулась відкрита лекція з доктором філософії у галузі економіки (PhD), магістром права (Мерілендський Університет, США) Валлє Вірою Олександрівною на тему: «Корупція в Україні».

У ході зустрічі було розглянуто Антикорупційне законодавство України та закони екстериторіальної дії їх сучасний стан і перспективи розвитку. Зокрема, у жвавій дискусії зі студентами обговорювалось питання: «Яких реформ потребує Україна для мінімізації корупції?». Наприкінці зустрічі Віра Валлє подарувала студентам свою авторську працю присвячену Корупції в Україні.

Висловлюємо вдячність Валлє Вірі Олександрівні за неймовірно цікаве заняття та творчий подарунок студентам!

     

 

Workshop із представниками Українського альянсу по боротьбі з підробками та піратством та патентно-правової фірми «Пахаренко і партнери»

У межах роботи Міжнародної науково-практичної конференції "Сервісна економіка в умовах глобальної конкуренції: правовий та інституційний виміри" за сприянням кафедри відбувся workshop із представниками Українського альянсу по боротьбі з підробками та піратством та патентно-правової фірми «Пахаренко і партнери».

Це – знані правозахисники, провідні фахівці в юридичній галузі, професіонали з великої літери. Для студентів і викладачів були представлені проекти, присвячені захисту права інтелектуальної власності в Україні та світі.

Голова комісії з питань інтелектуальної власності та недобросовісної конкуренції ІСС Ukraine, координатор з підтримки громадських проектів Українського альянсу з питань боротьби з підробками та піратством Вероніка Березанська презентувала просвітницьку акцію, присвячену актуальним питанням реалізації та захисту прав інтелектуальної власності.

Керівник юридичного відділу патентно-правової фірми «Пахаренко і партнери», адвокат Анна Прохорова розповіла про проект «Захист прав на торговельну марку: український case study».

Усі учасники мали можливість не тільки збагатити свої знання і поспілкуватися з провідними юристами-практиками, а й долучитися до соціальної акції «Я купую справжнє! Я не купую підробок!».

    

 

Представники Юридичної клініки КНТЕУ взяли участь у підписанні важливого для юриспруденції меморандуму 

У рамках реалізації проекту «Я маю право» представники Юридичної клініки КНТЕУ (Корольков О.В.) взяли участь у підписанні Меморандуму про співробітництво між Міністерством юстиції України та Асоціацією юридичних клінік України, яке відбулося 8 листопада 2017 року.   

Від імені Міністерства юстиції України Меморандум підписав заступник Міністра Гецадзе Гія Гізойович, від імені Асоціації юридичних клінік України - виконавчий директор Асоціації Галай Андрій Олександрович.

Підписання зазначеного меморандуму дасть змогу активізувати роботу Юридичної клініки КНТЕУ та сприятиме встановленню нових контактів та партнерських відносин із Міністерством юстиції України та Асоціацією юридичних клінік.

Проект "Я маю право" спрямований на покращання стану вищої юридичної освіти. Одним із пріоритетних напрямків визначено створення при вищих навчальних закладах юридичних клінік, роботу яких буде підтримано Міністерством юстиції України.

Діяльність юридичних клінік надасть змогу набути студентам-правникам практичних вмінь та навичок, а також сприятиме кращому оволодінню юридичною спеціальністю.

 

 

Взяли участь у підписанні Меморандуму про співробітництво між Міністерством юстиції України та Асоціацією юридичних клінік України

8 листопада 2017 року представники Юридичної клініки КНТЕУ (Корольков О.В.) в рамках реалізації проекту «Я маю право» взяли участь у підписанні Меморандуму про співробітництво між Міністерством юстиції України та Асоціацією юридичних клінік України. Від імені Міністерства юстиції України Меморандум підписав заступник Міністра  Гецадзе Гія Гізойович, від імені Асоціації юридичних клінік України - виконавчий директор Асоціації Галай Андрій Олександрович.

Проект "Я маю право" спрямований на покращання стану вищої юридичної освіти. Одним з пріоритетних напрямків визначено створення при Вищих навчальних закладах постійно працюючих юридичних клінік, роботу яких буде підтримано Міністерством юстиції України. Діяльність юридичних клінік надасть змогу набути студентам-правникам практичних вмінь та навичок, а також сприятиме кращому оволодінню юридичною спеціальністю. Підписання зазначеного Меморандуму дасть змогу активізувати роботу Юридичної клініки КНТЕУ, сприятиме встановленню нових контактів та партнерських відносин між Міністерством юстиції України, Асоціацією юридичних клінік та Юридичною клінікою КНТЕУ.

 

Відбулася зустріч студентів  КНТЕУ з доктором філософії у галузі економіки (PhD), магістром права (Мерілендський Університет, США), Валлє Вірою Олександрівною

20 жовтня 2017 року за сприяння кафедри відбулась відкрита лекція з доктором філософії у галузі економіки (PhD), магістром права (Мерілендський Університет, США) Валлє Вірою Олександрівною на тему: «Право інтелектуальної власності: Історія, Виклики, Практика»У ході зустрічі було розглянуто історію становлення, сучасний стан і перспективи розвитку  права інтелектуальної власності в Україні та світі. Обговорювались проблемні аспекти охорони об’єктів інтелектуальної власності та протидії патентному тролінгу. Наприкінці зустрічі Віра Валлє подарувала студентам свої авторські праці з питань авторського права та інтелектуальної власності.

Висловлюємо вдячність Валлє Вірі Олександрівні за неймовірно цікаве заняття та творчі подарунки студентам! 

 

Викладач кафедри взяла участь у роботі семінару-тренінгу "Формування громадянських компетентностей у державних службовців"

З 17 по 19 жовтня 2017 року старший викладач кафедри Ольга Олексіївна Косиця взяла участь у роботі семінару-тренінгу "Формування громадянських компетентностей у державних службовців", який проводиться в рамках Україно - Швейцарського проекту "Розвиток громадянських компетентностей в Україні - DOCCU". Основна увага учасників семінару прикута до питань демократичного урядування, демократизації державної служби, освіти з прав людини, громадянської культури та громадянських компетентностей.

 

Проведено зустріч студентів КНТЕУ з директором Групи Компаній "Інтер Консалтинг" Лісогором Юрієм Борисовичем

9 жовтня 2017 року за підтримки кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права та у рамках відзначення Дня юриста відбулася зустріч студентів КНТЕУ з директором Групи Компаній "Інтер Консалтинг" Лісогором Юрієм Борисовичем на тему: "Митні формальності та брокерська діяльність в умовах євроінтеграції". 

В ході зустрічі були обговорені організаційно-правові аспекти митного брокерства, перспективи митного оформлення за допомогою інформаційних технологійактуальні проблеми застосування митних режимів в Україні. Цікавою для студентів виявилася характеристика окремих категорій ризикооріентованої системи, таких як: податкові ями, транзитери, вигодонабувачі. 

Ми вдячні Лісогору Юрію Борисовичу за цікаву презентацію та приклади з практики, що продемонстрували відкритість, мобільність та сучасність державної митної справи

 

Проведено зустріч студентів КНТЕУ з Начальником Головного територіального управління юстиції у м.Києві Куценком Станіславом Ігоровичем

6 жовтня 2017 року за підтримки кафедри та у рамках відзначення Дня юриста відбулася зустріч студентів КНТЕУ з Начальником Головного територіального управління юстиції у м. Києві Куценком Станіславом Ігоровичем.

Станіслав Ігорович презентував новаторські пропозиції для громадян, за допомогою яких можливо отримання послуг без контакту з представниками влади, в електронному режимі. Так, на порталі «Он-лайн будинок юстиції» можливо оформити документи фізичної особи-підприємця лише за 1 день – без черг та зайвого часу. Також за допомогою цього сервісу стала швидкою та більш доступною видача документів державної реєстрації – свідоцтва про народження, про шлюб тощо. Тепер свідоцтво про народження та довідка про реєстрацію новонародженої дитини можна отримати просто під час виписки з пологового будинку.

Одна з найбільш популярних послуг, яку надає сучасний сервіс, також зацікавила студентів – «Шлюб за добу». В Україні цією послугою скористалося вже близько 20 тисяч пар. А найшвидша реєстрація шлюбу таким шляхом відбулася лише за 17 хвилин.

Ще одне нововведення насамперед цікаво для студентів-правознавців та випускників – «Соціальний ліфт». За допомогою цього сервісу можливість потрапити на роботу до органів державної влади без протекції, без зв'язків та грошей – стала реальністю. Кожен бажаючий може пройти тут стажування або практику на волонтерських засадах. А потім отримати постійне місце роботи, обравши вакансію у відповідному розділі на порталі.

Станіслав Ігорович детально розповів та дав корисні поради, як починати кар’єру в юриспруденції. Його цікава презентація продемонструвала, що система юстиції стала відкритою, мобільною та сучасною. За допомогою таких сервісів як «Он-лайн будинок юстиції», що є повністю прозорою автоматизованою системою, стало можливим надання послуг без черг, зайвої бюрократії та зловживань.

Результатом зустрічі стало підписання партнерської угоди про співробітництво між Головним територіальним управлінням юстиції у м. Києві та Київським національним торговельно-економічним університетом.

 

Викладачі кафедри взяли участь у роботі семінару-тренінгу "Формування громадянських компетентностей у державних службовців"

З 3 по 6 жовтня 2017 року викладачі кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права (Т. О. Гуржій, О. В. Запотоцька) взяли участь у роботі семінару-тренінгу "Формування громадянських компетентностей у державних службовців", який проводиться в рамках Україно - Швейцарського проекту "Розвиток громадянських компетентностей в Україні - DOCCU".
Основна увага учасників семінару була прикута до питань демократичного урядування, демократизації державної служби, освіти з прав людини, громадянської культури та громадянських компетентностей. 

 

День відкритих дверей у Державній виконавчій службі Деснянського району міста Києва

12 вересня 2017 року на запрошення на День відкритих дверей з боку Державної виконавчої служби Деснянського району міста Києва відбулося її відвідування студентами 4-го курсу 3, 4, 5, 7 груп факультету Міжнародної торгівлі та права Київського національного торговельно-економічного університету. Проведення заходу здійснювалося за участі к.ю.н доцента кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права В.О. Тімашова та директора Центру розвитку кар’єри О.Г. Назаренка. У заході взяли участь близько 50 студентів та представники державної виконавчої служби. Державні виконавці провели ознайомчу лекцію зі студентами на предмет нового законодавства та новел, що містяться в ньому; розкладу внутрішнього розпорядку роботи виконавчої служби; електронних баз даних, необхідних для забезпечення роботи служби, а також відповідали на запитання студентів, що стосувалися заробітної плати працівників, механізму здійснення виконавчого провадження, проблематики роботи з банківською таємницею, умов прийому на роботу та проведення конкурсу щодо обрання на посаду до державної виконавчої служби та ін. Після проведення екскурсії, студентам було запропоновано взяти участь у відвідуванні заходів з практичної роботи виконавчої служби.

 

Викладачі кафедри взяли участь у презентації науково-практичного коментаря Кодексу про адміністративні правопорушення

13 червня 2017 року доцент кафедри Дорохіна Ю.А. взяла участь у презентації науково-практичного коментаря Кодексу про адміністративні правопорушення, яка відбувалася на базі Національного авіаційного університету. Видання є оновленою версією Науково-практичного коментаря Кодексу України про адміністративні правопорушення станом на 1 червня 2017 року. В Коментарі детально пояснюються терміни та явища, використані в Кодексі. Розкриті положення підзаконних нормативно-правових актів, до яких відсилає закон. 

 

Викладачі кафедри взяли участь у конференції у м. Івано-Франківськ

8-10 червня 2017 року доцент кафедри Дорохіна Ю.А. взяла участь у ХІІ Міжнародній конференції «Політика в сфері боротьби зі злочинністю». Формат заходу передбачав дискусійну платформу шляхом обговорення питань за участю експертів та мав за мету аналіз, розгляд основних проблем і напрямів, розробку пропозицій щодо вдосконалення політики в сфері боротьби зі злочинністю.

 

Меморандум про співпрацю з Міністерством юстиції України

6 червня 2017 року підписано меморандум про співпрацю між Київським національним торговельно-економічним університетом та Міністерством юстиції України.

Метою такої співпраці є формування конкурентних переваг освітніх програм за спеціальностями «Право» та «Міжнародне право», залучення досвіду партнера до моніторингу ситуації на ринку праці, організації спільних освітніх та науково-практичних комунікативних заходів.

Першим сумісним заходом за сприянням факультету міжнародної торгівлі та права стала відкрита лекція заступника Міністра юстиції України Шкляра Сергія Володимировича «Реформа Державної виконавчої служби».

 

 

 

Музей грошей

30 травня 2017 року, студенти 1 курса КНТЕУ Факультету Міжнародної Торгівлі та Права разом з викладачами кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права відвідали Музей грошей НБУ. Експозиція цього музею розповідає про грошовий оббіг на українських землях з давніх часів і до сьогоднішніх днів. Представлені античні , середньовічні монети, банкноти Української Народної Республіки, а також гроші радянського періоду і сучасної незалежної України.

 

Проведено заняття з працівниками Державної аудиторської служби

23 травня 2017 року доцентом кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Ю.А. Дорохіною проведено заняття з працівниками Державної аудиторської служби на тему: Проблеми правозастосування норм Закону України "Про доступ до публічної інформації" та Закону України "Про захист персональних даних"». В ході роботи запропоновано фахові роз’яснення для вирішення типових проблемних питань у сфері доступу до публічної інформації, з якими стикаються службовці розпорядників публічної інформації; досліджено категорії конфіденційна, таємна і службова інформація; розглянуто поняття «публічна інформація», інформація з обмеженим доступом; розглянуто особливості оформлення запитів на інформацію та різниці між запитом на інформацію і зверненням громадян.

 

Проведено заняття з працівниками Пенсійного фонду України

13 квітня 2017 року доцентом кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Ю.А. Дорохіною проведено заняття з працівниками Пенсійного фонду України на тему: «Державна служба України: шляхи реформування та проблемні питання правозастосування норм Закону України "Про доступ до публічної інформації" та Закону України "Про захист персональних даних"». В ході роботи були розглянуті загальні положення проходження державної служби, правовий статус державного службовця, а також запропоновано фахові роз’яснення для вирішення типових проблемних питань у сфері доступу до публічної інформації, з якими стикаються службовці розпорядників публічної інформації; досліджено категорії конфіденційна, таємна і службова інформація; розглянуто поняття «публічна інформація», інформація з обмеженим доступом; розглянуто особливості оформлення запитів на інформацію та різниці між запитом на інформацію і зверненням громадян.

 

Проведено заняття на тему " Виконання постанови у справі про адміністративне правопорушення "

6 квітня 2017 року кафедрою адміністративного, фінансового та інформаційного права  разом із представниками Відділу державної виконавчої служби Деснянського районного управління юстиції у м. Києві для студентів ІІ року навчання проведено заняття на тему " Виконання постанови у справі про адміністративне правопорушення ".

 

Проведено заняття з працивниками Пенсійного фонду України

4 квітня 2017 року доцентом кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Ю.А. Дорохіною проведено заняття з працівниками Пенсійного фонду України на тему: "Проблемні питання правозастосування норм Закону України "Про доступ до публічної інформації" та Закону України "Про захист персональних даних".

В ході роботи були розглянуті питання щодо сучасного стану правової регламентації захисту інформації з обмеженим доступом в Україні, який визначено Законами України "Про інформацію", "Про доступ до публічної інформації" та "Про захист персональних даних"; досліджено категорії: конфіденційна, таємна і службова інформація; розглянуто поняття "публічна інформація", інформація з обмеженим доступом; розглянуто особливості оформлення запитів на інформацію та різницю між запитом на інформацію і зверненням громадян.

 

КНТЕУ здобули перемогу в Правничому брейн-рингу 

29 березня 2017 року в Національному авіаційному університеті відбувся Правничий брейн-ринг серед іноземців-студентів вищих навчальних закладів України. Команду КНТЕУ представили студенти ФМПТ:

- Мазуркевич Анастасія 3 курс 6 група

- Ціпле Іонел 2 курс 4 група

- Тітова Сандра 2 курс 4 група

- Белінська Олеся 1 курс 4 група

Тренер команди – Гуржій Анна Валеріївна, доцент кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права. В рамках брейн-рингу учасникам довелося відповідати на різноманітні питання в галузях адміністративного, цивільного, кримінального, господарського, авіаційного та земельного права. Продемонструвавши високий рівень теоретичної і практичної підготовки, наші студенти в напруженій боротьбі вибороли почесне ІІІ місце та були нагороджені кубком і грамотою.

Вітаємо з перемогою!

 

Меморандум про партнерство в галузі права

29 березня 2017 року з ініціативи кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права в Ректорському залі КНТЕУ підписано два Меморандуми про партнерство в галузі "Право":

- між Київським національним торговельно-економічним університетом та Деснянським районним відділом державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у м. Києві як зовнішнім партнером освітньої програми за спеціальністю "Право" освітнього ступеня "Бакалавр";

- між Київським національним торговельно-економічним університетом та Київським окружним адміністративним судом як зовнішнім партнером освітньої програми за спеціальністю "Право" освітнього ступеня "Магістр".

Меморандуми в урочистій обстановці підписали перший проректор КНТЕУ з науково-педагогічної роботи, доктор технічних наук, професор Наталія Володимирівна Притульська, начальник Деснянського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у м. Києві Сергій Вікторович Ніколаєв та заступник голови Київського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Віталій Романович Щавінський.

Перший проректор КНТЕУ з науково-педагогічної роботи Наталія Володимирівна Притульська високо оцінила перспективи співпраці з партнерами в напрямку спільної розробки навчальних програм, організації та проходження студентської практики, проведення зустрічей, семінарів і відкритих занять за участю суддів та працівників виконавчої служби. У свою чергу, партнери КНТЕУ відзначили високий рівень організації співробітництва та висловили впевненість у його вагомих результатах.

 

 

 

Global Money Week 2017

У рамках щорічної ініціативи Global Money Week 31.03.2017 р. під керівництвом ст. викладача кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Севастьянко О.В. студенти 4 курсу ФМТП  відвідали лекцію "Захист національної валюти", яку проводили Департамент готівкового обігу НБУ та Управління експертизи НБУ. У рамках зустрічі було розглянуто низку актуальних питань: сучасні методи захисту від підробки банкнот української гривні та валют світу; як проводиться  експертиза банкнот і цінних паперів; макроекономічні наслідки зміцнення гривні; гроші в Україні: факти і документи.

29.03.2017р. ст. викладач  кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Севастьянко О.В студенти 4 курсу ФМТП у рамках щорічної ініціативи Global Money Weekвідвідали  семінар: "Гарантування вкладів в Україні", який проводив Фонд гарантування вкладів фізичних осіб , Національний банк України та Незалежна асоціація банків України. В рамках зустрічі було розглянуто низку актуальних питань: на що необхідно звернути увагу при укладенні договору банківського вкладу (дали сім порад від Фонду гарантування вкладів); поради позичальникам, які мають заборгованість перед банком, що був визнаний неплатоспроможнім; врегулювання кризового управління і страхування депозитів.

 

ІІ етап Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з інтелектуальної власності 

24 березня 2017 року в Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка відбувся ІІ етап Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з інтелектуальної власності в якому брала участь представник Київського національного торговельно-економічного університету доцент кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права член галузевої комісії конкурсу к.ю.н. Дараганова Н.В.. Студенти, роботи яких були обрані та рекомендовані для захисту на науково-практичній конференції, презентували свої роботи, надавали пояснення по ним та відповідали на запитання.

 

ІІ етап Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з інтелектуальної власності 

22 березня 2017 року у Вищому господарському суді України  під керівництвом старшого викладача кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Королькова О.В., старшого викладача міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Коренюк О.О.,  к.ю.н., доцента кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Пальчука П.М. та юридичної клініки КНТЕУ відбулася оглядова екскурсія для студентів першого курсу спеціальності «Право» факультету міжнародної торгівлі та права КНТЕУ, під час якої вони відвідали музей історії господарських судів України, конференц-зал, зали судових засідань, бібліотеку.

Під час екскурсії в музеї історії господарських судів України відвідувачі дізналися про основні етапи становлення арбітражно-судової системи України, оглянули персональні стенди та вітрини головних державних арбітрів. В музеї історії господарських судів України студенти ознайомилися з матеріалами, які розповідають про історичні етапи становлення господарського (арбітражного) судочинства, оглянули персональні стенди, виставкові вітрини, які вміщують фотографії, біографічні дані, архівні документи, оригінали і копії державних та відомчих нагород працівників та суддів господарських судів. 

 

Доцентом кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Дорохіною Ю.А. проведено заняття з працівниками Пенсійного фонду України

23 лютого 2017 року доцентом кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Дорохіною Ю.А. проведено заняття з працівниками Пенсійного фонду України на тему: "Нова державна служба: європейська модель належного управління для України". В ході роботи було розглянуто низку питань, а саме: загальні положення проходження державної служби, правовий статус державного службовця, а також запропоновано фахові роз’яснення для вирішення типових проблемних питань у сфері доступу до публічної інформації, з якими стикаються службовці розпорядників публічної інформації. 

 

Проведено заняття з працівниками Пенсійного фонду України

7 лютого 2017 року доцентом кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Дорохіною Ю.А. проведено заняття з працівниками Пенсійного фонду України на тему: "Відповідальність за порушення законодавства про державну таємницю".

В ході роботи були розглянуті питання щодо сучасного стану правової регламентації захисту інформації з обмеженим доступом в Україні, який визначено Законами України "Про інформацію", "Про доступ до публічної інформації" та "Про державну таємницю"; досліджено категорії: конфіденційна, таємна і службова інформація; розглянуто поняття "державна таємниця", поняття форми допуску як показника повноважень посадової особи в частині доступу до державної таємниці та види юридичної відповідальності про порушення законодавства про державну таємницю.

     Результат пошуку зображень за запитом "відповідальність за порушення законодавства про державну таємницю"     Результат пошуку зображень за запитом "відповідальність за порушення законодавства про державну таємницю"    Результат пошуку зображень за запитом "відповідальність за порушення законодавства про державну таємницю"                   

                                                               

Захист випускних кваліфікацийних робіт                             

17-20 січня 2017 року на факультеті міжнародної торгівлі та права відбувся захист випускних кваліфікаційних робіт студентів денної та заочної форми навчання. Зокрема, на кафедрі адміністративного, фінансового та інформаційного права відбувся захист за спеціальністю 8.03040101 "Правознавство".

 

7 грудня 2016 року кафедрою адміністративного, фінансового та інформаційного права в рамках Всеукраїнського тижня права проведено студентський круглий стіл на тему: «Права людини»

Учасники круглого столу обговорили широкий комплекс питань історії, сучасності та новітніх тенденцій у сфері забезпечення прав людини в Україні та світі. Предметом особливої уваги викладачів і студентів стали проблеми гарантування права на освіту, захисту прав студентів,  забезпечення свободи слова, совісті та віросповідання, охорони права інтелектуальної власності, реалізації права на соціальний захист.

Авторами трьох найкращих доповідей були визнані:

I місце – Іванисько Світлана 1 курс 19 група;

II місце – Іваненко Олексій 1 курс 15 група;

III місце – Третьякова Дарина 1 курс 15 група.                                                  

 

Відкрита лекція Радника Міністра юстиції України

7 грудня 2016 року в рамках Всеукраїнського тижня права відбулася відкрита лекція Радника Міністра юстиції України, кандидата юридичних наук Усенка Романа Анатолійовича на тему: “Актуальні проблеми примусового виконання судових та адміністративних рішень”. В ході лекції було обговорено актуальні проблеми реформування системи примусового виконання владних рішень, запозичення іноземного досвіду в сфері виконавчого провадження, організації діяльності приватних виконавців, правового та організаційного забезпечення діяльності державної виконавчої служби, імплементації міжнародних правових актів у вітчизняну правозастосовчу практику.               

                                                   

Студентська громада КНТЕУ висловлює вдячність Міністерству юстиції України та теплий прийом, високий рівень організації зустрічі та можливість долучитися до обговорення питань державної правової політики! 

18 листопада 2016 року відбулася зустріч студентів-правників КНТЕУ із Заступником Міністра юстиції України Онищенко Ганною Володимирівною. В ході зустрічі студенти ознайомились зі станом реалізації реформ у сфері юстиції, ключовими напрямами діяльності Міністерства юстиції України, перспективами побудови кар’єри в апараті Міністерства, його територіальних підрозділах та органах (установах), уповноважених надавати безоплатну правову допомогу. Під час зустрічі, яка проходила у форматі діалогу, студенти дізналися багато цікавого про перспективи розвитку вітчизняної системи юстиції, актуальні проблеми діяльності Міністерства та його територіальних підрозділів, механізм проходження практики в Міністерстві юстиції України.                                                                              

                     

 

Проведено заняття працівникам Пенсійного фонду України

17 листопада 2017 року доцентом кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Шевченко О.В. проведено заняття працівникам Пенсійного фонду України на тему: «Основні вимоги до опрацювання запитів відповідно до законів України «Про доступ до публічної інформації» та «Про захист персональних даних». Розглянуті проблемні питання щодо визначення та тлумачення поняття «персональні дані», акцентовано увагу на законодавчому закріплені вимог до змісту запиту на публічну інформацію та на інформацію, пов’язану із персональними даними, на строках виконання запитів та відповідальності за порушення у цій сфері.

                        

 

Дебатний турнір "Кращий оратор 2016"

9 листопада 2016 року в КНТЕУ відбувся Дебатний турнір "Кращий оратор 2016", організований Громадською організацією Правничий клуб КНТЕУ. В результаті проведення трьох обов'язкових турів було визначено трьох кращих ораторів. У першому турі студенти правники змагалися у дебатах, намагаючись довести істинність своєї правової позиції та запевнити у цьому суддів.

Другий тур дебатів пройшов у форматі гри "ЩО? ДЕ? КОЛИ?", де студенти демонстрували знання з історії, теорії та практики світового й вітчизняного права.

Переможцями турніру стали:
1 місце Гузій Надія 4 курс 3 група
2 місце Мартиненко Владислава 1 курс 16 група
3 місце Раковська Вікторія 1 курс 19 група

Суддями турніру виступили викладачі кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Гуржій Анна Валеріївна та Корольков Олексій Валерійович.                                               

 

Викладачі кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права взяли участь у Міжнародній конференції «Процеси прийняття рішень в сфері публічного адміністрування в Польщі та країнах Європейського Союзу»

5 - 6 жовтня 2016 року викладачі кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права взяли участь у Міжнародній конференції «Процеси прийняття рішень в сфері публічного адміністрування в Польщі та країнах Європейського Союзу», яка проводилася кафедрою політології Педагогічного університету м. Кракова. У конференції взяли участь представники Чехії, Ізраїлю, Бельгії, Словакії, Польщі та України. Найбільшу увагу було приділено проблемам прийняття управлінських рішень, питанням модернізації державного управління, економічній ефективності у державному секторі, відкритості державного управління, а також питанням правового регулювання зазначеної проблематики.                               

 

Cтуденти-правники кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права відвідали Кабінет Міністрів України

30 вересня 2016 року студенти-правники разом з викладачем Севастьяненко Оленою Володимирівною кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права відвідали Кабінет Міністрів України. Під час екскурсії відвідувачі детально ознайомилися з історією та структурою Кабінетом Міністрів України. Особливу увагу було приділено особливостям функціонування апарату Кабінету Міністрів України, а також її провідних комітетів. Крім того викладачу та студентам було продемонстровано документальний фільм про історичні етапи розвитку Кабінету Міністрів України та міністрів.     

 

Викладачі кафедри взяли участь у науково-методичному семінарі "Адміністративне право як навчальна дисципліна: структура програми, змістове наповнення та методика викладання"

28 вересня 2016 року доцент кафедри, кандидат юридичних наук, доцент Дорохіна Ю.А. взяла участь у науково-методичному семінарі "Адміністративне право як навчальна дисципліна: структура програми, змістове наповнення та методика викладання", який проводився за підтримки Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) Координатора проектів в Україні на базі Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. 

В ході роботи було розглянуто актуальні проблеми Адміністративного права як науки, галузі права та навчальної дисципліни. Головна причина організації семінару − необхідність комунікації між представниками різних вищих навчальних закладів з приводу змістовного наповнення та методики викладання цієї важливої дисципліни. Авторським колективом НЮУ ім. Я.Мудрого було презентовано навчальний посібник "Адміністративне судочинство" за загальною редакцією кандидата юридичних наук, доцента Писаренко Н.Б.. Підсумком заходу було прийняття спільного рішення учасників щодо ідеї видання збірки "Питання адміністративного права".       

 

Викладачі кафедри взяли участь у круглому столі "Модернизація правничої освіти в Україні: здобутки експерименту з проведення у 2016 році ЗНО при вступі до магістратури за спеціальністю 081 "Право" та презентація проекту "Концепції розвитку юридичної освіти в Україні"

Проект Концепції вдосконалення юридичної освіти презентували на круглому столі на тему: «Модернізація правничої освіти в Україні: здобутки експерименту з проведення в 2016 році ЗНО при вступі до магістратури за спеціальністю 081 «Право» та презентація проекту «Концепції розвитку юридичної освіти в Україні».                                     

Проект Концепції передбачає введення єдиного кваліфікаційного іспиту для всіх правників, описує компетентності, якими повинна володіти людина з юридичною освітою, та містить вказівки щодо нових методик викладання. У проекті Концепції надано перелік основних компетентностей, якими повинні володіти юристи, це:

- здатність до абстрактного, логічного та критичного мислення, до творчого мислення і генерування нових ідей, до аналізу і синтезу;

уміння планувати, організовувати і контролювати свою діяльність;

знання і розуміння природи етичних стандартів, у тому числі етичних стандартів правничої професії та здатність діяти на їх основі;

знання державної мови та однієї з офіційних мов Ради Європи на рівні, що забезпечує можливість як усного, так і письмового їх застосування у тому числі у професійній сфері;

вміння грамотно і точно формулювати та висловлювати свої позиції, належним чином їх обґрунтовувати;

навички збору і аналізу інформації;ґ

вміння працювати самостійно, працювати у команді колег за фахом, а також із залученням експертів з інших галузей знань;

здатність приймати неупереджені і мотивовані рішення;

здатність визначати інтереси і мотиви поведінки інших осіб;

вміння примирювати сторони з протилежними інтересами;

здатність учитися;

прагнення до утвердження академічної доброчесності.         

Єдиний кваліфікацийний іспит, рамка для нового стандарту та нові методики викладання - суспільству представили проект Концепції вдосконалення юридичної освіти.       

Результат пошуку зображень за запитом "Модернізація правничої освіти в Україні: здобутки експерименту з прове"   Результат пошуку зображень за запитом "Модернізація правничої освіти в Україні: здобутки експерименту з прове"          

   

 

Викладачі кафедри взяли участь у науково-практичній конференції "Законодавче забезпечення вдосконалення правової ситсеми України щодо захисту прав і свобод людини і громадянина" 

26 травня 2016 року викладачі кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права взяли участь у науково-практичній конференції "Законодавче забезпечення вдосконалення правової системи України щодо захисту прав і свобод людини і громадянина". Організаторами заходу були Міністерство юстиції України та Інститут права та післядипломної освіти. Учасниками заходу стали представники ВНЗ України та Европи. З вітальним словом до учасників конференції звернулися Міністр юстиції України Петренко Павло Володимирович, директор Інституту права та післядипломної освіти Міністерства юстиції, д.ю.н., Заслужений юрист України Чижмарь Катерина Іванівна, директор Інституту держави і права ім.. В.М Корецького, д.ю.н., професор, академік НАН України, академік Академії правових наук України Шемшученко Юрій Сергійович. За результатами конференції було схвалено комплекс рекомендацій, спрямованих на вдосконалення правової системи України щодо захисту прав і свобод людини і громадянина.

 

Викладачі кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права взяли участь у навчальному семінарі "Менеджмент інтелектуальної власності ВНЗ"                                             

25 квітня викладачі кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права взяли участь у навчальному семінарі «Менеджмент інтелектуальної власності ВНЗ», який відбувся в Міністерстві освіти і науки України. Організаторами заходу виступили Міністерство освіти і науки України разом з УкрІНТЕІ. Учасниками заходу стали представники Міністерства освіти і науки України, Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації, Державної служби інтелектуальної власності,  Інституту інтелектуальної власності НУ «Одеська юридична академія» та ДП «Український інститут інтелектуальної власності». В рамках заходу було розглянуто питання: управління об’єктами інтелектуальної власності в вищих навчальних закладах, теоретичні та практичні аспекти передання прав на об’єкти інтелектуальної власності, а також набуття прав на об’єкти промислової власності у вищих навчальних закладах. За результатами семінару було схвалено комплекс рекомендацій, спрямованих на вдосконалення правового захисту авторських і патентних прав у вищих навчальних закладах.

      

 

КНТЕУ здобули перемогу у Правничому брейн-рингу

  

  

23 березня 2016 року в Національному авіаційному університеті відбувся Правничий брейн-ринг серед іноземців-студентів вищих навчальних закладів України.
Команду КНТЕУ представили студенти ФМПТ:

- Бегджадян Артур Оганесович 1 курс (група ЕМ-1.4)

- Іскандеров Іскандер Эльданіз огли, 1 курс (група МДП-1.15)

- Гуліев Мовсум Рамазан огли, 4 курс (група ФМТП-1.2)

- Тітова Сандра Володимирівна 1 курс (група ЕМ-1.6)

Успішно здолавши І-й раунд брейн-рингу, команда КНТЕУ вийшла до фіналу, де зустрілася з представниками господарів – командою Національного авіаційного університету. Програючи по ходу зустрічі 0-2, нашим студентам вдалося переломити хід поєдинку та здобути підсумкову перемогу з рахунком 3-2!
З перемогою!

 

Студенти КНТЕУ здобули перемогу  ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності "Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право"

16 березня в Університеті державної фіскальної служби України відбулася Підсумкова науково-практична конференція ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право», який проводиться у період 16-17 березня 2016 року згідно з «Положенням про проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук у 2015-2016 році» (Наказ Міністерства освіти і науки України № 1079 від 13.10.2015 року).

На Підсумкову конференцію було запрошено 35 студентів, які є авторами 31 наукової роботи із 22 вищих навчальних закладів України, зокрема: Київського національного торговельно-економічного університету, Запорізького національного університету, Житомирського національного агроекологічного університету, Національного університету «Острозька академія», Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, Національного університету «Одеська юридична академія», Львівського національного університету ім. Івана Франка, Університету митної справи та фінансів, Національної академії Служби безпеки України (м. Київ), Хмельницького університету управління і права та ін.

Серед переможців конкурсу студенти-правознавці:
Альона Бульба та Жана Коваленко, які представили на розгляд журі наукову роботу “Правове регулювання системи гарантування вкладів фізичних осіб: проблемні аспекти”, підготовлену під керівництвом доцента кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права, кандидат юридичних наук О.В.Сударенко. 
Пророченко Максим з науковою роботою на тему “Удосконалення адміністративно-правових шляхів врегулювання внутрішнього озброєного конфлікту” (науковий керівник – професор кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права, доктор наук з державного управління, професор В.О.Шамрай).

            

      

 

Олімпіада з Інтелектуальної власності

11 лютого 2016 року в стінах КНТЕУ відбувся І-й тур олімпіади з Інтелектуальної власності. Участь у заході прийняли 84 студенти, які представляють всі факультети Університету. До уваги учасників було запропоновано широкий комплекс тестових завдань з урахуванням сучасних тенденцій та останніх новел правового регулювання відносин інтелектуальної власності.

Призові місця розподілилися наступним чином:

1 місце –        Шатілова Олександра 1-м курс, 22 група, ФЕМП
2 місце –        Дідик Аліна 1-м курс, 4 група, ФФБС
                         Хоменко В’ячеслав  1-м курс, 22 група, ФЕМП
3 місце –        Гарат Михайло 4 курс, 3 група, ФМТП


Результати першого етапу Всеукраїнської студентської олімпіади за спеціальністю «Правознавство»

11.02.2016 р. на факультеті міжнародної торгівлі та права КНТЕУ було проведено перший етап Всеукраїнської студентської олімпіади за спеціальністю «Правознавство». Участь в олімпіаді взяли 105 студентів, які здобувають освіту за спеціальністю «Правознавство». Студентам було запропоновано 60 тестових завдань (п’ять варіантів) з дисциплін: Теорія держави і права; Конституційне право; Римське (цивільне) право; Цивільне право; Сімейне право; Житлове право; Трудове право; Кримінальне право; Адміністративне право; Господарське право; Фінансове право; Аграрне право; Земельне право; Цивільне процесуальне право; Господарське процесуальне право; Міжнародне приватне право; Право Європейського Союзу; Право соціального забезпечення.

Журі опрацювало роботи студентів та визначило переможців:
І місце –             Сидоренко Роман Володимирович (4 к. 7 гр);
ІІ місце -             Білецький Володимир Дмитрович (4 к. 5 гр.);
                              Лазаренко Владислава Романівна (4 к. 6 гр.);
ІІІ місце -            Іванченко Анатолій Сергійович ( 4 к. 6 гр.);
                              Скоропад Тетяна Іванівна (4 к. 5 гр.);
                              Шульгін Андрій Артурович ( 4 к. 9 гр.).
                              Тітова Сандра Володимирівна (1 к. 4 гр.) посіла четверте місце.

 

Здобуття Кубка Головного територіального управління юстиції у місті Києві 

Cтуденти-правознавці четвертого курсу Коломійчук В., Шелудько Г., Бульба А., Коваленко Ж. та студентка третього курсу Тяжина В. здобули перемогу у конкурсі «Кубок Головного територіального управління юстиції у місті Києві», який проходив у три етапи  07, 08, 11 грудня 2015 року. Перший етап проводився 07 грудня у вигляді тестування. Письмові роботи перевіряла президія конкурсу. На другому етапі, який відбувся 08 грудня, студенти отримали тему для виступу та роль, яку вони будуть виконувати (доповідач, опонент, рецензент). Тому другий етап являв собою дебати за участю доповідача, опонента та рецензента. Третій етап конкурсу являв собою інсценування судового розгляду за участю двох команд. У нелегкій боротьбі студенти Київського національного торговельно-економічного університету вибороли перемогу у команди Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

    

 

Міжнародний правничий конкурс ім В.М. Корецького

Студенти-правники ФМТП у складі А.С. Мазуркевич, М.П.Дерев’янка, Р.В. Ковгара та тренера доцента кафедри комерційного права О.М.Гончаренко успішно пройшли до другого туру Міжнародного правничого конкурсу імені В.М. Корецького, організованого Міністерством юстиції України спільно з Координаційною радою молодих юристів України при Міністерстві юстиції України та Інститутом держави і права імені В.М.Корецького Національної академії наук України. Тепер на команду очікує другий тур конкурсу, що передбачає участь в усних дебатах. Метою Конкурсу є підвищення рівня правових знань студентської молоді, зокрема у сфері європейського права з прав людини; стимулювання творчого самовдосконалення студентської молоді.

 

Відкриття тижня права 

7 грудня студенти – правники ФМТП Сидоренко Роман, Пустова Галина, Тітова Сандра були присутні на урочистому відкритті тижня права 2015, яке відбулось на базі Інституту держави і права ім. В.М.Корецького Національної академії наук України.

З привітальним  словом до присутніх звернувсь академік НАН України, директор Інституту держави і права ім. В.М. Корецького Національної академії наук України Шемшученко Юрій Сергійович. Крім того, з вітальними промовами виступили: Голова Конституційного Cуду України Бауліна Ю.В., Голова  Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Палатний А.Л., постійний представник Верховної Ради України у Конституційному Суді України Селіванов А.О., керівник Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Девіда  Вона та ін. У промовах акцентувалося на проблемних питаннях розвитку сучасної правої системи України.

 

 IV Міжнародний студентський конкурс з міжнародного торгового права і міжнародного комерційного арбітражу

Студенти-правознавці четвертого курсу ФМТП Бульба Альона, Гарат Михайло та Коваленко Жанна разом з викладачем кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Гончаренко Оленою Миколаївною брали участь у IV Міжнародному студентському конкурсі з міжнародного торгового права і міжнародного комерційного арбітражу, який відбувся у Білоруському державному університеті під егідою Міжнародного арбітражного суду.

 

  

Конкурс був тривалим з вересня по жовтень 2015 року та проходив у кілька етапів: на першому етапі команди готували меморандум позивача; на другому етапі-меморандум відповідача;третій етап – усні дебати. Організатори конкурсу високо оцінили участь команди КНТЕУ на перших двох етапах, а  учасники отримали відповідні сертифікати.

 

Участь у роботі Міжнародних арбітражних читань присвячені пам'яті академіка І.Г. Побірченка

13 листопада 2015  року уже традиційно викладачі кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права та студенти-правознавці брали участь у роботі Міжнародних арбітражних читань присвячені пам'яті академіка І.Г.Побірченка, організованих Міжнародним комерційним арбітражним судом і Морською арбітражною комісією при Торгово-промисловій палаті України за сприяння Комісії Організації Об'єднаних Націй з права міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ).

У цьому році студенти-правознавці четвертого курсу ФМТП та викладачі О.М. Гончаренко та П.М. Пальчук були присутні при обговоренні актуальних питань правового регулювання Конвенції ООН про договори міжнародної купівлі-продажу товарів (Відень, 1980 рік), яка широко застосовується в міжнародній торгівлі, а також при розгляді зовнішньоекономічних спорів у міжнародному комерційному арбітражі.
На читаннях виступали провідні вчені, арбітри різних арбітражних інституцій, судді господарських судів України, а також представники юридичних та адвокатських фірм, які займаються питаннями міжнародного арбітражу. 


 

Формування керівних органів Київського регіонального відділення Асоціації фахівців адміністративного права 

26 жовтня 2015 року Асоціація фахівців адміністративного права провела збори фахівців з адміністративного права Київського регіону (м.Київ та області Центральної України). Результатом роботи було прийняття рішення щодо утворення та формування керівних органів Київського регіонального відділення Асоціації фахівців адміністративного права та формування керівних його органів.

 

Заступником голови Київського регіонального відділення Асоціації фахівців адміністративного права було обрано завідувача кафедрою адміністративного, фінансового та інформаційного права КНТЕУ, доктора юридичних наук, професора Гуржія Т.О. 

 

Участь у науково-практичному семінарі на тему: «Децентралізація публічного адміністрування в умовах інтеграції України до європейської спільноти»

15 жовтня 2015 року студентки 4 курсу ФМТП Бульба Альона, Коваленко Жана взяли участь у науково-практичному семінарі на тему: «Децентралізація публічного адміністрування в умовах інтеграції України до європейської спільноти», який був проведений кафедрою конституційного і адміністративного права Навчально-наукового Юридичного інституту Національного авіаційного університету.

У процесі роботи науково-практичного семінару було розглянуто і обговорено питання, присвячені: основним конституційним засадам децентралізації державної влади, а також реформування публічної адміністрації в Україні в умовах її поступової інтеграції до Європейського Союзу; реформування державної служби відповідно до європейських стандартів у контексті нового Закону України «Про державну службу» тощо.


Студенти відвідали «Музей грошей» Національного банку України

15 жовтня 2015 року студенти-правники юридичної клініки «Центр правового захисту» Київського національного торговельно-економічного університету разом з викладачем кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права ГончаренкоО.М. відвідали «Музей грошей» Національного банку України.

          

У ході екскурсії студенти мали змогу ознайомитись з  експозицією грошових одиниць на українських землях з давніх часів і до сьогоднішніх днів. Найбільше враження на студентів справила історія виникнення та обігу гривні. З її оригіналом відвідувачі мали змогу ознайомитися. Також студенти прослухали змістовний тренінг щодо користування банківськими платіжними картками і про те як не стати жертвою шахраїв. По завершенню екскурсії, кожен студент зміг виготовити собі монету в якості сувеніру.

 

Студенти відвідали Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України

 

10 вересня 2015 року студенти – правники разом з викладачем кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Дорохіною Ю.А. відвідали Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України.  В рамках заходу студенти ознайомилися з роботою управління та його структурою. Студенти мали змогу поспілкуватися, у формі діалогу, з Начальником управління

Демедюком Сергієм Васильовичем, Начальником відділу аналітичного забезпечення Чубаєвським Віталієм Івановичем, Начальником відділу боротьби зі злочинами у сфері електронної комерції та господарської діяльності Заворотнім Олегом Дмитровичем, Начальником відділу боротьби зі злочинами у сфері обігу протиправного контенту і телекомунікацій

Баскаковим Максимом Юрійовичем та іншими працівниками. 

 

1 вересня відбулася урочиста посвята вступників у студенти КНТЕУ, у тому числі і студентів факультету міжнародної торгівлі та права спеціалізації «Комерційне право» та «Фінансове право»

   

   

Після заходу студенти разом із кураторами груп В.В. Андріїв (гр. 1-5.), О.М. Гончаренко (гр. 1-6.), О.О. Шарабуриною (гр. 1-7) побували у рамках пізнавальної екскурсії по місцях знаходження органів державної влади та місцевого самоврядування. Так, зокрема студенти відвідали Центральну виборчу комісію, Київську обласну державну адміністрацію, Київську обласну раду, Комітети Верховної Ради України, Вищий господарський суд України, Центральний державний архів громадських об’єднань України.

 

Відкрита лекція на тему "Імідж держави"

20 травня 2015 року доктором політичних наук Семченком Олександром Анатолійовичем було проведено відкриту лекцію на тему: «Імідж держави».

Мета лекції полягала у визначенні поняття іміджу держави (втому числі зовнішнього і внутрішнього), державної влади та інститутів, його вплив на ефективність процесів політичної модернізації зокрема в умовах сучасної України. Розглянуто питання легітимізації держави через сприятливий внутрішній та зовнішній імідж, проблеми, що перешкоджають формуванню позитивного іміджу політичних та державних інститутів, метода та способи їх подолання. Висвітлено питання адекватності добору та використання комунікаційних каналів в процесі актуалізації державного іміджу.

 

Відкрита лекція на тему "Фінансовий моніторинг вексельного обігу"

З метою ознайомлення студентів з сучасними тенденціями у сфері вексельного обігу та контролю 15 травня 2015 р. спеціалістом-практиком Головою правління Агентства по розвитку вексельного ринку Дмитренко Тетяною Леонідівною було проведено відкриту лекцію на тему: «Фінансовий моніторинг вексельного обігу» для студентів правознавців 3-4 курсів.

 

На відкритій лекції були присутні начальник Департаменту факторингу та векселів UniCredit Bank Тиховська Наталія Миколаївна, викладачі кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права, пміжнародного публічного права та викладачі факультету обліку, аудиту та інформаційних систем. 

 

З’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ

28 квітня 2015 року представники кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права взяли часть у З’їзді представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ, який відбувся в стінах Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

Головним питанням З’їзду стало обрання членів Вищої ради юстиції з числа представників суддівського корпусу та юридичних вищих навчальних закладів. За результатами таємного голосування до складу Вищої ради юстиції було обрано декана юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка Андрія Бойка та завідувача кафедри земельного та аграрного права юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Анатолія Мірошниченка.

 

Круглий стіл "Стан та перспективи колекторської діяльності в Україні"

28 квітня 2015 року викладачі кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права взяли участь у круглому столі "Стан та перспективи колекторської діяльності в Україні", який відбувся у Київському університеті ринкових відносин.

 

За результатами круглого столу було зроблено висновок про необхідність прийняття спеціального закону, який би регламентував та сприяв захисту прав всіх учасників колекторської діяльності в Україні.

Міжнародна конференція «Поточні процеси модернізації у сфері державного управління: польський досвід та досвід європейських країн»

 

22-23 квітня 2015 року викладачі кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права взяли участь у Міжнародній конференції «Поточні процеси модернізації у сфері державного управління: польський досвід та досвід європейських країн», яка проводилася кафедрою політології Педагогічного університету м. Кракова. У конференції взяли участь представники Чехії, Ізраїлю, Бельгії, Польщі та України. Найбільшу увагу було приділено питанням модернізації державного управління, економічній ефективності у державному секторі, відкритості державного управління, а також питанням правового регулювання зазначеної проблематики.


27 березня 2015 року у Науково-дослідному інституті приватного права і підприємництва імені академіка Ф.Г. Бурчака Національної академії правових наук України відбувся прилюдний захист докторської дисертації доцента кафедри комерційного права Бакалінської Ольги Олегівни на тему: «Правове забезпечення добросовісної конкуренції в Україні: проблеми теорії і практики». Вітаємо колегу з успішним захистом!


   16 грудня 2014 року викладачі кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права взяли участь у семінарі «Інтелектуальна власність для бізнесу», який відбувся в Деснянській РДА міста Києва. Організаторами заходу виступили Деснянська районна в місті Києві державна адміністрація, Департамент промисловості та розвитку підприємництва КМДА та Науково-дослідний центр судової експертизи з питань інтелектуальної власності Міністерства юстиції України.

  

Учасниками заходу стали представники місцевої влади, Міністерства юстиції України, приватні адвокати та партнери патентно-юридичних компаній, представники торгівлі, промисловості, малого та середнього бізнесу. В рамках заходу було розглянуто питання: отримання прав на об’єкти інтелектуальної власності, захисту прав інтелектуальної власності, протидії патентним тролям, як одному із видів рейдерства. За результатами семінару було схвалено комплекс рекомендацій, спрямованих на вдосконалення правового захисту авторських і патентних прав.


2 грудня 2014 року представники кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права взяли участь у роботі круглого столу з питань розробки стандартів вищої юридичної освіти, організованого Українською асоціацією маркетингу у рамках проекту  USAID “Справедливе правосуддя”. Учасниками цього представницького заходу, який відбувся в стінах Київського національного економічного університету, стали представники керівництва Міністерства освіти і науки України, Міністерства юстиції України, провідних юридичних навчальних закладів, відомих юридичних фірм, галузевих правничих спілок та низки правничих громадських організацій.

  

В ході засідання круглого столу було обговорено широкий спектр питань формування рамки кваліфікації юридичних професій, систематизації знань, вмінь і навичок випускників юридичних навчальних закладів, наближення підготовки юристів до об’єктивних вимог практики, розробки єдиного галузевого стандарту вищої юридичної освіти. За результатами обговорення сформульовано низку рекомендацій, спрямованих на модернізацію вітчизняної юридичної освіти, вдосконалення її правових та організаційних засад, організацію розробки професійних та освітніх стандартів юридичних професій. 

28 листопада 2014 року cтуденти-правознавці КНТЕУ здобули ІІІ-місце на Всеукраїнському правовому VIP-турнірі, організованому за підтримки Координаційної Ради молодих юристів України при Міністерстві юстиції України. Участь у турнірі взяли 19 команд з 18 ВНЗ України. КНТЕУ представляла команда студентів-правників «Factum»: Бєлікова Анастасія, Бонь Богдан (капітан команди), Іванченко Анатолій, Сидоренко Роман. Рівень теоретичних і практичних знань студентів КНТЕУ отримав високу оцінку членів журі та учасників заходу. Представники команди «Factum» нагороджені кубком, іменними дипломами та цінними подарунками. 

   


  

24 листопада 2014 року студенти-правники разом з викладачами кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права відвідали Верховну Раду України.
Під час екскурсії відвідувачі детально ознайомилися з історією та структурою Верховної Ради України. Особливу увагу було приділено особливостям функціонування апарату Верховної Ради України, а також її провідних комітетів. Крім того викладачам та студентам було продемонстровано систему електронного голосування "Рада", її основні елементи та функції.


20 – 21 листопада 2014 року викладачі кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права взяли участь в роботі ІV Форуму України з питань конкуренції, який відбувся за офіційної підтримки Антимонопольного комітету України та активної організації «EuroLawyer». 

Під час Форуму учасники обговорили питання імплементації Угоди про асоціацію України та ЄС і вдосконалення політики з розвитку конкуренції як способу регулювання економічних відносин. Представники конкурентних відомств провідних країн світу, міжнародних організацій, бізнесу, громадськості та юристів у галузі законодавства про захист економічної конкуренції розглянули практичні аспекти імплементації розділу 10 «Конкуренція» Угоди про асоціацію України та ЄС,  питання зловживання монопольним становищем, недобросовісну конкуренцію, проблеми концентрації та антиконкурентні дії органів влади. Також було здійснено огляд рекомендацій міжнародних експертів щодо вдосконалення політики з розвитку конкуренції в Україні. 



20 листопада 2014р. студенти-правники разом з викладачами кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права: Гончаренко О.М., Пальчуком П.М. взяли участь у науково-практичному семінарі «Активізація ролі юридичних клінік у складних умовах сьогодення» який відбувся на базі Національного університету «Києво-Могилянська академія». З вступним словом учасників привітав старший менеджер проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні – Джеффрі Ерліх.
Змістовними були доповіді практикуючих юристів, учасників організації «Юридична сотня». На семінарі обговорювалися актуальні питання, які стосувалися:
– надання пільг учасникам бойових дій

отримання інвалідності учасниками бойових дій
порядок отримання статусу учасника бойових дій
До обговорення зазначених питань долучилися і викладачі кафедри.

Відповідно до наказу Міністерство освіти і науки України «Про проведення І етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальних дисциплін та спеціальностей у 2014/2015 н.р. та підготовку ІІ етапу олімпіади» 19 листопада 2014 р. кафедрами адміністративного, фінансового та інформаційного права та міжнародного публічного права було проведено І тур олімпіади з «Правознавства» серед студентів 3-5 курсу напряму підготовки «Право». За результатами проведення олімпіади визнанні переможцями такі студенти:

- І місце – ШелудькоГанна Ігорівна (3 курс, 5 група, ФЕМП);

- ІІ місце – Хромеєв Дмитро Сергійович (4 курс, 2 група, ФЕМП); Фещенко Дмитро Дмитрович (4 курс, 3 група, ФЕМП;

- ІІІ місце Соколова Вікторія Вікторівна (3 курс, 6 група, ФЕМП); Рижий Олександр Володимирович (3 курс, 4 група, ФЕМП)


14–15 листопада 2014 року викладачі кафедри взяли участь у Міжнародній науковій конференції “Тринадцяті осінні юридичні читання”, яка відбулася в Хмельницькому університеті управління та права.

Конференція вже стала традиційною і проводиться університетом щорічно. Співорганізаторами заходу виступили:
‒ Хмельницький університет управління та права;
‒ Євразійська асоціація правничих шкіл та правників;
‒ Хмельницький обласний осередок Всеукраїнської громадської організації “Європейська Асоціація Студентів Права Україна”;
‒ Хмельницький осередок Ліги студентів Асоціації правників України.

Про участь у конференції цього року заявили більше 250 делегатів з усіх регіонів України та інших держав, зокрема – Республіки Білорусь (представлено більше 50 наукових доповідей) та Російської Федерації (10 доповідей). На відкритті були присутні кращі представники наукової еліти з провідних вищих навчальних та наукових закладів світу, визнані науковці сучасності, представники влади області та міста.


13 листопада 2014 року студенти-правники разом з викладачем кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права  Гончаренко О.М. взяли участь у II Міжнародних читаннях присвячених пам’яті видатного українського вченого І.Г.Побірченка. У вступному слові Голова МКАСу при ТПП України М.Ф.Селівон наголосив на важливості участі у роботі читань студентів, які активно цікавляться проблемами арбітражу.

На засіданнях обговорювалась актуальна тема: «Арбітражна угода: базові принципи і сучасні тенденції», в рамках якої були розглянуті такі питання: 

  • форма арбітражної угоди – «за» і «проти» внесення змін до Закону України «Про міжнародний комерційний арбітраж»;
  • класифікація арбітражних угод (багатоступеневі, опціонні, альтернативні тощо); патологічні арбітражні угоди;
  • термін дії арбітражної угоди;
  • можливості правонаступництва арбітражної угоди;
  • право, що застосовується до арбітражної угоди;
  • обов'язковість арбітражної угоди: доктрина і судова практика;
  • підстави недійсності арбітражного угоди та ін.

На читаннях виступали вчені, арбітри та спеціалісти провідних арбітражних інститутів світу, судді судів загальної юрисдикції та господарських судів різних ланок, а також представники юридичних та адвокатських фірм.


05 листопада 2014 року  студенти-правники юридичної клініки «Центру правового захисту» Київського національного торговельно-економічного університету відвідали з екскурсією Вищий господарський cуд України.

Організаторами заходу виступили: завідувач кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права, д.ю.н., проф. Гуржій Т.О., кандидат юридичних наук, доцент кафедри комерційного права Гончаренко О.М.

Під час екскурсії студенти ознайомилися з історією становлення та розвитку господарського судочинства Україні та ґенезою функціонування Вищого Господарського Суду України. Членам юридичної клініки розповіли про здобутки суддів Вищого господарського суду України, їх біографію та наукові праці.

У рамках екскурсійної програми студенти мали можливість ознайомитися з приміщеннями Вищого господарського суду України, а саме: залами  судових засідань, музеєм історії господарських судів України. Особливу увагу студенти приділили музею, в якому мали можливість ознайомитися з матеріалами, які розповідають про органи суддівського самоврядування, міжнародні зв'язки, видавничу діяльність Вищого господарського суду України, Науково-консультативну раду при Вищому господарському суді України. Екскурсія видалась змістовною та пізнавальною. Студенти-правники КНТЕУ отримали можливість поглибити свої знання  з господарського процесуального права.


30 жовтня 2014 року працівники кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права взяли участь в обговоренні Проекту рамки кваліфікації юридичних професій, організованого Українською Асоціацією Маркетингу та Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Результатом зустрічі, на якій були присутні юристи-практики провідних юридичних компаній України, науковці, представники галузевих правничих спілок, Міністерства юстиції України, ОБСЄ, громадських організацій та закордонні фахівці у правоохоронній сфері, стало вироблення комплексних пропозицій щодо розробки професійних та освітніх стандартів в юридичній сфері. Зокрема, ініційовано розробку пілотного проекту підготовки професійних стандартів для юридичних професій із широким залученням представників громадськості, правознавців, юристів-практиків, правозахисних організацій та ЗМІ.


 9 жовтня 2014 року в рамках заходів з нагоди Дня юриста України відбулися урочистості з нагоди професійного свята. Юристів, викладачів та студентів привітали перший проректор з науково-педагогічної роботи Притульська Наталія Володимирівна, декан факультету економіки, менеджменту та ппсихології Гуляєва Наталія Миколаївна, завідувач кафедри міжнародного публічного права Крегул Юрій Іванович та завідувач кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права  Гуржій Тарас Олександрович.

     З професійним святом студентів та викладачів привітали:

  • заступник міністра юстиції Алексєєв Ігор Сергійович,
  • головний редактор видавництва «Істина» Старцев Олександр Валентинович,
  • директор департаменту реєстрації бізнесу Державної реєстраційної служби України Усенко Роман Анатолійович,
  • завідувач відділу Головного управління з питань конституційної реформи Адміністрації Президента України Чехович Сергій Болеславович,
  • суддя Київського окружного адміністративного суду Щавинський Віталій Романович.

     Урочистості завершились святковим концертом, який підготували студенти-першокурсники та Правничий клуб КНТЕУ


Державна реєстраційна служба України

8 жовтня 2014 року у Державній реєстраційній службі України відбувся майстер-клас для студентів Київського національного торговельно-економічного університету, який був проведений Головою Державної реєстраційної служби України, к.ю.н. Онищенко Ганною Володимирівною.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

   

   

17 вересня 2014 року директором департаменту реєстрації бізнесу Державної реєстраційної служби України кандидатом юридичних наук Усенком Романом Анатолійовичем було проведено відкриту лекцію на тему: «Організаційно-правове забезпечення реалізації економічних реформ в Україні»

Мета лекції полягала у визначенні видів та умов використання організаційних форм і схем структурних трансформації, формування підходів до обґрунтування організаційного забезпечення проведення економічних реформ в Україні.

Розглянуто питання інституціонального та ресурсного забезпечення економічного розвитку України, використання інтенсивних чинників і ефективних моделей економічного зростання. Висвітлено проблеми фінансового й енергетичного забезпечення економічного розвитку, стабільного та ефективного функціонування промислового й агропромислового комплексів, удосконалення зовнішньоторговельної діяльності з урахуванням приєднання до СОТ і майбутньої інтеграції з ЄС.

       

13 грудня 2013 року в рамках Всеукраїнського тижня права студенти-правники Київського національного торговельно-економічного університету відвідали з екскурсією Конституційний Суд України – єдиний орган конституційної юрисдикції. Організатором заходу виступила юридична клініка «Центр правового захисту» КНТЕУ, участь в якому також взяли заступник керівника юридичної клініки Рудник Т.В., доцент кафедри комерційного права, к.ю.н. Пальчук П.М., асистент кафедри комерційного права Шарабурина О.О. та студенти-члени юридичної клініки.

Під час екскурсії студенти ознайомилися з історією становлення Конституційного Суду України як органу конституційного контролю й органу юстиції та основними завданнями і повноваженнями щодо гарантування верховенства Конституції України як Основного закону на всій території нашої держави.
У рамках екскурсійної програми студенти мали можливість ознайомитися з приміщеннями Конституційного Суду, а саме: залою судових засідань, архівом, бібліотекою з її унікальними фондами, музеєм та прес-центром, а також з порядком та особливостями роботи структурних підрозділів Суду.
Екскурсія видалася цікавою та змістовною. Студенти-правники КНТЕУ отримали можливість поглибити свої знання з конституційного права, особливо корисною екскурсія була для учасників команд, що представлять наш університет на І Всеукраїнських студентських змаганнях з конституційного правосуддя у Львівському національному університеті імені Івана Франка.

12 грудня 2013 року об 11.15 в аудиторії А-427 Київського національного торговельно-економічного університету в рамках Всеукраїнського тижня права було проведено круглий стіл на тему «Актуальні проблеми захисту прав людини та громадянина в Україні й світі». Організаторами круглого столу були: кафедра комерційного права, Правничий клуб КНТЕУ та юридична клініка "Центр правового захисту".
Круглий стіл відбувся за участю заступника декана факультету економіки, менеджменту і псаихології, доцента кафедри міжнароднрого публічного права, к.ю.н. Сердюченка Олексія Володимировича, доцента кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права, к.ю.н. Рудник Тетяни Вікторівни, старшого викладача кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Королькова Олексія Валерійовича, а також студентів-членів юридичної клініки «Центр правового захисту» та Правничого клубу КНТЕУ.

У рамках заходу було висвітлено такі питання:

- Права людини як об’єкт захисту: поняття та ознаки.

- Процедури реалізації та захисту прав людини і громадянина.

- Особливості реалізації та захисту прав людини і громадянина державою й недержавними інституціями.

- Особливості реалізації та захисту прав людини і громадянина в трудових, цивільних та кримінальних правовідносинах.

- Зарубіжний досвід реалізації та захисту прав людини і громадянина. 

Даний захід дав можливість студентам поглибити свої знання у сфері захисту прав людини і громадянина в Україні, обговорити проблемні питання інституту захисту прав людини й громадянина та можливі шляхи їх вирішення.

10-11 грудня 2013 року в Київському національному торговельно-економічному університеті за сприянням Міністерства юстиції України спільно з Координаційною радою молодих юристів України при Міністерстві юстиції України та Інститутом держави і права імені В.М. Корецького НАН України відбулася фінальна частина Міжнародного правничого конкурсу імені В.М. Корецького. Мета цього конкурсу полягає у створенні моделі здійснення провадження у справі на прикладі Європейського суду з прав людини. У конкурсі брали участь команди з Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Київського університету права НАН України, Хмельницького університету управління та права, Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» тощо.

Перемогу здобула команда Хмельницького університету управління та права. Диплом другого ступеня отримала команда Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

 

 

       

 

 

 

25.09.2014
Vita
12362
остання редакція 27.04.2024
477544