logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Відкриття VI Консумерського фестивалю

Загальна інформація

     11 березня у Київському національному торговельно-економічному університеті розпочав свою роботу VI Конcумерський фестиваль, в рамках якого відбудуться майстер-класи за участю представників Всеукраїнського руху «Молодь за права споживачів», Молодіжного центру «ОСА», Юридичної клініки «Центр правового захисту»  Київського національного торговельно-економічного університету, ВФС, Мінекономрозвитку, міжнародного консумерського руху, торговельних та виробничих асоціацій, ГК «Фокстрот» ВГО  «Жива планета», ГО «Життя» та ін.

     Урочисте відкриття фестивалю, присвяченого Всесвітньому дню прав споживачів, відбулось за участю ректора КНТЕУ А.А. Мазаракі, першого проректора з науково-педагогічної роботи Н.В. Притульської, викладачів та студентів КНТЕУ. 
     Основна ідея фестивалю - консолідація зусиль держави, представників бізнесу та громадських організацій для формування свідомого суспільства, яке здатне забезпечити високі стандарти виробництва товарів та послуг і захистити права СПОЖИВАЧІВ.
     Урочиста частина заходу почалася з привітального слова учасникам фестивалю від ректора КНТЕУ А.А. Мазаракі, який наголосив на важливості та гострій необхідності в наш час забезпечити дотримання прав споживачів, проблеми яких усім відомі, але їх вирішення, на жаль, постійно відкладається. 
     Перший проректор КНТЕУ Н.В. Притульська зазначила, що університет докладає максимум зусиль щодо просвітницької діяльності у сфері захисту прав споживачів та здійснює координаційну роль для вирішення актуальних проблем усіх зацікавлених сторін - споживачів, бізнесу та влади. 

     Для довідки:

     15 березня відзначається Всесвітній день захисту прав споживачів. Датою для святкування цього дня була обрана річниця з дня історичного виступу американського президента Джона Кеннеді 1961 року, в якому він назвав основні права кожного споживача: 

  • право на безпеку;
  • право на якість товарів і послуг;
  • право на достовірну інформацію про них;
  • право захищати свої споживацькі претензії в суді.

     Пізніше до них додалися ще чотири: право на відшкодування збитків, право на споживацьку освіту, право на задоволення базових потреб і право на здорове довкілля. У 1983 році 15 березня було закріплене у міжнародному календарі святкових дат як Всесвітній день захисту прав споживачів.

   

    Сфера захисту прав споживачів торкається багатьох аспектів, в тому числі забезпечення права споживачів щодо доступної, правдивої і достовірної інформації, яку виробники зобов’язані зазначати на етикетках товарів. Активісти Всеукраїнського руху “Молодь за права споживачів” 11 березня провели майстер-клас «Читаємо маркування» для учнів дев’ятого класу школи № 80 Печерського району м. Києва.

    За мету ставилось навчити підростаюче покоління «читати» позначки і символи, якими так багаті етикетки товарів.

    На початку заходу учнів познайомили з існуючими проблемами у сфері захисту прав споживачів, переглянувши презентаційні ролики руху «Молодь за права споживачів» та молодіжного центру «ОСА». Під час майстер-класу учні вчились розпізнавати до того невідомі для них знаки і символи. Майстер-клас завершився вікториною, за результатами якої найактивніші учасники отримали тематичні заохочувальні призи. Із зарядом позитивних емоцій, новими знаннями і практичним досвідом учні проводжали активістів Руху і запросили їх у найближчому майбутньому знову завітати до них.

  Новини фестивалю:  12 березня 13 березня

11.03.2014
adv
5091
остання редакція 02.06.2020
redactor