logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Акція з нагоди відзначення Міжнародного дня відмови від паління

ЕКО ДТЕУ

26 листопада 2015 року в А-холі головного корпусу активістами РСС КНТЕУ та ЕкоКлубу було проведено спільний захід присвячений Міжнародному Дню відмови від паління. День відмови від паління, що відзначається щорічно в третій четвер листопада, був встановлений Американським онкологічним товариством (American Cancer Society) в 1977 році.

Активісти залучали всіх присутніх до акції, обмінювали цигарку на цукерку, на великому екрані показали тематичний фільм та роздали листівки з цікавою та приголомшливою інформацією про паління, а також, в рамках Міжнародного дня відмови від паління, в стінах університету відбулась лекція-дискусія «Електронні сигарети і кальян: міфи та реальність». Спікером якої був Костянтин Красовський, завідувач відділу контролю над тютюном Інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров’я України.

Мета заходу – сприяти зниженню поширення тютюнової залежності, залучення до боротьби проти куріння усіх верств населення і лікарів усіх спеціальностей, профілактика тютюнопаління та інформування суспільства про згубний  вплив тютюну на здоров’я.

В Україні курять 40% громадян, старших за 15 років. Це близько 19 млн осіб. Із них 34% - завзяті курці. Щороку в нашій країні помирають від наслідків куріння близько 100 тис. людей. Ті, хто почав палити до 15 років, уп’ятеро частіше помирають від раку легенів.

Розглянемо статистику опитаних в КНТЕУ, що вказана нижче.

За даними діаграм, а також іншої інформації про опитуваних, яка не увійшла до висвітлених даних, можна зробити висновок, що сумна статистика в Україні підтверджується. Серед студентів - вчорашніх випускників шкіл, вже близько 60% палять відкрито. За останні 5 років кількість жінок курців збільшилась втричі. В нашому випадку, серед опитаних, відсоток жінок-курців не такий великий, але порівнюючи статистичні дані за минулий рік – відчувається негативна тенденція до збільшення.

         Ще, велику роль у свідомості кожного громадянина відіграє законодавча база з приводу питання про заборону паління. На жаль, близько 80% опитаних не знають про те, що в українському законодавстві передбачені нормативно-правові акти про паління.

         І, наостанок, хто все ж змінив свою думку, та хоче зберегти своє здоров’я 10 порад тим, хто кидає палити:

1. Це важко тільки на перший погляд, поки ви дивитеся через призму шкідливої звички

Як тільки ви розглянете факти, пов'язані з курінням — ви будете раді позбавити своє життя від цієї залежності. Переконуйте самі себе відмовитись від куріння, вірте своїм переконанням, удосконалюючи, таким чином, свій внутрішній світ.

2. Подивіться на відмову від куріння, як на безцінний дар самому собі

Відмовляючись від цієї звички, ви даруєте собі здорове тіло, краще життя, високу самооцінку. Загорніть все це в красиву упаковку, подивіться, як вона безцінна і прийміть із вдячністю від самого себе.

3. Призначте конкретну дату

«Завтра», «з понеділка», «наступного тижня» — не годиться. Сприймайте це, як погашення обов'язкової фінансової заборгованості, тобто, так само серйозно. Перестаньте годувати себе сніданками — вони ніколи не наступають. Призначте конкретне число, зберіть залишки волі в кулак і поставте крапку. Назавжди.

4. Не шкодуйте про це

Відмова від куріння може здатися величезною втратою. В душі буде відчуття порожнечі і розчарування. Не піддавайтеся цьому, це провокації! Насправді ви викидаєте зі свого життя сміття. Ви рятуєтеся від того, що принесло вам багато шкоди і великі фінансові втрати. Це те, що забрало у вас дорогоцінні хвилини, витрачені в курилці. Не дозволяйте більше своїм органам служити сховищем нікотину і бути сміттєвим баком для недопалків. Тіло — це храм душі, піклуйтеся про нього і пам'ятайте: у здоровому тілі — здоровий дух!

5. Залишайтеся на позитиві

Адже це одне з найкращого, що ви можете зробити в житті. Чому вас взагалі засмучує той факт, що ви ніколи більше не будете труїти себе гидотою, нав'язаною «модою» ?!

6. Відмова від куріння насправді заслуговує поваги

Викресліть куріння будь-якою ціною зі свого життя. В результаті ваші близькі люди і ви самі отримаєте дуже великі переваги.

7. Вивчіть, нарешті, склад сигарет

Папір, бутан, кадмій, чадний газ, гексамін, клей, нікотин, амоній, метан, миш'як, ще раз чадний газ, метанол, фарба, формальдегід — подивіться значення всього цього в словнику. Запишіть великими буквами і повісьте туди, де будете часто це бачити.

8. Не виправдовуйте себе тим, що у вас багато стресів і проблем у житті, які змушують вас курити

Куріння — вже проблема. Ось побачите, як легко буде справлятися зі стресом без сигарет, адже нікотин пригнічує нервову систему. Без нього у вас підвищиться самооцінка, впевненість у собі і з'явиться більше енергії. Відмовившись від куріння і подарувавши собі ще одну хвилину життя, ви зробите щось значне, те, що набагато дорожче всіх грошей світу.

9. Набір ваги — черговий міф і провокація

Людина, що дотримується правильного харчування, навіть не помітить набір ваги на кілька грам. Але, за харчуванням все одно доведеться стежити, щоб не замінювати сигарети їжею. Найголовніше пам'ятаєте, — підвищення ваги викликає переїдання, а не відмова від куріння.

10. Займіть себе будь-якою справою, здатною утримати вас від думок про сигарети

Ваш мозок, відчуваючи гострий брак звичних для нього інгредієнтів, буде провокувати вас закурити, в будь-який відповідний для цього момент. Так що займіть себе чим завгодно, лише б не думати про свою звичку, наприклад, спортом. До речі, це найкраща ідея.

         Дихайте вільно та будьте здорові!

Бабич Євгенія

25.11.2015
annzo
11419
остання редакція 28.11.2015
annzo