logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Інформаційний день Програми ЕРАЗМУС+ – рекомендації з підготовки проектних заявок

Загальна інформація

19 листопада 2015 року в Київському національному торговельно-економічному університеті проходив Всеукраїнський Інформаційний день Програми Європейського Союзу ЕРАЗМУС+ у сфері вищої освіти.

Сьогодні Програма ЕРАЗМУС+ – це інструмент, який допомагає рухати та модернізувати освіту, інтегруючі інноваційні технології у сучасний навчальний процес.

Вітаючи учасників заходу, перший заступник Міністра освіти і науки України Інна Романівна Совсун висловила сподівання на активну участь українських університетів, їх взаємодію з міжнародними партнерами та налагодження контактів, що сприятимуть підвищенню якості освіти в Україні. «Міністерство освіти і науки України визначило декілька аспектів для продуктивної співпраці в контексті реформи вищої освіти», – сказала  пані Совсун. І детально окреслила актуальні пріоритети:

  • проекти, спрямовані на розвиток окремих освітніх програм, розробка нових навчальних програм;
  • механізми розробки внутрішньої системи сучасної освіти, забезпечення якості освіти, спираючись на досвід європейських країн;
  • організація навчального процесу;
  • створення  сучасних докторських (PhD) програм для розвитку середовища наукового пошуку;
  • інтернаціоналізація, розвиток спільних програм з іншими університетами;
  • налагодження зв’язку студентів з ринком праці, практика студентів, співпраця з бізнесом;
  • налагодження роботи в університеті для подальшого відслідковування долі випускників, збір інформації;
  • формування власних фондів, залучення додаткового фінансування.

«Я впевнена, що проекти Еразмус+ сприятимуть розвитку українських університетів, і ми ще більше залучатимемо ці програми для розвитку сучасної освіти», - зазначила під кінець своєї доповіді Інна Романівна.

Анатолій Антонович Мазаракі, ректор Київського національного торговельно-економічного університету,  вітаючи присутніх, інформував про великий досвід співпраці КНТЕУ з закордонними університетами, програми подвійного дипломування із європейськими вищими закладами.

Ральф Радерс, директор Департаменту з розвитку потенціалу вищої освіти Програми ЕРАЗМУС+ (ЕАСЕА, Бельгія), наголосив, що ця програма ЕРАЗМУС+ відома як програма обміну студентів, але сьогодні вона підтримує не лише окремих викладачів та студентів, а й підтримує програми навчальних закладів та освіту країн. Це розширення потенціалу має на меті посилення співпраці між університетами Європи та вищими навчальними закладами країн-партнерів, модернізацію у країнах партнерів їх ВНЗ через проекти співпраці, розвиток нових методів навчання.

У своїй презентації Р. Радерс розповів про ключові моменти ефективного подання заявки на участь у програмі ЕРАЗМУС +: «Існує кілька форматів участі в програмі. Один із них - концепція розвитку потенціалу – інституційний підхід співпраці університетів, які пропонують свої  інноваційні ідеї. Цей проект має справляти довготривалий позитивний вплив не лише на навчальний заклад, але й на весь сектор освіти в країні-партнері та на весь світ. Ключове слово тут – системність, вплив на всю систему освіти: посилення інтернаціоналізації, модернізація навчання. Це програма для ВНЗ, але ви можете залучати інші заклади: студентські і громадські організації, компанії та торгово-промислові палати. Ви повинні пам’ятати, що це співпраця міжнародна, це багатосторонній проект».

Джулія Моро, менеджер проектів ТЕМПУС, ЕРАЗМУС+ (ЕАСЕА, Бельгія), дала рекомендації щодо залучення партнерів: «Для цього потрібно зв’язатися з національним офісом ЕРАЗМУС+ в Україні. Вам пояснять, яким чином працювати далі, як налагоджувати зв’язки для розбудови консорціуму та розвитку власного проекту». Також пані Моро розповіла про планування бюджету проекту, складання фінансового звіту та його тривалість, критерії успішного консорціуму: «Потрібно мати не менше трьох навчальних закладів із однієї країни та стільки ж країн-партнерів. Проект має відповідати національним або регіональним пріоритетам та співпадати з пріоритетами країн-партнерів».

Загалом Інформаційний день дав можливість усім зацікавленим представникам вищих навчальних закладів та освітніх установ дізнатися про основні вимоги до проектних заявок, ключові напрями Програми ЕРАЗМУС+ 2016 року та правила подання проектних пропозицій.

У другій частині заходу відбулася презентація співробітниками Національного Еразмус + офісу в Україні практики та методики розробки проектів за різними напрямами. У залі розгорнулася жвава дискусія і майже 250 учасників від ВНЗ України отримали вичерпні відповіді на різноманітні питання.   


19.11.2015
Nataliia
5550
остання редакція 11.04.2016
adv