logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Викладачка КНТЕУ Ольга Романенко у складі делегації з України представляла інтереси молодих учених у Європі

Загальна інформація

У щорічній конференції та пленарних зборах Європейської ради докторантів і молодих учених Євродок (Eurodoc) взяли участь молоді науковці з України. Щорічні заходи відбулися з 26 по 29 квітня 2017 року в Університеті міста Осло, Норвегія.

Україна є членом Євродоку з 2014 року. Європейська рада докторантів та молодих учених є неурядовою організацією зі штаб-квартирою в Брюселі, що об’єднує національні організації аспірантів та молодих учених з 35 країн Європи, які репрезентують інтереси молодих учених на європейській арені. Україну в Євродок представляє рада молодих вчених при МОН.

У цьому році у складі делегації від України були Ольга Романенко (доцент кафедри фінансового аудиту КНТЕУ), Юрій Кращенко (голова ради молодих учених при МОН), Юлія Овчинникова (Донецький національний університет імені Василя Стуса).

Конференція була присвячена відкритій науці «Open Science: challenges and opportunities for early career researches». У конференції взяли участь Міністр освіти і науки Норвегії Torbjorn Roe Isaksen, представники Європейської комісії Fabienne Gautier, Європейської асоціації університетів David Oliva Uribe (CDE-EUA), Ліги європейських дослідницьких університетів Katrien Maes (LERU), а також ректор Університету Осло Ole Petter Ottersen та спікери від національних організацій молодих учених, які є членами Євродок.

Ідея Відкритої науки полягає в тому, що наукові знання всіх видів у процесі досліджень повинні відкрито та оперативно поширюватися в зручній формі. Відкрита наука потребує відкритість процесу створення знань усіма зацікавленими стейкхолдерами, включаючи суспільство в цілому. Відкрита наука заснована на: електронній інфраструктурі, з метою охоплення інтегрованих сервісів і науково-дослідних інфраструктур по усій Європі; відкритих данних, де результати можуть бути зроблені доступними для наукових досліджень; знаннях, де наукові спільноти використовують власні знання і створюють рішення, що мають доступ до експертизи.

За підсумками таємного голосування загальних зборів Євродок було обрано нову Президію ради на 2017-2018 рр. Новим Президентом Євродоку став Gareth O’Neill (PNN, Нідерланди), віце-президент – Yeva Krumina з Латвії (LJZA), скарбником став представник молодих учених від Франції Farouk Alloush (CJC), секретарем – аспірант Університету Лілю Antoine Dujardin (CJC, Франція). Три члени правління представляють Угорщину (Peter Szabo, DOSz), Італію (Emanuele Storti, ADI) та Чехію (Eva Hnatkova, SK RVS).

Ольга Романенко входить у робочу групу з інтердисциплінарності Євродок, яка діє з метою впровадження європейських кроскультурних міждисциплінарних трендів в Україні. Поглиблення співпраці українських науковців з молодими вченими інших країн принципово важливе в процесі реформування науки й освіти України та їх інтеграції у європейський дослідницький простір. 

29.04.2017
adv
2740
остання редакція 04.07.2017
redactor