logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

"Революціонер економіки" завітав до КНТЕУ: Нобелівський лауреат Вернон Л. Сміт

Загальна інформація

З ініціативи кафедри фінансового аудиту 26 травня 2017 року в Київському національному торговельно-економічному університеті відбулася лекція Нобелівського лауреата з економіки Вернона Ломакса Сміта на тему «Сучасні методи економічного аналізу». Найвищу винагороду в царині економіки В.Л. Сміт отримав за «За лабораторні експерименти як засіб в емпіричному економічному аналізі, особливо в аналізі альтернативних ринкових механізмів» разом з Даніелем Канеманом (у 2002 р.).

Всесвітньовідомі дослідники звернули увагу на обмеженість попередніх теорій, заснованих на спрощеному розумінні "людини економічної", яка діє винятково у власних інтересах і завжди приймає раціональні рішення. Професор Сміт заснував новий напрям науки - експериментальну економіку, яка ґрунтується на дослідах з реальними людьми і, починаючи з 1955 р., науковець вивчав  причинно-наслідкові процеси у світових економіках та досліджував фактори, що впливають на їх розвиток.

Вернон Л. Сміт є одним з кращих економістів світу згідно з міжнародним рейтингом IDEAS, зокрема, він є професором економіки і права в Економічному науковому інституті Університету ім. Чепмена (США), членом Національної Академії Наук США (National Academy of Sciences), почесним членом Асоціації економетричних наук (Econometric Society), Американської асоціації сприяння розвитку науки та Американської академії мистецтв і наук, має ступінь доктора філософії (PhD) в економіці Гарвардського університету, численні нагороди та інші відзнаки. Він також є почесним членом Американської економічної асоціації та лауреатом премії ім. Адама Сміта, автором понад 300 статей і книг з теорії капіталу, фінансів, економіки природних ресурсів та експериментальної економіки. Результати його досліджень було оприлюднено у Wall Street Journal, New York Times, Forbes, Financial Times та в багатьох інших популярних виданнях.

Також була презентована доповідь Романа Шеремети -  всесвітньовідомого українського економіста, доцента кафедри Школи менеджменту ім. Везерхеда при Університеті Кейс Вестерн Резерв (США) і спеціаліста в експериментальній економіці та теорії ігор, лідера рейтингу журналу Forbes 2015 найкращих світових економістів, який входить до складу редколегії видання «Journal of Economic Behavior and Organization» з третьої категорії рейтингу Academic Journal Guide. Доповідь розкривала методологічні засади експериментального аналізу, поведінкової економіки та ключові аспекти практичного застосування евристичних методів економічного аналізу.

Від імені кафедри фінансового аудиту та Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених КНТЕУ висловлюємо вдячність професору Вернону Л. Сміту та його колезі Роману Шеремету за змістовну фахову лекцію, цінні поради та креативні відповіді на запитання. Впевнені, що наша подальша співпраця, спрямована на розвиток економіки України, буде плідною.

26.05.2017
redactor
6671
остання редакція 28.08.2017
redactor