logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Заходи та новини юридичної клініки...

Загальна інформація

Юридичнa клінікa "Центр правового захисту" 
Київського національного торговельно-економічного університету

Засідання Клубу майбутніх адвокатів Асоціації адвокатів України, Юридичної клініки КНТЕУ і студентів-правників ФЕМП

   4 грудня 2012 року з 11:30 до 13:30 на базі Київського національного торговельно-економічного університету відбулося засідання Клубу майбутніх адвокатів Асоціації адвокатів України, Юридичної клініки КНТЕУ і студентів-правників ФЕМП.

   Метою проведення засідання було підвищення правосвідомості студентів, інформування про особливості адвокатської професії.

   Організатори засідання: Юридична клініка КНТЕУ, кафедра комерційного права ФЕМП, Клуб майбутніх адвокатів.У засіданні взяли участь адвокати, викладачікафедрикомерційного права, студенти 2-4 курсівспеціальності «Правознавство”.

   На обговорення було винесено такі питання:

1) Діяльність громадської організації Клубу майбутніх адвокатів Асоціації адвокатів України (доповідач - ДубчакЛ.С., адвокат, голова Клубу майбутніх адвокатів);
2) Критерії успішності сучасного адвоката: реалії української правової дійсності (доповідач - НазарецьД.А., адвокат).

   Керівник Клубу майбутніх адвокатів, адвокат, кандидат юридичних наук Дубчак Л.С. ознайомила присутніх з діяльністю даної організації, проінформувала про заходи, що проводить Клуб та Асоціація адвокатів України, детально проаналізувала положення Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Із доповіддю на тему: «Критерії успішності сучасного адвоката: реалії української правової дійсності» виступив адвокат, керівник юридичної фірми «Дмитро Назарець та партнери» Назарець Д.А. В результаті було зроблено важливі висновки стосовно обговорених питань про особливості адвокатської діяльності. У рамкахзасідання налагоджено співпрацю Клубу та Юридичної клініки КНТЕУ.

Cемінар на тему "Право інтелектуальної власності в контексті національного законодавства"

    27 листопада в актовій залі корпусу В представниками Державного департаменту інтелектуальної власності було проведено семінар на тему "Право інтелектуальної власності в контексті національного законодавства".

   Семінар відбувся за ініціативою Державної служби та за підтримки вищезазначеного університету із залученням організацій колективного управління й громадськості – Об’єднання «Український альянс по боротьбіз підробками та піратством» (УАПП).

   Захід відкрив перший заступник Голови Державної служби Олексій Янов, наголосивши, зокрема, на важливості теми семінару:

   – Успішна людина сьогодення пов’язана з об’єктами інтелектуальної власності. Кожен з присутніх на сьогоднішньому семінарі може бути тим, хто створює об’єкт авторського права чи промислової власності, а може бути тим, хто такий об’єкт використовує. А відтак потрібно – як у першому випадку, так і в другому – знати й уміти захищати відповідну інтелектуальну власність засобами національного законодавства.

   Наразі суспільство є інтелектуально наповненим середовищем, тому равомірне використання, захист та управління результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності є вкрай важливим, актуальним і просто необхідним.

   А отже, провідні фахівці системи детально зупинилися на таких питаннях:
- огляд законодавства у сфері інтелектуальної власності (промислова власність, авторське право та суміжні права);
- державна реєстрація об’єктів права інтелектуальної власності;
- проблеми дотримання законодавства у сфері авторського права та суміжних прав у мережі Інтернет;
- державний контроль за використанням об’єктів права інтелектуальної власності;
- захист прав на об’єкти інтелектуальної власності в судовому порядку.

   Представник організації колективного управління (ОКУ) ДП «Українське агентство з авторських та суміжних прав» (ДП УААСП) пояснив учасникам семінару необхідність збору винагороди за використання об’єктів авторського права та суміжних прав, зазначивши, що ОКУ є важливим інструментом в управлінні майновими правами суб’єктів авторського права та суміжних прав.

   Представники УАПП роздали студентам яскраві тематичні брошури та браслети з написом «Я купую справжнє». Директор УАПП Олександр Пахаренко подякував Державній службіза надану можливість долучитися до такого важливого просвітницького
заходу. Він також виступив перед присутніми з цікавою доповіддю на тему «Контрафактна продукція і українське успільство», закликавши кожного все-таки цінити інтелектуальну власність і купувати оригінальний продукт!

   Семінар у Київському національному торговельно-економічному університеті пройшов у дружній атмосфері. Завдяки тому, що в основі діалогу між студентами та організаторами лежали практичні приклади, дискусія була жвавою й предметною: один із
студентів, зокрема, висловив пропозицію створити й в Україні кодекс з інтелектуальної власності. Представники Державної служби оцінили підготовленість студентів та із задоволенням відповіли на всі їхнізапитання.

    16 листопада 2012 року Юридичною клінікою КНТЕУ було організовано урок-лекцію на тему "Правовий захист дитини.Особливості охорони прав дітей як споживачів реклами" для 11 класу ССЗШ № 320 з поглибленим вивченням української мови. Лекцію провела студентка 4 курсу Мостіцька Тетяна Вікторівна під керівництвом заступника юридичної клініки "Центр правового захисту", к.ю.н., доцента кафедри комерційного права Рудник Т.В. Також у заході був задіяний студент 4 курсу КНТЕУ Мельник Р.

   Школярам розповіли про діяльність Юридичної клініки «Центр правового захисту КНТЕУ», мету створення даної клініки, основні напрямки діяльності, тобто короткі відомості про Юридичну клініку.

   Була надана характеристика законодавства у сфері захисту дітей, детально було розкрито питання, що стосуються Конвенції про права дитини, створення даної Конвенції, основні її положення, детально було охарактеризовано права, які містяться в цій конвенції і т.д. Також були розкриті питання стосовно захисту дітей як споживачів реклами.

   Учні уважно слухали лекцію, активно задавали питання.Особливо цікаво для них було розкрито дані питання у продемонстрованій презентації.

Участь у Всеукраїнському правовому турнірі

   16 листопада 2012 року команда Київського національного торговельно-економічного університету у складі членів юридичної клініки «Центр правового захисту» студентів IV курсу: Бічукова А.С., Вдовиченка М.Ю., Грекова І.О., Захарка І.І., Савчука І.В., прийняла участь у Всеукраїнському правовому турнірі на базі Національного авіаційного університету.

   Організатором правового турніру виступила Координаційна рада молодих юристівУкраїни при Міністерства юстиціїУкраїни.
Метою проведення турніру було сприяння розвитку правової культури студентської молоді, виховання поваги до права в Україні, підвищення рівня правових знань та уміння застосовувати їх на практиці. Впровадження юридичних традицій через
проведення високоінтелектуального правничого конкурсу, уперше запровадженого в 2008 році під час проведення Всеукраїнського тижня права.

   Як зазначено у Положенні про проведення даного турніру, завданнями цього турніру є:
• підвищити загальний рівень професійної юридичної освіти та правової
просвіти молоді, сприяти набуттю високого рівня правових знань;
• підвищення загального рівня правової культури та сприяння вдосконаленню
системи правової освіти молоді, набуттю необхідного рівня правових знань;
• створення належних умов для отримання молоддю знань про свої права,
свободи і обов'язки;
• сприяння формуванню у молоді поваги до права, гуманістичних правових
ідей, загальнолюдських та національних правових цінностей, а також
підвищенню правової обізнаності.
• сприяти поширенню серед молоді ідеї активного проведення дозвілля;
• залучати молодь до участі в інтелектуальних іграх.

   Турнір проходив за правилами гри «Брейн-ринг». Питання стосувались різних галузей права: цивільного, господарського, сімейного і т.д. Крім того, були питання з курсу римського права.

   07.11.2012 р. Юридичною клінікою «Центр правового захисту» КНТЕУ спільно з Всеукраїнською федерацією споживачів було проведено засідання щодо вироблення спільних дій, обговоренняактуальних проблем захисту прав споживачів,
розгляд і обговорення положень Закону України «Проохоронну діяльність». З пропозиціями виступили віце-президент ВФС Бородачова Н.В.,заступник керівника юридичної клініки, к.ю.н., доцент кафедри комерційного права КНТЕУ РудникТ.В., студентський кординатор юридичної клініки Греков І. За результатами засідання було погоджено:

   1. Участь студентів в дискусіях Форуму на Порталі споживача www.consumerinfo.org.ua.
   2. Аналіз електронної Книги скарг щодо визначення найбільш болючих тем для споживачів, розміщення у Форумі для сприяння публічному обговоренню стану справ.
   3.Залучити студентів юридичної клініки до проведення детального аналізу чинної редакції Закону України «Про захист прав споживачів».
   4. Проводити періодично спільнізустрічі, круглі столи, наукові семінари представників ВФС та юридичної клініки КНТЕУ для обміну думками, позиціями, пропозиціями у сферізахисту прав споживачів.

Науково-практична конференція "Ефективні механізми захисту прав споживачів: європейський досвід та українські реалії"

    22 жовтня 2012 р. з нагоди проведення Європейських днів торгівлі в Україні та в рамках Всеукраїнської акції "Торгівля України. Виробник-торгівля-споживач: баланс інтересів" було проведено науково-практичну конференцію "Ефективні механізми захисту прав споживачів: європейський досвід та українські реалії".

   Організаторами науково-практичної конференції "Ефективні механізми захисту прав споживачів: європейський досвід та українські реалії" виступили: Всеукраїнська федерація споживачів, юридична клініка "Центр правового захисту" КНТЕУ, студентські громадські організації "ОСА", Всеукраїнський рух "Молодь за права споживачів", Правничий клуб КНТЕУ, Наукове товариство студентів, аспірантів та молодих вчених.

   Учасників конференції привітали Радник Європейської комісіїз питань торгівліХенріхДанусевич, заступник директора департаменту розвитку торгівлі Міністерства економічного розвитку і торгівлі Литвиненко С.В., віце-президенти ВФС Назаревич І.С. та Бородачова Н.В.та декан факультету товарознавства і торговельного підприємництва КНТЕУ Осика В.А.
Із доповідями щодо стану дотримання прав споживачів на споживчому ринку України виступили віце-президенти ВФС Бородачова Н.В. та Назаревич І.С. Радник Європейської комісіїз питань торгівлі ХенріхДанусевич у своїй доповіді розкрив суть кращих торговельних практик у країнах ЄС, а такожнавів приклади й дієві механізми захисту законних прав та інтересів
споживачів. Такожу рамках засідання в дискусійному порядку обговорено проблемні питання дотримання прав споживачів, механізмів надання безоплатної правової допомоги, розвитку існуючих Інтернет-ресурсів, зокрема Порталу споживача.

   Студентами-членамиЮридичної клініки «Центр правового захисту» та Правничого клубу КНТЕУбуло підготовлено такі доповіді:
   1. Визначення існуючих проблем захисту прав споживачів в Україні та шляхи їх вирішення (Бічуков А., Попчук О.);
   2. Розгляд і обговорення положень Закону України «Про охоронну діяльність» стосовно дій представників охоронних служб у супермаркетах і інших закладах, причетних до надання послуг споживачам (Мостіцька Т., Савчук І.);
   3. Права та обов’язки охоронців у правовідношеннях зі споживачами – покупцями, клієнтами, пацієнтами, відвідувачами:
3.1. Права охоронців у правовідношеннях із споживачами – покупцями, клієнтами, пацієнтами, відвідувачами. (Остудімов Б.);
3.2. Обов’язки охоронців у правовідношеннях із споживачами – покупцями, клієнтами, пацієнтами, відвідувачами. (Бонь Б.)

   Греков Іван виступив із презентацією «Аналіз практики діяльності юридичних клінік в Україні.

   ДіяльністьЮридичної клініки «Центр правового захисту» КНТЕУна захист інтересів споживачів. 

Круглий стіл "Безоплатна правова допомога в Україні: сучасний стан та перспективи подальшого розвитку"

    11 жовтня 2012 року в рамках проведення заходів, присвячених святкуванню Дня юриста, а також сприяння адаптації законодавства України до вимог законодавства Європи, підвищення правової та загальної культури студентів-правознавців Юридичною клінікою "Центр правового захисту" та Правничим клубом КНТЕУ та кафедрою комерційного права було проведено Міжвузівський круглий стіл на тему "Безоплатна правова допомога в Україні: сучасний стан та перспективи подальшого розвитку"...

   У роботі круглого столу взяли участь викладачі кафедри комерційного права ФЕМП, студентиКиївського національного торговельно-економічного університету, студенти інших вищих навчальних закладів: Київського національного університету ім. Тараса Шевченка; Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі; Київського національного університету ринкових відносин, а також юрисконсульти відділу Юридична клініка «Надія» Українського державногоуніверситету фінансів та міжнародної торгівлі. Всього - 30 студентів, з них 9 студентів зіншихнавчальних закладів.

   Учасники круглого столу обговорили актуальні проблеми надання безоплатної правової допомоги в Україні. На розгляд були винесені такі питання:
1. Аналіз положень Закону України «Про безоплатну правову допомогу» від 02.06.2011 р.
2. Проблеми у сфері надання безоплатної правової допомоги в Україні та шляхи їх подолання.
3. Перспективи подальшого розвитку надання безоплатної правової допомоги в Україні. Досвід зарубіжних країн у даній сфері.
4. Аналіз практики діяльності юридичних клінік в Україні.

   Варто відзначити виступи таких студентів, як:
1. Бічуков Андрій, студент IV курсу КНТЕУ;
2. Богданець Сніжана, студентка III курсу Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі;
3. Мостіцька Тетяна, студентка IV курсу КНТЕУ;
4. Бонь Богдан, студент I курсу КНТЕУ;
5. Чех Ольга, студентка III курсу КНУ ім. Тараса Шевченка;
6. Савчук Ігор, студент IV курсу КНТЕУ;
7. Греков Іван, студент IV курсу КНТЕУ

   Даний захід надав студентам можливість поглибити своїзнання в питаннях безоплатної правової допомоги в Україні та зробити відповідні висновки, що стануть корисними для майбутньої правової діяльності. У підсумку дискусії було прийнято рішення круглого столу з переліком конкретних рекомендацій щодо удосконалення механізму реалізації безоплатної правової
допомоги в Україні.

Круглий стіл "Правове регулювання захисту прав споживачів"

    29 березня 2012 року в аудиторії Д-303 Юридичною клінікою "Центр правового захисту" за сприяння Правничого клубу КНТЕУ було проведено круглий стіл на тему "Правове регулювання захисту прав споживачів", на якому було розглянуто такі питання: 

- Нормативно-правове регулювання використання харчових добавок;
- Судовий захист прав споживачів: проблеми та шляхи їх вирішення;
- Особливості охорони прав неповнолітніх споживачів реклами;
- Правові проблеми захисту прав споживачів у разі укладення договору роздрібної купівлі-продажу черезІнтернет;
- Відповідальність за порушення законодавства про захист прав споживачів тощо.

   Круглий стіл відбувся за присутності такого викладацького складу: Корольков Олексій Валерійович, Рудник Тетяна Вікторівна, Красіліч Наталія Дмитрівна та Іваненко Лариса Миколаївна.

   У роботі круглого столу взяли участь студенти 1-4 курсів ФЕМП (члени Правничого клубу КНТЕУ та Юридичної клініки «Центр правового захисту» КНТЕУ): Андрієнко Тетяна Євгеніївна, Запорожець Яна Юріївна, Кузьміна Юлія Олександрівна, Вдовиченко Микола Юрійович, Захарко Іван Ігорович, Зурін Олексій Костянтинович, Петренко Олег Іванович, Попчук
Олександр Леонідович, Савельєв Кирил Олександрович, Савчук Ігор Володимирович, Швець Дмитро Васильович, а також студент Міжнародного Соломонового університету Бохонюк Артур Олександрович та голова Молодіжного Центру «Об’єднання споживачів активістів» Заблоцька Надія Василівна.

17.09.2013
Vita
2776
остання редакція 04.08.2017
adv