logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

IV Всеукраїнський круглий стіл "Конкурентоспроможність підприємств торгівлі: сучасні реалії та стратегічні прогнози"

Загальна інформація

У рамках реалізації програми стратегічного партнерства та розвитку співпраці закладів освіти з бізнесом, громадськими організаціями, державними установами України 22 листопада 2018 року кафедрою менеджменту КНТЕУ було організовано та проведено IV Всеукраїнський круглий стіл "Конкурентоспроможність підприємств торгівлі: сучасні реалії та стратегічні прогнози". Цьогоріч основна увага учасників круглого столу була зосереджена на проблемах кадрового забезпечення, що впливають на конкурентоспроможність підприємств, взаємодію навчальних закладів та фахівців-практиків у формуванні компетентностей конкурентоздатних працівників для сфери торгівлі.

У роботі круглого столу взяли участь 70 представників з 9 установ, організацій та навчальних закладів, зокрема: Ганна Княжанська  ("Watsons Україна", ТОВ "ДЦ Україна"); Ніна Сиротюк, Тетяна Рутьян (ТОВ "Епіцентр-К"); Іван Макарчук (ТОВ "Амадеус Україна"); Валентина Косенко, Тетяна Безсмертна, Ганна Морозова (ТОВ "УАПРОМ", "Evo.company"), Валерія Степова (ТОВ "Арго – Торговельна мережа"); Ольга Онопрієнко (консалтингова компанія "EBS") та інші.

Керівник відділу з організаційного розвитку Департаменту управління персоналом ТОВ "УАПРОМ" ("Evo.company") Валентина Косенко запропонувала присутнім обговорити питання "Як створити середовище, що підвищить конкурентоздатність фахівця" на прикладі підприємства. Вона поділилася досвідом створення всередині компанії середовища, яке є не тільки комфортним для роботи всіх співробітників, але і сприяє їх розвитку, набуттю нових компетентностей, та, як наслідок, мотивує працівників до підвищення рівня конкурентоздатності, якнайкращого виконання усіх завдань.

Менеджер з персоналу ТОВ "Арго – Торгівельна мережа" Валерія Степова наголосила, що сьогодні, щоб досягти успіху на конкурентному ринку підприємства торгівлі мають продавати не тільки товари, а й емоції. Вона також поділилася з присутніми управлінськими рішеннями компанії "Arg"o з проблематики забезпечення своєї конкурентоспроможності на ринку праці. Звертаючись до присутніх на круглому столі студентів, Валерія Степова запросила їх на роботу в компанію та визначила, які умови праці їх там очікують та які є можливості для кар’єрного зростання та розвитку.

HR-бізнес-партнер ТОВ "ДЦ Україна" (мережа "Watsons") Ганна Княжанська наголосила, що їх компанія теж постійно шукає рішення, які б дозволили ефективно вирішувати проблему плинності кадрів у торгівлі та сприяли підвищенню конкурентоспроможності компанії на ринку, навела приклади спільної співпраці КНТЕУ та мережі "Watsons" у підготовці фахівців для торгівлі.

Заступник голови товариства з питань громадського харчування, ТОВ "Епіцентр-КНіна Сиротюк звернула увагу на те, що проблема пошуку та утримання конкурентоспроможних кадрів сьогодні є дуже актуальною для всіх без виключення підприємств та підкреслила, що специфіка роботи продавців, кухарів і працівників багатьох інших професій суттєво різниться від, наприклад, ІТ-сфери. Досить часто ці працівники мають достатньо жорсткий графік, що обумовлено необхідністю виконання конкретних завдань у чітко задані часові проміжки. Водночас вона наголосила, що для забезпечення конкурентоспроможності підприємств торгівлі важливо, щоб і показники роботи їх персоналу були на рівні.

Менеджер з впровадження та розвитку продуктів та рішень ТОВ "Амадеус Україна" Іван Макарчук ознайомив присутніх із системою створення умов праці та соціальної підтримки та розвитку працівників у своїй компанії, а також акцентував на тому, що конкурентоспроможному фахівцю сьогодні вже недостатньо володіти однією іноземною мовою і дуже важливо вміти ефективно працювати в команді.

Фахівець з питань роботи з персоналом консалтингової компанії "EBS" Ольга Онопрієнко порушила питання важливості взаємодії ЗВО та підприємств і організацій у процесі підготовки майбутніх фахівців; а також зазначила, що роботодавці, які прагнуть утримати персонал, мають бути чесними як у позиціонуванні своєї компанії на конкурентному ринку, так і у тому, які саме умови праці та перспективи для розвитку має той чи інший працівник.

Активну участь у дискусії взяли не тільки викладачі КНТЕУ з кафедр менеджменту, економіки та фінансів підприємства, міжнародних економічних відносин, а і студенти 1-го та 3-го курсів ФЕМП, які з цікавістю розпитували фахівців-практиків про можливості їх майбутнього працевлаштування на підприємствах з внутрішньоорганізаційним середовищем, що орієнтоване на підвищення конкурентоздатності фахівця та фасилітацію розвитку особистості, ділилися з присутніми власними думками щодо очікувань як під час навчання в університеті, так і в роботі на практиці надалі. 

Підводячи підсумки круглого столу, його учасники ухвалили рішення про необхідність зміцнення співпраці ЗВО та підприємств і установ у процесі розробки спільних навчальних програм, організації тренінгів та семінарів, а також необхідності просування ідеї "фасилітації особистісного розвитку" працівників на підприємствах торгівлі та в інших організаціях з метою підвищення їх конкурентоспроможності.

Щиро дякуємо всім учасникам круглого столу за цікаві виступи та участь у дискусії, його організатору – професору кафедри менеджменту Галині П'ятницькій та бажаємо всім подальшої плідної співпраці в напрямі поєднання науки та практики!

22.11.2018
42265
1532
остання редакція 26.11.2018
Vega