logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Викладач КНТЕУ на Міжнародній нараді представників країн EMEA зі стандартів GIPS у Цюріху

Загальна інформація

Регіональна нарада представників країн EMEA зі стандартів GIPS (Глобальні стандарти результативності інвестування) відбулася 11 грудня  2018 року в м. Цюріх, Швейцарія. У нараді взяла участь доцент кафедри банківської справи КНТЕУ Людмила Жураховська.

Людмила Жураховська є офіційним представником України в RTS EMEA (Регіональному технічному комітеті країн Європи, Ближнього Сходу та Африки з результативності інвестування). 

Українська асоціація інвестиційного бізнесу (УАІБ) направила Людмилу Жураховська, PhD, MBA, як свого представника для участі в нараді.

Організатор зустрічі Інститут CFA назвав мету зустрічі:

- почути думки, коментарі та питання представників країн EMEA щодо Проекту стандартів GIPS 2020, а також переконатися, що у них є те, що потрібно для просування та підтримки процесу публічного коментування стандартів на місцевих ринках до 31 грудня 2018 року

- активізувати вітчизняних спонсорів до більш ефективної підтримки з просування стандартів GIPS.

Л. Жураховська озвучила запитання компаній з управління активами (КУА) в Україні щодо стандартів GIPS, а саме:

  • Практика та досвід впровадження (застосування) стандартів в інших країнах світу, зокрема для управління пенсійних коштів.
  • Специфічні питання щодо процедури визначення композитів.
  • Формати звітності та особливості застосування GIPS.
  • Терміни та витрати, пов'язані з впровадженням стандартів.
  • Наявність методичних рекомендацій та допомоги з боку спонсора.
  • Переваги та недоліки, пов'язані з застосуванням стандартів.
  • Наявність обслуговуючих компаній в Україні.
  • Приблизний кошторис витрат КУА при верифікації, терміни та періодичність верифікації.
  • Законодавче заохочення КУА дотримуватися стандартам GIPS.

Одночасно Л. В. Жураховська підтримувала онлайн-зв’язок з керуючим активами інвестиційних та недержавних пенсійних фондів компанії "КІНТО".

У конференції взяли участь 19 представників з 18 країн світу. Усі вони характеризували конференцію як продуктивну й мотивуючу.

Міжнародні вимоги стандартів GIPS додано кафедрою банківської справи КНТЕУ в програми таких дисциплін: "Портфельне інвестування", "Управління активами інституційних інвесторів", "Операції з цінними паперами" - англійською та українською мовами.


Довідково:

Глобальні стандарти з результативності інвестування GIPS (The Global Investment Performance Standards)( https://www.gipsstandards.org/ ) -  це стандарти подання результативності інвестування, головна мета яких справедливе подання та повне розкриття інформації. З прийняттям GIPS у клієнтів зростає впевненість у надійності інвестиційних звітів, і вони мають змогу порівнювати результати інвестування в різні фірми (фонди). Останні, у свою чергу, будуть на рівних конкурувати на міжнародних ринках капіталу з інвестиційними компаніями з країн з розвиненою інвестиційною практикою. До того ж, вони зможуть використати переваги від удосконалення внутрішніх бізнес-процесів згідно з вимогами GIPS.

УАІБ є вітчизняним спонсором розвитку стандартів GIPS в Україні з березня 2007 року (https://www.gipsstandards.org/about/pages/country_sponsors.aspx ).

11.12.2018
42265
1179
остання редакція 17.12.2018
Vega