logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Щоденник Консумерського фестивалю: лекція-дискусія "Взаємодія держави, бізнесу та споживачів - основа національного інтересу України"

Загальна інформація

У рамках XI Консумерського фестивалю 21 березня 2019 року відбулась лекція-дискусія "Взаємодія держави, бізнесу та споживачів - основа національного інтересу України" директора з правових питань ГО «Національний інтерес України» Кирплюка Дмитра.

Лектор зазначив, що захист прав споживачів у розумінні ЗУ «Про захист прав споживачів» - це відносини між споживачами товарів, робіт і послуг та виробниками і продавцями товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг.

Основні тези лекції:

1. Система захисту прав споживачів будується на взаємодії споживачів, бізнесу та держави, а також на діяльності активістів, правозахисників та журналістів, як окремої ланки даних відносин.

2. Державне регулювання у сфері захисту прав споживачів зосереджується на контролі та підвищенні вимог до бізнесу, лишаючи поза увагою інтереси споживачів.

3. Держава перетягує на себе функції бізнесу, лишаючи споживачів як вибору, так і захисту з боку контролюючих органів у сфері захисту прав споживачів.

4. Провал чинної системи захисту прав споживачів закріплений у «Концепції державної політики у сфері захисту прав споживачів на період до 2020 року».

5. Розвиток відносин у сфері захисту прав споживачів зводиться до поширення інформації до споживачів безпосередньо споживачами через систему оцінювання, рейтингу в мережі Інтернет тощо.

6. Захист прав споживачів є предметом національного інтересу України, оскільки є життєво важливим інтересом для людини та забезпечує добробут громадян (ЗУ «Про національну безпеку України»).

Студенти та викладачі Київського національного торговельно-економічного університету ставили змістовні питання та дискутували з лектором.

21.03.2019
42265
1024
остання редакція 24.03.2019
Vega