logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Чорнобильська катастрофа: уроки, досвід, майбутнє

Загальна інформація

Минають роки, сьогодні 33 роки відділяють нас від найбільшої техногенної катастрофи ХХ століття.
Атомна енергетика - минуле чи майбутнє?

Лекція-дискусія на цю тему була організована доцентом кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Пасальським Б. К. та старшим викладачем кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Чикун Н. Ю., активістами наукового клубу «Start in Science» Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених КНТЕУ. Участь у заході взяли студенти ФТМ 2 курсу 18 та 16 груп.

Наведемо кілька фактів із лекції-дискусії:

  1. США, Франція, Японія, Канада - провідні світові економічні лідери і лідери щодо використання атомної генерації.
  2. Стабільне постачання більше 60% електроенергії в Україні забезпечують 4 АЕС  (15 енергоблоків).
  3. Німеччина, Італія, Швейцарія, Скандинавські країни переважно інвестують у відновлювальні джерела.
  4. Після катастроф у світі почали розробляти більш досконалі реактори. Реактори покоління 3+ мають поліпшену систему охолодження та цифрову систему управління захистом. А от реактори майбутнього, 4 покоління, за словами фізиків, більш безпечні: вони вироблятимуть у 100-300 разів більше енергії, а працюватимуть на існуючих ядерних відходах!

Дискусія продовжилась на сторінці Хіміки КНТЕУ.

Приголомшливі факти наслідків Чорнобильської катастрофи навели Лера Боровик, Кароліна Волосян.

Ліза Дяченко: «Відомо, що одним з головних наслідків Чорнобильської аварії є радіонуклідне забруднення майже 9% сільськогосподарських угідь України». 

Тетяна Зейдлиц: «Для створення безпеки проживання населення в умовах радіо­активного забруднення території за постійного вживання в їжу місцевих продуктів харчування необхідно дотримуватися низки простих правил, їх дотримання і своєчасне здійснення виключає накопичення радіонуклідів вище встановлених норм у вирощених сільськогосподарських продуктах і вироблених продуктах тваринництва».

Олеся Зюзь додала поради фахівців: «За радіоактивного забруднення основна особливість підготовки продуктів рослинництва безпосередньо до використання або для подальшої переробки полягає в застосуванні нескладних заходів первинної дезактивації і технологічної обробки. Це такі загальноприйняті способи, як-от миття в проточній воді овочів і фруктів, очищення овочів, картоплі, зрізання головок коренеплодів, зривання верхніх листків капусти та інше. Ці заходи знижують радіоактивне забруднення продуктів у 2 - 10 і більше разів».

Тетяна Соловей: «Цей захід був досить цікавим, це не було «сухе» викладення інформації, а висловлення своєї точки зору, свого бачення та ознайомлення з  різноманітними фактами. Інформація була надзвичайно корисною! Атомна енергетика: минуле і майбутнє.  Знаємо, пам`ятаємо… Вивчаємо уроки минулого і важливі слова наших наставників про наукомісткі професії та відповідальність і важливість дотримання правил безпеки для того, щоб подібні трагедії були тільки сторінками минулого. Мирний атом повинен служити людству!».

26.04.2019
433884
3322
остання редакція 06.05.2019
Vega