ПОРАДИ ЕКСПЕРТІВ. Особливості харчування в період карантину
Загальна інформація
Раціон харчування є надважливим у період ризику захворювання та для збереження нормального психо-емоційного стану здорової людини.
Аби убезпечити себе, харчування має бути різноманітним та легким.
Кожен повинен мати в раціоні:
- достатню кількість продуктів рослинного походження - різні овочі, фрукти, цитрусові, що забезпечує лужну орієнтацію харчування, тим самим підвищує стійкість організму до негативних чинників;
- кисломолочні продукти - молоко, кисломолочний сир, йогурти, кефір та інше;
- страви з нежирного м'яса великої рогатої худоби, птиці, різних видів риби. Ця продукція багата на повноцінні білки, що є джерелом синтезу ферментів та гормонів, які відіграють надзвичайну роль у засвоєнні їжі та функціонуванні імунної системи.
Надзвичайно важливу роль відіграють напої, від яких залежить інтенсивність виведення із організму шкідливих продуктів метаболізму.
На день людина має випивати не менше 1,5-2,0 літрів негазованої мінеральної води. Також корисними будуть зелений чай, фруктові та овочеві соки, відвар шипшини, узвар, компот, морси.
У період епідемії, пов’язаної з коронавірусом, харчування має бути різноманітним (прийом їжі 4-5 разів на день) та з достатньою кількістю напоїв. Це сприятиме як профілактиці захворювання організму, так і ефективному лікуванню.
Бережіть себе та будьте здорові!
Професор кафедри технології та
організації ресторанного господарства,
доктор медичних наук, П.О. Карпенко