logo
Київський національний торговельно-економічний університет
Київський національний торговельно-економічний університет
logo
Київський національний торговельно-економічний університет
img

Стратегічний продукт українця: гречка - "королева круп"

Загальна інформація

Страви з гречки ми пам’ятаємо ще з дитинства, а чи знаємо ми всю правду про неї та секрети її ідеального приготування? Отож, КНТЕУ хоче поділитись з вами своїми знаннями та завдяки цьому додати вам здоров’я!

Гречка належить до найважливіших круп'яних культур і є єдиною незлаковою рослиною в групі зернових культур. Крупа з неї має високі споживчі, смакові й дієтичні якості. У зерні гречки містяться органічні кислоти (лимонна, яблучна, малеїнова, щавлева), які сприяють кращому засвоєнню не тільки гречаної каші, а й інших страв, які вживаються після неї. До складу зерна гречки входять такі цінні вітаміни, як В1, В6, Р (рутин), необхідні для нормальної фізіологічної діяльності людського організму. Цим визначається цінність гречки як лікувально-дієтичного продукту харчування.

Київський національний торговельно-економічний університет, піклуючись про здоров’я, ділиться з вами смачними та корисними рецептами з гречки.

Гречана каша з козячим сиром
Гречана каша з печерицями і цибулею
Гречана каша в гарбузі
Гречана каша з горіхами

Гречану крупу промити, залити водою, довести до кипіння, накрити кришкою і варити на повіль­ному вогні 15 хвилин, додати сіль, перемішати і варити ще
10 хвилин. Цибулю обчистити, дрібно нарізати, смажити до золо­тистого кольору
7 хвилин. Подрібнити горіхи, додати до цибулі і смажити ще 8 хвилин. Викласти в сковороду кашу, перемішати, накрити кришкою, довести до готовності у духовій шафі.

Інгредієнти:
Крупа гречана – 1/3 склянки (73 г), вода – 1/3 склянки (75 г), сіль –1/4 ч. ложки (2 г), цибуля – 15 г, 1/2 шт., горіхи – 1,5 ст. ложки (30 г), олія соняшникова – 2 ч. ложки (10 г). Вихід – 270 г.

Гречана каша з молоком

Гречану крупу обсмажити на сковороді без масла на повільному вогні до золотистого кольору (поки крупа не почне потріскувати). Додати вершкове масло і підсмажити. Перекласти в каструлю, залити гарячою водою, додати сіль. Варити до загустіння, загорнути в рушник (для упрівання). Подавати зі свіжим коров’ячим або козячим молоком.

Інгредієнти:
Крупа гречана – 1/2 склянки (120 г), вода – 1 склянка (200 г), масло вершкове – 1 ст. ложка (15 г), сіль – 1/3 ч. ложки (3 г). Вихід – 315 г.

Гречана каша з м’ясним фаршем, морквою і цибулею 

Цибулю дрібно нарізати, пасерувати до золотистого кольору, додати м’ясний фарш, добре перемішати і обсмажити. Томати бланширувати, зняти з них шкірку, нарізати невеликими кубиками, відварити гречану кашу.
Моркву і цибулю смажити з фаршем, додати помідори, томатну пасту, сіль, чорний і червоний перець, мелену паприку. Тушкувати 5 хвилин до загустіння соусу. До готової гречки додати фарш і перемі­шати. Подавати гречану кашу гарячою (температура 75–80° C).

Інгредієнти:
Гречана крупа – 0,4 склянки (80 г), м’ясний фарш – 90 г, томати – 1/2 шт. (50 г), томатна паста – 2 ч. ложки (20 г), цибуля ріпчаста – 1 шт. (30 г), морква – 1/3 шт. (15 г), олія соняшникова – 1,5 ст. ложки (25 г), чорний мелений перець – 0,02 г, червоний мелений перець – 0,02 г, мелена паприка – 0,2 г, лавровий лист – 1 шт. (0,4 г), сіль – 1/3 ч. ложки (3 г). Вихід – 280 г.

Гречана каша з грибами, яйцями та цибулею

Гречану крупу промити і залити окропом для набрякання. Яйця зварити круто. Гриби обчистити, помити, порізати, обсмажити на сухій гарячій сковороді, додати сіль, перець і коріандр, перемішати. Варити до випаровування рідини. Додати олію, обсмажити.

Інгредієнти:
Крупа гречана – 0,4 склянки (95 г), цибуля ріпчаста – 1 шт. (30 г), яйце куряче – 1/2 шт. 20 г, гриби (печериці) – 1,6 шт. (80 г), олія – 2 ч. ложки (10 г), сіль – 1/3 ч. ложки (3 г), перець духмяний – 0,02 г, коріандр мелений – 0,02 г, вода (окріп) – 2 склянки (500 мл). Вихід – 250 г

Плов з гречаною крупою

Баранину нарізати шматками по 20–40 г, обсмажити, залити бульйоном або водою, посолити, додати томат-пюре, пасеровану ріпчасту цибулю і тушкувати. Гречану крупу підсмажити до світло-коричневого кольору, варити до напівготовності, перемі­шати з бараниною і тушкувати до готовності.

Інгредієнти:
Гречана крупа – 1/2 склянки (100 г), бара­нина – 150 г, цибуля ріпчаста – 1 шт. (50 г), томат-пюре – 1 ст. ложка (30 г), маргарин – 2/3 ст. ложки (10 г), сіль – 1/3 ч. ложки (3 г). Вихід – 320 г.

Котлети з гречаної каші

Гречку перебрати, добре промити, залити окропом, варити до готовності
25–30 хвилин. Картоплю відварити в «мундирах» до готов­ності близько 20 хвилин, охолодити, обчистити.
Пропустити через м’ясорубку гречку та картоплю, додати сіль, коріандр і перемішати. Масу розпо­ділити на порції, надаючи виробам овальної форми, паніру­вати у сухарях і смажити на олії 5–7 хвилин до рум’яної кірочки.

Інгредієнти:
Гречана крупа – 1/4 склянки (52 г), кар­топля – 2 шт. (150 г), сіль – 1/3 ч. ложки (3 г), коріандр мелений – 5 г, сухарі мелені – 2,5 ст. ложки (50 г), олія соняшникова – 1,5 ст. ложки (25 г). Вихід – 260 г.

Гречаник

Готову розсипчасту кашу охолодити до 60–70° C, додати протертий кисломо­лочний сир, цукор, вершкове масло, збиті з цукром яйця і перемішати. Приготовлену масу викласти у змащену вершковим маслом і посипану сухарями посудину, поверхню змастити сумішшю яйця зі сметаною і запікати 8–10 хвилин. Подавати з вершковим маслом або сметаною.

Інгредієнти:
Крупа гречана – 0,3 склянки (60 г), вода – 0,6 склянки (97 г), кисломолочний сир –2,5 ст. ложки (66 г), цукор – 1. ч. ложка (8 г), масло вершкове – 1/2 ч. ложки (4 г), яйця – 1/4 шт. (8 г), сухарі пшеничні – 1 ч. ложка (4 г), cметана – 1/2 ч. ложка (4 г). Вихід – 225 г.

Пиріжки гречані з м’ясом 
Пиріжки з капустою, гречаною кашею та грибами

Приготувати пісне тісто з борошна, води, олії. У борошно поступово влити рідину, олію, сіль, замісити тісто до однорідної консистенції. Накрити вологою серветкою, витримати 30–40 хвилин для набухання клейковини, набуття еластичності. Гриби помити, нарізати і смажити до готовності. Свіжу капусту нарізати соломкою, моркву натерти на крупній тертці, покласти квашену капусту і смажити протягом 15 хвилин, додати смажені гриби, попередньо відварену гречану кашу. Все ретельно перемішати, охолодити. З тіста сформу­вати кульки, викласти фарш, защипнути краї, надати виробам форму півмісяця і залишити для бродіння. Випікати 30 хвилин при температурі 200 ºС.

Інгредієнти:
Крупа гречана – 1/2 склянки (100 г), сіль – 1 ч. ложка (10 г), цукор – 0,6 ст. ложки (16 г), гриби (печериці) – 2,5 шт. (125 г), капуста білоголова – 1/6 шт. (125 г), вода – 1,2 склянки (300 г), борошно пшеничне – 2 склянки (320 г), олія соняшникова – 1 ст. ложка (20 г), капуста квашена – 200 г, морква – 2/3 шт. (40 г). Вихід – 10 шт. по 50 г.

Кекси з гречаного борошна 

Цукор, яйця і ванілін збити міксером, додати просіяне гречане борошно, погашену соду і олію, замісити тісто. Можна додати терте яблуко або подрібнений банан. Формочки змастити олією і заповнити тістом на 2/3, варити на парі. Готувати кекси в мульти­варці на парі 30 хвилин або випікати в духовій шафі при темпе­ратурі 180 °C 20–25 хвилин. За бажанням кекси можна полити розтопленим шоко­ладом або посипати цукровою пудрою. Подавати з чаєм або кавою.

Інгредієнти:
Гречане борошно – 1/2 склянки (110 г), Яйця – 2 шт. (80 г), цукор – 3 ст. ложки (70 г), олія соняшникова – 2 ст. ложки (40 г), ванілін – 0,2 г, сода – 1/2 ч. ложки (гашена оцтом або лимонним соком). Вихід – 120 г.

Мафіни з гречаної крупи
Оладки з гречаного борошна 

У теплому молоці розвести дріжджі, сіль і цукор, додати яйця, всипати просіяне борошно. Добре вимішену до однорідної консистенції масу поставити у тепле місце на 1,5–2 години. З готового тіста випікати оладки на гарячій чавунній сковороді. Перед подаванням полити маслом, окремо подати сметану.

Інгредієнти:
Борошно гречане – 0,5 склянки 78 г, яйця – 1/10 шт. (4 г), цукор – 1/2 ч. ложки (3 г), молоко – 1/3 склянки (75 г), сіль – 1/5 ч. ложки (1,5 г), дріжджі – 3 г, жир – 5 г, масло вершкове – 1/2 ч. ложки (5 г), сметана – 1 ст. ложки (30 г). Вихід – 160 г.

Вареники з гречаного борошна з вишнею
Млинці з печінкою і гречаною кашею
Млинці гречані з медом

Зварити гречану кашу, охолодити, додати злегка збиті вінчиком яйця, мед, ретельно перемішати. Можна мед замінити 2 ст. ложками цукру. Смажити гречану суміш порціями по 2 ст. ложки 2–4 хвилини. Подавати зі сметаною.

Інгредієнти:
Крупа гречана – 1 склянка (210 г), вода – 2 склянки (500 г), сіль – 1/3 ч. ложки (3 г), масло вершкове – 1 ст. ложка (20 г), яйця – 2 шт. (80 г), мед – 2 ст. ложки (56 г). Вихід – 260 г.

Гречане крем-брюле

Гречану крупу обсмажити на сухій розігрітій сковороді до золотисто-коричневого відтінку протягом 7–8 хвилин. Довести до кипіння молоко та вершки, додати гречану крупу. Варити на повільному вогні 8–10 хвилин, помішуючи, охолодити. Готову гречано-вершкову суміш подрібнити за допомогою блендера або протерти через сито. Збити жовтки з цукром, перемішати з гречаною сумішшю і розлити по формах. Випікати в духовій шафі 20–25 хвилин при температурі 120 ºС до рум’яної кірочки. Охолодити крем, накрити плівкою і поста­вити в холодильник на 2 години. Перед подаванням подрібнити кілька зерен гречаної крупи за допомогою ступки, перемішати її з цукром, занурити у цю суміш скибочки лимона і прикрасити ними крем-брюле.

Інгредієнти:
Крупа гречана – 1 ст. ложка (25 г), молоко – 1/3 склянки (70 г), яйця (жовтки) – 2 шт. (18), цукор –1,6 ч.ложки (40 г), ванільний цукор – 1/5 ч. ложки (2 г), вершки 35% – 0,4 склянки (100 мл), лимон – 1/2 шт. (20 г). Вихід – 180 г.

Смузі з пророщеною зеленою гречаною крупою

Зелену гречку залити питною водою, залишити на 6 годин для проростання, промити через 4 години, залишити на добу. Паростки зеленої гречки обчистити, покласти мед, пере­мішати, додати фрукти за бажанням.

Інгредієнти:
Крупа гречана (зелена гречка «Містраль») – 1/3 склянки (70 г), банан – 200 г, ківі – 150 г, груша – 150 г, мед – 1 ч. ложка (7 г), вода – 0,6 склянки (150 мл). Вихід – 270 г.


А також у КНТЕУ ви можете придбати книгу «Королева круп. Все про гречку», написавши листа за адресою s.v.yatsenko@knute.edu.ua .

У книзі наведено понад 200 рецептів страв з гречаної крупи, що представлені у кухнях багатьох народів світу: від глибини століть до сучасних витворів кулінарного мистецтва, від простих у приготуванні до вишуканих.
Навчайтесь, розвивайтесь та будьте здорові!

03.04.2020
43220
4020
остання редакція 28.04.2020
Vega