logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Всесвітній день без тютюну: КНТЕУ в глобальному тренді

Загальна інформація

31 травня у світі відзначається Всесвітній день без тютюну, запроваджений у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

Темою Всесвітнього дня без тютюну-2020 був захист юнацтва та молоді від маніпуляцій тютюнової індустрії та запобігання їхньому вживанню тютюну та нікотину.

Студенти та науковці КНТЕУ завжди в центрі подій!

Цього разу вони активно приєднались до дискусії щодо загрози поширення звички тютюнопаління серед молоді.

На платформі інформаційного агентства “Укрінформ”  відбулася онлайн-зустріч народних депутатів України зі студентами на тему «Захист юнацтва від маніпуляцій тютюнової індустрії та запобігання їх залученню до вживання тютюну та нікотину», організаторами якої виступила  ГО Центр громадянського представництва «Життя».

В обговоренні взяли участь:

Лада Булах - народний депутат України, голова підкомітету з питань забезпечення епідемічної безпеки, боротьби із ВІЛ/СНІД та соціально небезпечними захворюваннями;  

Володимир Крейденко - народний депутат України, заступник голови Комітету з питань транспорту та інфраструктури; 

Студенти з різних вищих навчальних закладів України, з яких активну участь взяли студенти 2 курсу 16 групи факультету торгівлі та маркетингу Київського національного торговельно-економічного універститету:

Долгова Катерина, Квокша Олександра, Лизун Карина, Лисенко Христина, Луцька Ірина, Мукієнко Яна, Сізов Єгор, Суховенко Владислав.

Згідно з даними Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну GYTS 2017 р., в Україні 18,4% дітей 13-15 років є теперішніми споживачами електронних сигарет (22,6% хлопців і 14% дівчат), а будь-коли вживали тютюн 48% дітей цієї вікової групи. Окрім того, 14,9% дітей 13-15 років (17,8% хлопців і 12,1% дівчат) є теперішніми споживачами тютюну.

Учасники заходу обговорили питання щодо небезпеки поширення новітніх тютюнових виробів, інструментів маніпуляцій тютюнових компаній для залучення молоді до куріння, а також законодавчі ініціативи парламентарів, які мають захистити дітей та молодь від експансії тютюнової індустрії.

Ініціаторів законопроєкту непокоїть агресивна реклама та безконтрольний продаж неповнолітнім тютюнових виробів для нагрівання та пристроїв для їхнього використання, електронних сигарет, рекламна викладка сигарет у точках продажу, доступність тютюнових виробів, застарілі попередження на пачках сигарет та ароматизовані сигарети.

Зокрема, автори законопроєкту зазначили, що у Верховній Раді України готовий комплексний законопроєкт, який передбачає значні обмеження для продавців тютюнових виробів. зокрема, передбачається заборона продажу неповнолітнім електронних цигарок, збільшення площі антиреклами до 65% на пачках цигарок та її нанесення на пачки-наповнювачі для електронних цигарок, заборона на рекламу цигарок в інтернеті та її заборону на електронні сигарети, заборону продажу ароматизованих цигарок, підвищення граничного віку до 21 року на продаж тютюнових виробів та їхніх замінників.

«Ми чудово розуміємо, що основна ціль тютюнових компаній – це юнацтво та молодь. Вони шукають нових курців, щоб знайти заміну старим клієнтам, які помирають. Для залучення використовують широкий асортимент ароматизованих сигарет, а також новітні девайси для куріння, які агресивно нав’язують в Інтернеті та соціальних мережах», - сказала народна депутатка України Лада Булах. На її думку, законопроєкт №2813 захистить від смертельної шкоди тютюнових виробів та новітніх пристроїв для куріння.

За словами народного депутата України Володимира Крейденка, розробляючи документ, застосували міжнародний досвід Всесвітньої організації охорони здоров’я з боротьби проти тютюну. «Усвідомлюючи відповідальність за майбутні покоління України, для їх захисту від шкоди куріння - у законопроєкті №2813 застосували визнаний міжнародний досвід Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну: це запровадження стандартизованої упаковки, повна заборона реклами чи спонсорства тютюнових виробів та аксесуарів для його вживання», - зазначив пан Крейденко.

Студенти нашого університету є небайдужими до даної проблематики і займають активну життєву позицію щодо формування здорового способу життя і культури споживання. Професор кафедри управління безпечністю та якістю товарів Мотузка Юлія Миколаївна висупила координатором спілкування студентів із представниками професійного середовища та міжнародними організаціями.

31.05.2020
42265
4182
остання редакція 01.06.2020
Vega