logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Міжнародна науково-практична конференція «Соціально-економічні виміри євроінтеграційних процесів: тенденції, виклики, перспективи»

Загальна інформація

У Київському національному торговельно-економічному університеті протягом 29-30 жовтня 2020 року проходила Міжнародна науково-практична конференція «Соціально-економічні виміри євроінтеграційних процесів: тенденції, виклики, перспективи».

Організатор конференції: 
Київський національний торговельно-економічний університет
Українська Асоціація Викладачів і Дослідників Європейської Інтеграції
у  співпраці з Національним Еразмус+ офісом України

У конференції брали участь 63 українських і міжнародних дослідника із 7 країн, з провідних закладів вищої освіти Європи та Азії, громадських організацій та органів виконавчої влади України.

Конференцію відкрив доктор економічних наук, професор, академік Національної академії педагогічних наук України, заслужений діяч науки і техніки України, ректор Київського національного торговельно-економічного університету Анатолій Антонович Мазаракі, який привітав учасників і зазначив, що обмін вченими різних країн результатами досліджень соціально-економічних аспектів розвитку Європейського Союзу, зокрема з огляду на низку нових викликів ХХІ ст, є корисним для української науки та практики.

Враховуючі дистанційний формат проведення конференції учасники мали можливість ознайомитися з Університетом переглянувши відео-презентацію.

З вітальними словами до учасників звернулися:

  • Петро КРАЙНІК. Експерт напряму ім. Жана Монне. Національний Еразмус + офіс в Україні
  • Оксана КАМ’ЯНЕЦЬКА, начальник відділу міжнародної діяльності департаменту сфери публічних закупівель, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, кандидат економічних наук, доцент
  • Ірина СІКОРСЬКА, голова правління Української Асоціації Викладачів і Дослідників Європейської Інтеграції. Член Національної Команди Експертів з Реформування Вищої Освіти.

Почесним гостем на конференції став відомий польський економіст із світовим ім’ям – проф. Гжегож Колодко (Grzegorz W. KOLODKO). Його книга «Truth, Errors and Lies. Politics and Economics in a Volatile World» переведена на 20 мов світу. У своїй доповіді на  Пленарному засіданні він досить детально зупинився на можливих сценаріях глобального розвитку в реаліях пост-пандемічного світу.

У ході пленарного засідання також виступив проф. Томас Крусманн (Thomas KRUESSMANN) з університету м. Грац (Австрія), який презентував свою візію щодо значимості комунітарного доробку з питань безпеки і внутрішніх справ в ЄС. Професор та координатор Центру Досконалості ім. Жана Монне Олександр Шнирков з Інституту Міжнародних Відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка поділився своїми міркуваннями щодо місця України у контексті європейської диференційованої економічної інтеграції.

У рамках трьох панельних дискусій було виголошено цілу низку оригінальних доповідей.
У перший день конференції британський дослідник Марк Геллєр (Mark HELLYER) проаналізував потенційні перешкоди торгівлі України з ЄС. Представниця Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Оксана Кам’янецька зосередила свою увагу на антикризових заходах країн-членів ЄС в інституціональній сфері. Доктор економічних наук Олексій Чугаєв з Інституту міжнародних відносин національного університету ім. Т. Шевченка, представив своє дослідження щодо реалій, викликів та перспектив експорту України до ЄС під час пандемії. Доктор економічних наук Валентина Хачатрян і здобувач наукового ступеня Вікторія Стратійчук з Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ запропонували своє бачення ролі ЄС у подоланні Україною негативних наслідків Covid-19.

Другий день конференції розпочався доповіддю польського дослідника Томаша Бояр-Фіялковскі (Tomasz BOJAR-FIJALKOWSKY), який простежив з правової перспективи окремі аспекти енергетичного та екологічного розвитку ЄС. Експертка з Центру Разумкова Катерина Маркевич обговорила «зелений» тренд європейської економіки та потенційні наслідки для України. Координаторка кафедри Жана Монне з Сумського національного  аграрного університету Олена Мельник детально проаналізувала новітні аспекти кліматичної політики ЄС. Володимир Орос, очільник громадської організації «Добро» з м. Добропілля поділився досвідом волонтерства заради розвитку громад. Доктор економічних наук з Київського національного торговельно-економічного університету Ганна Дугінець розглянула екологічні трансформації в глобальних містах. Провідний науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування НАН України Володимир Липов співставив конкурентні політики ЄС та США на прикладі цифрових платформ. Мохамед Резвані (Mohammad QAIS REZVANI) представив дослідження групи науковців з Індії та Угорщини щодо впливу Covid-19 на трудові ресурси в аграрному секторі. Кандидат історичних наук Таміла Герасимчук з Рівненського державного гуманітарного університету зосередила свій виступ на особливостях комунікування європейської інтеграції. Кандидат географічних наук Андрій Кузишин з Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка простежив з порівняльної перспективи вплив електоральних преференцій на соціально-економічний розвиток у країнах ЦСЄ. Кандидати економічних наук Наталія Махначова та Ірина Семенюк з Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ проаналізували виклики для України та ЄС щодо соціально-економічної  інтеграції жінок-іммігранток.

У дискусії брали участь науково-педагогічні працівники різних університетів та наукових шкіл.

Щиро дякуємо Українській асоціації Викладачів і Дослідників Європейської Інтеграції за спільну співпрацю у забезпеченні плідної академічної дискусії.

КНТЕУ завжди відкритий до співпраці та нового партнерства!

30.10.2020
433884
4314
остання редакція 02.11.2020
433884