logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Нові горизонти співробітництва зі Швецією

Загальна інформація

У рамках міжнародного проєкту: «Інноваційні композиційні матеріали на основі біополімерів та мінеральних наповнювачів» (далі – Проєкт) 21 січня 2021 року відбулася зустріч на рівні вищого керівництва Київського національного торговельно-економічного університету (Україна) та KTH-Royal Institute of Technology (КТН) – Королівський технологічний університет (Стокгольм, Швеція), які залучені до Проєкту, а саме:

  • Анатолій Мазаракі – доктор економічних наук, професор, ректор КНТЕУ;
  • Мікєль Ліндстрьом (Mikael Lindström) – PhD, професор, декан Школи інженерних наук у хімії, біотехнології та здоров’ї КТН.

На зустрічі також були присутні викладачі, аспіранти і дослідники КТН, викладачі та студенти КНТЕУ, залучені до реалізації Проєкту учасники з обох університетів:

Від KTH-Royal Institute of Technology:

  • Олена Севастьянова, PhD, доцент кафедри технології целюлози і полімерів (координатор проєкту від КТН);
  • Євген Пилипчук, PhD, постдокторський дослідник кафедри технології целюлози і полімерів;
  • Хуісі Лі, магістр, стипендіатка фонду CSC (Китай), аспірантка кафедри технології целюлози і полімерів.

Від Київського національного торговельно-економічного університету:

  • Наталія Притульська, док-р техн. наук, професор, перший проректор КНТЕУ, президент Українського товариства товарознавців і технологів;
  • Тарас Караваєв, док-р техн. наук, доцент, професор кафедри товарознавства та митної справи (координатор проєкту від КНТЕУ);
  • Богдан Пасальський, канд. техн. наук, доцент, доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю;
  • Надія Чикун, старший викладач кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю;
  • Єлизавет Каїка, студентка факультету торгівлі та маркетингу, членкиня наукового товариства, студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених КНТЕУ, учасник Проєкту;
  • Богдан Бармін, студент факультету торгівлі та маркетингу, голова наукового клубу “Start in Science”.

Зустріч розпочалася зі знайомства учасників, яких представили координатори Проєкту від обох ЗВО. Севастьянова О. представила учасників від КТН, та Караваєв Т. – від КНТЕУ.

Після вітального слова ректора Анатолія Мазаракі учасники зустрічі мали змогу проглянути фільм про КНТЕУ.

Мікєль Ліндстрьом представив презентацію, у якій висвітлив основні відомості про КТН, його структуру, кількість студентів, відомих випускників, місце у світових рейтингах, іншу загальну інформацію про КТН, а також зосередився на  діяльності школи інженерних наук у хімії, біотехнології та здоров’ї, яку він очолює.

Координатори від обох університетів презентували учасникам зустрічі інформацію про сам Проєкт. Т. Караваєв представив мету, основні завдання та охарактеризував проведені заходи в рамках Проєкту. О. Севастьянова представила План заходів та основні етапи реалізації Проєкту на 2021 р.

Проєкт фінансується Шведським фондом з міжнародного співробітництва у сфері досліджень та вищої освіти – STINT (загальний бюджет проєкту 150 000 шведських крон).

Під час загальної дискусії декан школи інженерних наук у хімії, біотехнології та здоров’ї КТН професор Мікєль Ліндстрьом запропонував розширити напрями можливого співробітництва між КТН та КНТЕУ і започаткувати обмін здобувачами наукового ступеня  PhD. Ця пропозиція викликала зацікавленість і вже розпочато консультації та пошук можливих напрямів спільних досліджень, які були б цікавими для обох ЗВО.

Учасники зустрічі були єдині в прагненні зустрітися безпосередньо у стінах обох університетів. З великим сподіванням очікуємо покращення ситуації з пандемією COVID-19 у світі і відкриття кордонів. Це дозволить взаємні обміни викладачів, науковців та дослідників обох університетів у рамках реалізації спільного Проєкту «Інноваційні композиційні матеріали на основі біополімерів та мінеральних наповнювачів». Інтернаціоналізація у сфері вищої освіти є основною метою проєктів шведського фонду STINT.

Зустріч мала конструктивний характер. За результатами підготовлено відповідний протокол, який буде направлено до Шведського фонду з міжнародного співробітництва у сфері досліджень та вищої освіти (STINT).

P.S. Це не перший спільний проєкт, який реалізується науковцями КНТЕУ та KTH-Royal Institute of Technology (КТН, Стокгольм, Швеція). Співробітництво було започатковано ще у 2006 р. в рамках виконання проєкту Tempus «Управління університетом у контексті європейського простору вищої освіти».

21.01.2021
433884
4213
остання редакція 20.07.2021
43630