logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Вчені КНТЕУ у Європейському науковому просторі

Загальна інформація

В розвиток шведсько-українського освітньо-наукового співробітництва 5-10 вересня відбувся офіційний візит до Королівського технологічного університету (KTH-Royal Institute of Technology, Стокгольм, Швеція – далі КТН) делегації Київського національного торговельно-економічного університету у складі:

  • Анатолій Мазаракі, професор, ректор;
  • Наталія Притульська, професор, перший проректор;
  • Тарас Караваєв, професор кафедри товарознавства та митної справи. 

Візит був направлений на визначення нових напрямів співпраці між університетами та відбувався в рамках спільного з КТН проєкту «Інноваційні композиційні матеріали на основі біополімерів та мінеральних наповнювачів» (далі – Проєкт), який фінансується Шведським фондом з міжнародного співробітництва у сфері досліджень та вищої освіти STINT. 

Вчені КНТЕУ ознайомилася з кампусом, головними структурними підрозділами, лабораторіями та матеріально-технічною базою КТН як найбільшого технічного університету Швеції. Вивчили досвід роботи інноваційних структурних підрозділів та науково-дослідних центрів KTH. 

Під час спілкування з керівником International Relations office КТН Віктором Кордасом було обговорено специфіку навчання іноземних студентів, умов перебування в університеті та програм обміну. 

Співробітники Green House labs ознайомили із етапами запровадженням та функціонування в КТН системи екологічного сприяння відповідно до стандартів ISO 14 000, досліджень із збереження довкілля, взаємодії із екофірмами. 

Фахівці Innovation Center докладно окреслили напрями інноваційної діяльності КТН, систему підтримки стартап-активності студентів: від стимулювання створення, надання реальної допомоги з доведення до проекту, впровадження результатів та їх комерціалізацію. Було презентовано кращі напрацювання, що реалізовані провідними компаніями Швеції. Екскурсія по Innovation Center розкрила особливості технічних умов для підтримки студентської бізнесорієнтованої діяльності. 

Під час ознайомлення з Wallenberg Wood Science Center, Treesearch Center було презентовано різні види високотехнологічного обладнання для проведення наукових досліджень, облаштування складних супутніх систем забезпечення їх безперебійної роботи. Науковці КНТЕУ отримали багато нової інформації та досвід щодо їх діяльності, особливостей фінансування, матеріально-технічного забезпечення та інших аспектів. 

Важливою частиною візиту стала зустріч на рівні вищого керівництва обох університетів, а саме: Анатолія Мазаракі – ректора КНТЕУ та Мікєля Ліндстрьома (Mikael Lindström) – професора, декана Школи інженерних наук в хімії, біотехнології та здоров’ї КТН. 

Мікєль Ліндстрьом висвітлив основні відомості про КТН, місце у світових рейтингах, його структуру, кількість студентів, відомих випускників, ефективні звязки з практиками та провідними фірмами, іншу важливу інформацію про КТН. Окремо було представлено напрями діяльності та наукових дослідженнях Школи інженерних наук в хімії, біотехнології та здоров’ї, яку він очолює. Стосовно досліджень та розробок у сфері целюлози, лігніну та інших біополімерів більш детально розповіла Олена Севастьянова – провідний науковець Школи, доцент кафедри технології целюлози і полімерів, координатор Проєкту від КТН. Через Zoom до зустрічі приєднався керівник напряму наукових досліджень Food science and technology в КТН Франциско Домінго, який охарактеризував специфіку їх направленості на вирішення Цілей Сталого розвитку ООН, перспективи розвитку. 

Анатолій Мазаракі представили загальну інформацію про КНТЕУ, його структуру, кампус, факультети, кількість студентів та співробітників, форми співпраці із партнерами освітніх програм. Тарас Караваєв окремо зосередив увагу на наукових розробках та напрямах наукових досліджень, які виконуються в галузі технічних наук на факультеті торгівлі та маркетингу, та можуть бути цікавими для реалізації спільно з науковцями КТН, зокрема, щодо текстильних матеріалів, целюлозних пакувальних матеріалів, лаків і фарб. Наталія Притульська окреслила доробки науковців КНТЕУ щодо харчових продуктів та технологій. 

Впродовж зустрічей та дискусій дійшли згоди щодо потенційного співробітництва за двома глобальними напрямками: Sustainable materials та Sustainable food science. Останній напрямок має грунтовні напрацювання у науковців КНТЕУ й активно розвивається в рамках Школи інженерних наук в хімії, біотехнології та здоров’ї КТН, що викликало особливу зацікавленість у представників обох університетів. Запропоновано створити спільний науково-дослідний та освітній центр з робочою назвою Ukrainian-Swedish Center of Food Science and Technology, що підтримано з обох сторін. 

Головним підсумком зустрічі можна вважати досягнення згоди керівників обох університетів щодо підписання рамкової угоди про співробітництво з метою розвитку тісної багатовекторної співпраці між КНТЕУ і КТН, а також окремої угоди щодо підготовки до започаткування роботи названого Центру. Це важливий результат візиту делегації КНТЕУ на чолі з ректором А. Мазаракі до Швеції, що відкриває нові можливості для потенційного співробітництва у науковому та освітньому напрямках із Королівським технологічним університетом, як найбільшим ЗВО Швеції у цій сфері.

10.09.2021
443230
1519
остання редакція 04.10.2021
43630