logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

День кібербезпеки в Україні

Загальна інформація

У відповідності до Стратегії кібербезпеки України, прийнятої Указом Президента України № 447/2021 від 14 травня 2021 року, важливе значення приділяється розвитку освіти у сфері кібербезпеки, на рівні кращих світових стандартів. Традиційно, марафон розпочинає День кібербезпеки для студентів закладів вищої освіти. Метою проведення Дня кібербезпеки є представлення студентській молоді можливостей професійної мотивації та професійного зростання в одній із найважливіших сфер для нашої держави. Популяризація кращих практик з кібербезпеки для студентів за участі органів державної влади, громадських об`єднань та бізнесу.

За сприяння Антикризового центру кіберзахисту бізнесу при Торгово-промисловій палаті України на базі Київського коледжу зв’язку за підтримки та участі Ради національної безпеки і оборони України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, Департаменту кіберполіції МВС України, Київської торгово-промислової палати, ТОВ «Сек’юриті Експерт Груп», Київського відділення Малої академії наук України 1 жовтня 2021 року проходив «День кібербезпеки в закладах вищої освіти України On-Offline». Модератором заходу був голова Антикризового центру кіберзахисту бізнесу, віце-президент Київської ТПП, кандидат політичних наук Коляденко Володимир Адольфович.

Кібермарафон було поділено на блоки:

  • блок №1 «Державна політика у сфері кібербезпеки»;
  • блок №2 «Кращі практики з кібербезпеки у провідних закладах вищої освіти України»;
  • блок №3 «Вікно можливостей для студентів»;
  • блок №4 «Класні можливості професійного зростання та підвищення фахового рівня для студентів».

У блоці «Державна політика у сфері кібербезпеки» перед учасниками виступили Заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України, генерал поліції 3-го рангу Сергій Демедюк; Заступник голови Комітету, голова підкомітету цифрової інфраструктури, електронних комунікацій та смартінфраструктури Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко; Заступник Голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Олександр Потій.

Другий блок «Кращі практики з кібербезпеки у провідних закладах вищої освіти України» зі свого виступу розпочав ректор Київського національного торговельно-економічного університету доктор економічних наук, професор, академік Національної академії педагогічних наук України, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Анатолій Антонович Мазаракі. Анатолій Антонович презентував учасникам марафону наші здобутки у підготовці фахівців за спеціальністю 125 «Кібербезпека» освітньою програмою «Безпека інформаційних та комунікаційних систем в економіці», а також звернувся до представників органів державної влади та ІТ-спільноти з пропозицією призупинити дію Постанови КМУ №332 від 4 квітня 2001 року «Граничні суми витрат на придбання легкових автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, комп'ютерів, придбання і утримання мобільних телефонів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету» через застарілі обмеження щодо придбання сучасної комп’ютерної техніки. Пропозиція була підтримана учасниками марафону.

Своїм досвідом щодо підготовки фахівців з кібербезпеки поділились: ректор Національної академії Служби безпеки України, полковник, доктор юридичних наук Андрій Черняк; перший проректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Ільченко; ректор Вінницького національного технічного університету, доктор технічних наук, професор Віктор Біліченко; заступник начальника Інституту спеціального зв’язку та захисту інформації НТТУ «КПІ ім. І. Сікорського» полковник Ігор Гиренко; ректор Харківського національного університету радіоелектроніки, доктор технічних наук, професор Валерій Семенець.

Київський національний торговельно-економічний університет другий рік поспіль бере участь у цьому заході. У заході брали участь всі студенти факультету інформаційних технологій, які здобувають фах за спеціальностями 121 «Інженерія програмного забезпечення» та 125 «Кібербезпека».

30.09.2021
43630
2663
остання редакція 06.10.2021
43630