logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Сучасні загрози інформаційній безпеці обговорено на Веб-симпозіумі у Тайвані

Загальна інформація

На базі Національного Ян Мін Чао Тонг Університету (National Yang-Ming Chiao Tung University, School of Law, Taiwan) в Тайвані був проведений міжнародний веб-симпозіум щодо проблеми управління Інтернетом в контексті російсько-української війни. Тайвань сьогодні відіграє провідну роль в сфері передових цифрових технологій та кібербезпеки та невипадково має статус «азійського тигра».

Перша панель симпозіуму була присвячена темі «Інтернет як санкція: раціональний і обумовлений запит України до ICANN (Інтернет Корпорація щодо Присвоєння Доменних Імен і Номерів)» (10 червня 2022 року). Друга панель симпозіуму була присвячена темі «Управління Інтернетом в умовах реальної війни – вплив ICANN на інтернет-спільноту» (16 червня 2022 року).

Он-лайн запис веб-симпозіуму доступний для перегляду за посиланням.

Модераторами симпозіуму виступили вельмишановні декан факультету права Національного Ян Мін Чао Тонг Університету (Тайвань) Томас Чін Чен (Thomas Chih-hsiung Chen), а також Президент Тайванського форуму з управління Інтернетом та ex-Директор Ради ICANN (Taiwan Internet Governance Forum; ex-ICANN Board Director) Куо Вей Ву (Kuo-Wei Wu).

Державний торговельно-економічний університет на міжнародному веб-симпозіумі був представлений завідувачем кафедри правового забезпечення безпеки бізнесу Мельниченком Русланом Володимировичем, який виступив спікером на першій панелі на тему «Проблеми урядування Інтернетом в умовах інформаційної війни та кіберзагроз». Доповідач наголосив, що сьогодні інтернет-безпека – це вже не питання суто України або Тайвані – це питання міжнародної спільноти. В ХХІ столітті в умовах передових цифрових технологій та глобального розвитку Інтернету жодна країна світу більше не може самостійно вирішити проблеми своєї національної кібербезпеки в умовах інформаційної війни та хакерських атак на об’єкти критичної інфраструктури. Інформаційна війна та кіберзагрози сьогодні становлять значно більшу небезпеку для економічного і політичного суверенітету будь-якої держави, ніж військово-промисловий арсенал, як це було в попередньому столітті. Спікер наголосив на неприпустимості «закриття» Інтернету і дроблення Інтернету за принципом «національних політичних інтересів» окремих держав або регіональних союзів. Разом з тим було підкреслено, що Інтернет не може використовуватись як інструмент ведення інформаційної війни та джерело розпалювання війни.

Передумовою проведення даного веб-симпозіуму було те, що 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабну війну проти України. 28 числа того ж місяця Михайло Федоров, Віце-прем’єр-міністр України та в той же час Міністр Міністерства цифрової трансформації України, негайно надіслав запит Горану Марбі, Президенту та Головному виконавчому директору ICANN, з проханням у запровадженні ряду санкцій, спрямованих на обмеження доступу Російської Федерації до Інтернету, включаючи відхилення доменного імені ‘.ru’ та інших пов’язаних аутентифікаційних імен, а також закриття деяких кореневих DNS серверів. 2 березня того ж року Горан Марбі повідомив про неможливість реалізувати запит України через різні технічні та політичні причини. Водночас наголосив, що лише широкий діапазон безперешкодного доступу до інтернету може дозволити громадськості отримати достовірну та різносторонню інформацію.

Вказана ситуація спровокувала світову інтернет-спільноту задуматись щодо наступних геополітичних питань: 1) Яку роль має відігравати існуючий механізм управління інтернетом під час воєнного стану? 2) З огляду на жорстокість війни, чи існують цінності найвищої сили спроможні впливати на інтернет управління враховуючи фундаментальний характер таких? 3) Які дієві інструменти на глобальному рівні використовує інтернет-спільнота аби посприяти консенсусу щодо  інтернет управління?

15.06.2022
43630
2323
остання редакція 22.06.2022
443230