logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Онлайн-лекція Віталія Уркевича "Поновлення договору оренди землі: практика Верховного Суду та новели земельного законодавства"

Загальна інформація

Однією з найочікуваніших змін, яка принесла українським громадам децентралізація, стала земельна реформа, яка розпочалася в 2019 р. Проте, як і кожні законодавчі зміни, реформа викликала багато непорозумінь та питань у суспільства. Особливо гостро стоїть питання новел земельного законодавства під час воєнного стану в Україні. Задати ці та інші питання, почути фахові відповіді мали змогу студенти – магістри Державного торговельно-економічного університету спеціальності «Право» під час онлайн-лекції Віталія Уркевича – професора, доктора юридичних наук, члена-кореспондента Національної академії правових наук України, судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду на тему: «Поновлення договору оренди землі: практика Верховного Суду та новели земельного законодавства» в рамках вивчення дисципліни «Правові висновки Верховного Суду».

Студенти отримали нагоду не тільки ознайомитись із правозастосовчою практикою Верховного Суду, але і розглянути проблемні питання, які виникають при вирішенні земельних спорів. Було розкрито основні проблемні аспекти вирішення спорів щодо поновлення договору землі та розглянуто конкретні постанови Верховного Суду з цього питання. Окрема увага була приділена співвідношенню принципу свободи договору та автоматичного поновлення орендних договірних відносин в умовах воєнного стану. За словами проф. Віталія Уркевича: «Свобода договору має декілька складників: свобода укладання договору, у виборі контрагента, виду договору, визначенні умов договору, форми договору. При винесенні рішення, суду необхідно дати відповідь на питання: чи обмежує поновлення договору оренди землі в умовах воєнного стану принцип свободи договору; які існують позитивні та негативні аспекти поновлення договірних відносин без волевиявлення сторін; якою є легітимна мета такого автоматичного поновлення договору оренди в аспекті реалізації права власності на земельну ділянку?».

В процесі обговорення новел земельного законодавства, суддя висловив свою фахову думку в підтримку ідеї оновлення Земельного кодексу, зважаючи на значну кількість спеціальних законів, динамічність відносин, які складаються у цій сфері та відкриттям ринку землі.

P.S. Дякуємо організатору та модератору зустрічі проф. Михайло Шумило

16.12.2022
43630
2208
остання редакція 17.12.2022
43630