logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Оголошеннявсі

Засідання Спілки ректорів закладів вищої освіти України

Загальна інформація

На базі Державного торговельно-економічного університету 13 липня 2023 року відбулося чергове засідання Громадської організації «Спілка ректорів закладів вищої освіти України» у змішаному форматі. Мета заходу – обговорення нагальних питань, що постали перед ЗВО, та підписання Декларації про співпрацю з органами студентського самоврядування.

На заході були присутні представники Міністерства освіти і науки, Офісу Президента, Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, Державної служби якості освіти України. Проводив Засідання голова спілки – Куліков Петро Мусійович.

Присутні виокремили й обговорили низку питань, які наразі актуальні для ЗВО. А саме:

  • Винницький Михайло Іван – заступник Міністра освіти і науки України, поінформував про підсумки складання національного мультипредметного тесту (НМТ) у 2023 році, про проведення єдиного вступного іспиту (ЄВІ) та єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ), формування державного замовлення на 2023 рік. Інформацію доповнив Шаров Олег Ігорович – генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти Міністерства освіти і науки України. Разом з присутніми обговорено питання державного замовлення, зміни системи фінансування тощо.
  • Ніколаєнко Станіслав Миколайович – ректор Національного університету біоресурсів та природокористування України, висловив пропозицію підписання Декларації про співпрацю між ректорами ЗВО та представниками студентства як документа, який відображає бажання керівників освітніх закладів і студентських лідерів співпрацювати і фактично затверджує початок співпраці. Присутні підтримали пропозицію.
  • Представниця студентства – Стрельчук Діана (голова Ради студентського самоврядування Державного торговельно-економічного університету) виокремила питання, які наразі потребують уваги та розгляду представників Спілки, серед яких: застарілість алгоритмів купівлі технічних засобів, що є стримуючим фактором для оновлення матеріально-технічного забезпечення закладів; зміна правил вступу до ЗВО під час вступної кампанії та інші.
  • Анатолій Антонович Мазаракі – ректор Державного торговельно-економічного університету, наголосив на актуальності питання обрання члена до Вищої ради правосуддя від представників юридичних навчальних закладів та наукових установ і звернувся до учасників Спілки з пропозицією зробити відповідальними за дотриманням і виконанням усіх необхідних процедур ректорів ЗВО. Учасники підтримали пропозицію.
  • Шаповалова Олена Олександрівна – директорка Українського державного центру міжнародної освіти, порушила питання міграції студентів у воєнний період.
  • Бутенко Андрій Петрович – голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, окреслив проблеми, що стосуються акредитації освітніх програм.
  • На завершення Ніколаєнко Станіслав Миколайович наголосив на необхідності внесення пропозицій до Законодавства з метою врегулювання майнових питань, зокрема, забезпечення викладачів житлом, використання земель навчальних закладів тощо.

До обговорення долучились присутні у залі та онлайн члени Спілки та представники студентства різних ЗВО країни.

Ухвалені рішення сприятимуть удосконаленню процесу навчання та підвищенню якості вищої освіти в Україні.

На ім'я ректора ДТЕУ Мазаракі А. А. надійшов лист від голови ГО «Спілка ректорів закладів вищої освіти України» Кулікова П. М. зі словами вдячності за сприяння та гарну організацію проведення спільного засідання Спілки ректорів закладів вищої освіти України та представників органів студентського самоврядування.

13.07.2023
43630
1317
остання редакція 14.07.2023
43630