logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Оголошеннявсі

Відкрита лекція «Візія повоєнного відновлення України: демографічний аспект»

Загальна інформація

За сприяння кафедри статистики та економетрії факультету фінансів та обліку 8 листопада 2023 року проведено відкриту лекцію на тему «Візія повоєнного відновлення України: демографічний аспект» для студентів, аспірантів та викладачів ДТЕУ. Спікерка заходу – Лібанова Елла Марленівна, академік Національної академії наук України, директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи, голова Наглядової ради ДТЕУ.

Україна ще до повномасштабної війни була серед світових лідерів за темпами скорочення населення, але тепер ще більш песимістичні прогнози щодо майбутнього нашої країни. Коефіцієнт народжуваності ще на початку 2022 р. знизився до 1,2 дитини на одну жінку за весь дітородний період, тоді як для підтримки чисельності населення потрібно мінімум 2,15. Крім того, в Україні велика передчасна смертність та масштабний відплив громадян закордон. Сукупність цих факторів призводить до того, що у найближчому майбутньому українців буде максимум 35 млн, а не 52 млн, як при здобутті незалежності.

В Інституті демографії та соціальних досліджень припускають, що чисельність населення країни до 2033 р. може становити від 24 до 32 млн осіб (у межах кордонів січня 2022 р.).

Але кожна криза – це виклик, можливості для розвитку.

Яким буде українське суспільство, багато в чому залежатиме від розуміння демографічних процесів, що відбуваються в Україні та за її межами, політичних рішень і самих громадян.

Елла Марленівна, як досвідчений вчений та патріот за кожним проблемним параметром сформулювала можливі шляхи його вирішення, акцентувала роль кожного громадянина в розвитку економіки та добробуту України.

У заході, який проходив у змішаному форматі, взяли участь більше 600 осіб: студентів, аспірантів, викладачів та учених. Прозвучали цікаві запитання від учасників, на які було отримано, як завжди, ґрунтовні відповіді.

Щиро дякуємо за змістовну та корисну зустріч!

Сергій ПИРОЖКОВ,

академік НАН України, д-р екон. наук, проф., 

завідувач кафедри статистики та економетрії

08.11.2023
Вінс Валерій Вікторович
930
остання редакція 09.11.2023
443230