logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Всеукраїнський круглий стіл «Ресторанні та крафтові технології: інтеграція освіти, науки і бізнесу»

Загальна інформація

За ініціативою кафедри технології і організації ресторанного господарства у Державному торговельно-економічному університеті 14 березня 2024 року проведено у форматі відеоконференції круглий стіл «РЕСТОРАННІ ТА КРАФТОВІ ТЕХНОЛОГІЇ: ІНТЕГРАЦІЯ ОСВІТИ, НАУКИ І БІЗНЕСУ». Мета заходу – обговорення напрямів співпраці освітньо-наукових та бізнесових кіл для розвитку багатовекторного партнерства з підготовки конкурентоспроможних фахівців для сфери ресторанного бізнесу, вдосконалення змісту освітніх програм кафедри на ОС «бакалавр», «магістр», формування професійних навичок та компетентностей студентів у сфері крафтових і ресторанних технологій. Зібрання проводилося за участю науково-педагогічного персоналу кафедри та відокремлених структурних підрозділів ДТЕУ, стейкголдерів та здобувачів вищої освіти (були присутніми 38 осіб).

Із вітальним словом до учасників круглого столу звернулася перший проректор ДТЕУ з науково-педагогічної роботи Наталія Притульська, яка наголосила на важливості розвитку багатовекторної взаємодії університету зі стейкголдерами та партнерами освітніх програм, виробленні спільного бачення стратегічних завдань і перспектив, визначенні ефективних форм взаємодії та співпраці.

Головним спікером заходу виступила завідувач кафедри технології і організації ресторанного господарства професор Діна Федорова, яка охарактеризувала бакалаврські ОП «Технологія та організація ресторанного бізнесу», «Ресторанні технології та фуд-дизайн» як такі, що забезпечують отримання здобувачами необхідних компетентностей та програмних результатів навчання. Пані Діана поділилася своїм баченням перспектив розвитку цих ОП з урахуванням сучасних тенденцій розвитку галузі, ознайомила із закордонним досвідом функціонування аналогічних програм, представила інноваційну модель освіти «навчання через розробку», що інтегрує у професійно орієнтовані освітні компоненти і програми навчальної практики виконання кейсів і завдань на замовлення бізнес-структур, а також моделі LivingLab – навчального студентського ресторану. Професор Тетяна Юдіна розкрила особливості магістерських ОП «Крафтові технології» та «Ресторанні технології і бізнес», окреслила можливі напрями їх вдосконалення шляхом співпраці з фахівцями галузі.

До учасників заходу з доповідями, які були присвячені актуальним трендам розвитку ресторанних технологій у світі та Україні, міжнародним практикам і необхідним умовам освітнього простору щодо підготовки фахівців для цього сектору економіки, виступили: Оксана Трубей, директор Навчально-наукового центру бізнес-симуляції ДТЕУ, кандидат економічних наук, доцент; Олексій Волков, президент Всеукраїнської асоціації гастрономічного туризму, керівник проєкту Beermaster Brewery Pub; Ірина Романчук, доктор технічних наук, заст. директора з наукової роботи Інституту продовольчих ресурсів НААН; Майя та Олександр Степові, власники ресторану сучасної київської кухні «ГЛЕК»; Олександра Чувакіна, власниця ТМ «ХОЧУ&БУДУ», власниця першої в Ізмаїлі «Доставки збалансованого харчування»; Яніна Гаврилова, голова правління ГС «Всеукраїнська асоціація гідів»; Олександр Сабіров, керівник технологічного департаменту ТОВ «МПС Продукт».

Учасники круглого столу обговорили важливі питання організації освіти у сфері ресторанних та крафтових технологій, формування професійних навичок та компетентностей студентів та зосередили увагу на визначенні продуктивних форматів ефективного партнерства й організації подальшого співробітництва.

Підсумували результати роботи круглого столу з висвітленням актуальної інформації щодо удосконалення змісту та структури освітніх програм «Технологія та організація ресторанного бізнесу», «Ресторанні технології та фуд-дизайн», «Крафтові технології» та «Ресторанні технології і бізнес» для вирішення завдань сьогодення.

Під час виступів та панельних дискусій учасниками заходу було висловлено такі пропозиції:

  1. Залучати представників ресторанного бізнесу  як бізнес-менторів при розробленні студентами командних проєктів у сфері ресторанного бізнесу та крафтових технологій.
  2. Сформувати банк найкращих бізнес-проєктів та бізнес-ідей, які можна представляти підприємцям.
  3. Залучати студентів до виконання наукових робіт спільно з науково-дослідними установами та підприємцями.
  4. Удосконалити програми професійно орієнтованих освітніх компонентів і програми навчальної практики шляхом інтеграції в них виконання практичних кейсів і завдань на замовлення бізнес-структур, виробників кулінарної продукції.
  5. Започаткувати співпрацю студентів зазначених освітніх програм з крафтовими підприємствами та рестораціями з метою організації гастрономічних турів у форматі famtrip з вивчення регіональних гастрономічних культур України, поширення нових трендів ресторанного та крафтового господарства.
  6. Передбачити у змісті освітніх компонентів проведення спільних з рестораторами досліджень щодо визначення гастрономічних та етнічних уподобань мешканців різних регіонів України.
  7. Освітня компонента з вивчення нутриціології має бути обов’язковою для здобувачів наведених освітніх програм, що є надзвичайно важливим аспектом у формуванні харчових звичок споживачів.

Запрошуємо стейкголдерів до співпраці з проведення гостьових лекцій, майстер-класів, створення і реалізації спільних проєктів!

Дякуємо всім учасникам круглого столу за плідну працю та очікуємо на наступні зустрічі з реалізації запропонованих ініціатив із широкого спектра форм і напрямів співпраці!

Вітряк О.П.,
к.т.н., доцент кафедри технології і організації ресторанного господарства 

14.03.2024
433884
450
остання редакція 18.03.2024
433884