logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Вивчення дисципліни «Правові висновки Верховного Суду у цивільному судочинстві» із залученням суддів Верховного Суду

Загальна інформація

Вивчення дисципліни «Правові висновки Верховного Суду у цивільному судочинстві» вже традиційно передбачає лекції суддів Верховного Суду, візити до Кловського палацу та участь студентів як слухачів під час розгляду справ.

Викладач цього авторського курсу професор кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права, доктор юридичних наук, керівник секретаріату Вищої ради правосуддя Михайло Шумило щороку організовує вивчення дисципліни таким чином, щоб студенти здобули не тільки теоретичні та практичні знання, але й набули певного досвіду щодо функціонування Верховного Суду.

Цього семестру студенти побували на розгляді справи Великою палатою Верховного Суду, поспілкувалися із суддями стосовно особливостей формування та функціонування Великої Палати Верховного Суду. Також для студентів була проведена екскурсія Кловським палацом, в якому проходять засідання Великої Палати та Пленуму Верховного Суду.

Секретар Великої Палати Верховного Суду Віталій УРКЕВИЧ 22 березня прочитав студентам лекцію на тему «ЮРИСДИКЦІЙНІСТЬ СПОРІВ: ПРАКТИКА ВЕЛИКОЇ ПАЛАТИ ВЕРХОВНОГО СУДУ ЩОДО ЗЕМЕЛЬНИХ СПОРІВ». Перед початком лекції суддя В. Уркевич наголосив, що участь студентів у судових засіданнях має важливе значення для освітнього процесу і є корисною для здобувачів вищої освіти.

Під час лекції суддя акцентував увагу на критеріях розмежування судової юрисдикції, підходах до визначення юрисдикційності земельних спорів, а також розкрив питання надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, правомірності набуття права оренди земельної ділянки за рішенням державного органу, скасування рішення, запису щодо державної реєстрації права оренди земельної ділянки, «подвійної» оренди земельної ділянки, стягнення коштів за використання земельної ділянки тощо.

Наталія Мазаракі,
доктор юридичних наук, професор,
завідувач кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права

22.03.2024
43630
376
остання редакція 26.03.2024
443230