logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Студентське життя іноземних студентів у ДТЕУ/КНТЕУ

Міжнародна діяльність

Ректорат Державного торговельно-економічного університету/Київського національного торговельно-економічного університету приділяє значну увагу всебічному розвитку студентської молоді.

Іноземним студентам гарантуються усі права та свободи відповідно до чинного законодавства України та Статуту університету.

Для студентів-іноземців створені всі необхідні умови як для навчання, відпочинку так і для творчого зростання.   

Іноземні студенти активно залучаються до спортивно-масової, культурної роботи та науково-дослідницької діяльності університету, беруть активну участь у художній самодіяльності.

В університеті приділяється велика увага дотриманню конституційного положення про державну мову, яка є віковою культурною спадщиною українського народу. Українською мовою здійснюється навчальний процес, проведення наукових досліджень, виховна робота,  міжособистісне спілкування тощо. Разом з тим глибоко шануються інші мови, адже  в університеті навчаються іноземні студенти, проводиться чимало міжнародних заходів.

21 лютого представники всіх націй та народностей відзначають Міжнародний день рідної мови. В ДТЕУ/КНТЕУ це свято стало традиційним та популярним з моменту його проголошення, бо тут навчаються студенти більш ніж з 25 країн світу.

На літературно-музичне свято „Мова єднає всіх” запрошуються студенти університету, співробітники, гості. Організовуються виставки та стендові презентації монографій, підручників, навчальних посібників, виданих викладачами університету останніми роками. Великий інтерес завжди викликають виставки-презентації іноземних країн та їх літератур, підготовлені студентами-іноземцями, які навчаються в ДТЕУ/КНТЕУ.

Іноземні студенти разом з українськими студентами беруть активну участь у святкових концертах, під час яких звучать твори мовами народів світу. А всіх об’єднує українська мова – мова навчання та спілкування в університеті.

Серед організаційно-виховних заходів у студентському середовищі – щорічний Дебют першокурсника, який має виключне значення.

Це огляд та підтримка нових молодих талантів, активізація художньої самодіяльності та залучення до неї нових учасників. Цей захід сприяє об’єднанню молоді на засадах колективної творчості. А оскільки проводиться у формі конкурсів, то характеризується неабиякою емоційністю. Іноземні студенти беруть активну участь у зазначених заходах.

Впродовж усього періоду навчання вони залучаються до участі у подібних заходах – КВК, днях факультетів  та ін. Традиційними в університеті стали щорічні  Міжнародні фестивалі „Барбекю” та  Міжнародні конкурси юніорів із кулінарного мистецтва та сервісу, які сприяють професійній підготовці майбутніх працівників ресторанного господарства. Зазначені заходи відбуваються за активної участі й іноземних студентів та команд різних країн світу. Конкурси проводяться за класифікацією Всесвітньої асоціації кулінарних союзів. Проведення таких заходів свідчить про велику популярність серед молоді професій, пов’язаних з сучасними технологіями приготування страв, які забезпечують високу якість та світові тенденції їх естетичного оформлення та раціонального економічного використання складових сировини. У минулому році активну участь у  фестивалі „Барбекю” взяли участь студенти з Анголи, а у конкурсі юніорів – студенти з Узбекистану.

Щорічно у ДТЕУ/КНТЕУ відбувається конкурс краси, та окремо конкурс серед фото-красунь та красенів.

Крім того, навчаючись у ДТЕУ/КНТЕУ, студенти  вивчають предмети, пов’язані з опануванням національної культури, звичаїв, традицій, зокрема, „Історія України”,  „Історія сучасної культури”, „Історія сучасного світу”, „Історія української культури”, „Регіональна економіка”,  „Правознавство”, „Туристичне краєзнавство”, „Музеєзнавство та музейно-виставкова справа”, „Географія туризму”, „Товарознавство сувенірів та виробів народних художніх промислів” та ін.

На підготовчому відділенні для іноземців та осіб без громадянства ДТЕУ/КНТЕУ, зокрема, розвиток усного мовлення на початковому етапі вивчення української мови базується на ситуативних діалогах, метою яких є розвиток діалогічного та монологічного мовлення  за темами: «Україна сьогодні: географічне положення України, населення, державний та політико-адміністративний устрій, економіка», «З історії України: давня держава Київська Русь,  козаччина та інші», «Культура та освіта в Україні: народні витоки української культури, Шевченкова Україна, українці, що змінили світ».

Кращих іноземних студентів за успіхи у навчанні, участь у спортивних, культурно-масових заходах зазвичай нагороджують цінними подарунками, грамотами та подяками.

02.03.2015
Nataliia
20983
остання редакція 05.10.2023
23