logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Міжнародна науково-практична конференція “Україна та ЄС: подолання технічних бар’єрів у торгівлі”

Загальна інформація


18 березня 2015 року в КНТЕУ відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Україна та ЄС: подолання технічних бар'єрів у торгівлі». Конференція відбулася у форматі пленарних та секційних засідань; проведення круглих столів з актуальних проблем співпраці закладів освіти і роботодавців, питань митного регулювання, торговельного підприємництва, захисту прав споживачів. Для забезпечення конструктивного діалогу з компетентного вирішення окреслених проблем до обговорення були запрошені представники державних і громадських організацій в галузі торгівлі, підприємництва, виробництва товарів, консумеризму, експертизи, освіти, наукової діяльності та ін. Також у засіданні за допомогою відеозв`язку змогли взяти участь представники Полтавського університету економіки і торгівлі.

Учасники конференції відвідали виставки наукових та методичних видань та ознайомились з діяльністю Українського товариства товарознавців і технологів, Всеукраїнської федерації споживачів та Всеукраїнського руху «Молодь за права споживачів».

Відкриваючи конференцію, перший проректор КНТЕУ Наталія Притульська наголосила: «Торгівля має розвиватися в європейському векторі, задовольняючи потреби споживача – центральної фігури ринкових відносин. Ми маємо розуміти, як це відбувається, і мати можливість впливати на ці процеси».

Ігор Гарбарук, експерт-практик FMCG-ринку, спікер і модератор профільних рітейл-форумів у своїй презентації підкреслив, що роздрібна торгівля – це та галузь, що відчуває всі процеси, які відбуваються в країні на кілька кроків вперед, та драйвер її економічного зростання. Він також наголосив, що рітейл – це технології, які мають бути підготовлені професорсько-викладацьким складом університету, що випускає фахівців, необхідних на сучасному європейському ринку.

Міжінституціональний координатор/експерт із юридичних питань Програми підтримки галузевої політики «Сприяння взаємній торгівлі шляхом усунення технічних бар’єрів» Дмитро Луценко презентував новації в законодавстві України в сфері технічного регулювання та перспективи їх впровадження в контексті Угоди про асоціацію з ЄС. 

Геннадій Кузнєцов, голова Правління Ліги виробників харчових продуктів, повідомив про подальші кроки щодо адаптації Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів» відповідно до європейських вимог,  етапи його розробки, прийняття та останні новації, що стосуються бізнесу, державних органів і пересічного споживача.

Президент Української асоціації якості Петро Калита висловив власну цікаву точку зору щодо напрямків розвитку вітчизняного бізнесу у своїй презентації під інтригуючою назвою «Конкурентоспроможність – це не тільки відповідність регламентам і стандартам». На його думку, дотримання європейських стандартів та висока якість продукту не гарантує конкурентоспроможності на ринках ЄС - потрібно підвищувати рівень ділової досконалості компаній.

Ніна Калуга, головний державний інспектор відділу нетарифного регулювання Управління організації митного контролю та оформлення Департаменту митної справи Державної фіскальної служби, висвітила проблеми та основні завдання митних органів на сьогодні і способи їх вирішення, що застосовуються на практиці.

Президент Латвійської асоціації торговців, радник Європейської комісії з питань торгівлі Хенріх Данусевич у презентації «Регулювання відносин у ланцюгу постачань товарів» познайомив учасників конференції з питаннями: види нечесної практики, регулювання В2В відносин законодавчими органами різних європейських країн та стандарти, що використовуються компаніями-конкурентами на ринку.

Галина Потапчик, директор з розвитку, головний редактор «MY TRADE GROUP», у своїй презентації підкреслила, що рітейл, завдяки високій динаміці розвитку, – є одним із драйверів підвищення ефективності в економіці. Основні ризики та «зовнішні погрози», можливості, ключові тенденції та напрямки руху рітейлу, серед яких: створення додаткових сервісів (база споживачів, програми лояльності), стратегічні об’єднання ефективних компаній тощо. Також пані Потапчик дала кілька ефективних порад тим, хто хоче досягти успіху в сучасній роздрібній торгівлі.

Володимир Індутний, професор кафедри товарознавства та експертизи непродовольчих товарів КНТЕУ, в рамках презентації нового курсу з підготовки фахівців-товарознавців пам’яток культури, розповів про Закони України, що регламентують переміщення культурних цінностей, основні принципи роботи у міжнародному співтоваристві згідно правил Світової організації торгівлі та Світової митної організації.

19 березня в рамках конференції відбулися засідання секцій за наступними напрямами:

  • торгівля в контексті спільного ринку ЄС;
  • торговельне підприємництво та логістика в умовах глобалізації;
  • наукове та практичне товарознавство: розвиток теорії та дослідження;
  • управління безпечністю та якістю товарів і послуг;
  • захист прав споживачів;
  • торговельна освіта – європейський вимір;
  • іноземна мова як чинник міжнародного співробітництва.

19.03.2015
adv
3540
остання редакція 04.08.2017
redactor