logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Давній оберіг: у КНТЕУ відзначили День вишиванки

Загальна інформація

18 травня 2017 року в КНТЕУ відбулися святкові заходи, присвячені Всесвітньому дню вишиванки.

У нашому університеті вже другий рік поспіль у цей день влаштовується виставка традиційного українського одягу, прикрашеного вишивкою, старовинних та сучасних рушників і навіть картин. Особливо вражали сукні, сорочки та картини ручної роботи доцента кафедри менеджменту Волобуєва Михайла Івановича. Багато жінок замріяно завмирали перед цими справжніми витворами мистецтва.Наразі в колекції майстра – 14 вишитих сорочок та суконь для себе та своїх близьких, портрети В. Висоцького та Т. Шевченка, великодня серветка.

На думку автора, захоплення вишивкою несе в собі відразу декілька позитивних моментів. По-перше, це можливість прикрасити життя своє та своїх близьких людей. По-друге, це данина традиціям українського народу, що заглиблюються у давнину. По-третє, це певний спосіб самовираження особистості через певний художній образ. По-четверте, це певний біоенергетичний та психологічний вплив на тих, хто стикається з цими художніми витворами. По-п'яте, це відмінний спосіб для самоудосконалення та психо-емоційного заспокоєння. 

Близько сотні викладачів, співробітників та студентів КНТЕУ у вишиванках та сукнях виглядали дуже святково та урочисто. Вони із задоволенням позували для фотографій, робили власні «селфі».

Традиція відзначати День вишиванки існує в нашій країні вже більше 10 років. Здавна вишиванку вважали оберегом від усіх бід, які можуть зустрітися людині в житті. Різні візерунки символізували щастя і долю.

За свою довгу історію вишиванка перетворилася з оберега в символ духовної і культурної єдності країни. Сьогодні серед українців все більше зростає популярність національного етнічного одягу. Це нове свято покликане розповісти про вишиванку молоді та дітям, навчити пишатися культурною спадщиною своєї країни.

18.05.2017
redactor
4401
остання редакція 28.08.2017
redactor