logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Круглий стіл: «Смарт-технології на захисті прав споживачів»

Загальна інформація

У рамках ХІ Консумерського фестивалю на базі Київського національного торговельно-економічного університету відбувся круглий стіл: «Смарт-технології на захисті прав споживачів».

Актуальність теми круглого столу зумовлена гаслом, проголошеним Всесвітньою федерацією споживачів «Consumer International» - «Цифровий світ: СМАРТ-товари, яким довіряють». 

«Досить символічно, що саме такий круглий стіл співпав з днем, коли Всесвітній мережі Інтернет виповнилось 30 років», - про це зазначила модератор перший проректор КНТЕУ та президент Всеукраїнської федерації споживачів «Пульс» Притульська Наталія Володимирівна.

 На круглому столі було обговорено питання:

  1. Забезпечення прав споживачів у цифровому світі: нові виклики.
  2. Цифровізація та ризики для споживачів.
  3. Смарт-технології для споживачів: результати моніторингу фіскальних чеків через Е-реєстр.
  4. Смарт-технології для реалізації права споживача на вибір.
  5. Приклади порушень прав споживачів у проектах «е-квиток» на громадському транспорті в містах України.

Експерти зазначили актуальність проникнення діджиталізації в усі сфери життя споживача та акцентували ряд проблем та загроз, які виникають у захисті прав споживачів у цифровому світі, а саме збереження персональних данних, про ці тенденції зазначили віце-президент ВФС «Пульс» Бородачова Наталія та голова Конфедерації спілок споживачів (KONFOP) Янін Дмитро.

Однак, смарт-технології можна використовувати як інструменти захисту прав споживачів. Васильчук Олександр, начальник відділу державної політики у сфері внутрішньої торгівлі та захисту прав споживачів департаменту розвитку підприємництва та регуляторної політики МЕРТ, анонсував розробку додатку до смартфону. Додаток буде доступний на IOS та Android, тож тепер буде можливість зафіксувати порушення та надіслати скаргу відразу до державних органів через додаток. Тестування додатку почнеться з порушення прав під час придбання непродовольчих товарів, а згодом розповсюдиться на продовольчі товари та послуги.

Всеукраїнський рух «Молодь за права споживачів» в особі активіста руху Фреюк Ольги представили дослідження технології, яка існує на платформі Державної фіскальної служби України з перевірки фіскальних чеків. Сервіс знаходиться у відкритій частині  Електронного кабінету, доступ до якої здійснюється в режимі реального часу (24/7/365) без ідентифікації особи за посиланням: cabinet.sfs.gov.ua/cashregs/check. Інструмент має ряд недоліків, проте застосування його для виявлення «фейкових» фіскальних розрахункових документів необхідне.

На круглому столі були присутні аналітики робочої групи при Міністерстві фінансів України та учасники робочої групи «Реанімаційного пакету реформ» Панасюк Андрій та Гетьман Олег, які прокоментували ідею створення інструменту і необхідність його існування.

Дослідження також прокоментували представники профільних асоціацій:

  • Арасланова Софія, генеральний директор асоціації «Українські імпортери побутової електроніки»;
  • Сидорова Світлана, менеджер проектів громадської організації «Життя»;
  • Іваненко Наталія, виконавчий директор «Української асоціації індустрії іграшок».

Представники Нафтогазової асоціації України в особі заступника президента асоціації Зубченка Олега разом з Аліною Горюновою та Деревцовим Сергієм, головою фіскального комітету і комітету з правового забезпечення, продемонстрували онлайн-карту заправних станцій, які не видають розрахункових документів, їх можна відслідковувати в режимі реального часу.

На заході були присутні представники державних органів законодавчої та виконавчої влади, організацій громадянського суспільства, підприємництва, професійних асоціацій, торговельних мереж та ін., зокрема:

  • Долинний Анатолій, генеральний директор, член корпорації «Укрелектротранс», ТОВ «КС-МЕХАТРОНІКС»;
  • Сліпченко Анастасія, завідувач сектору державного пробірного контролю департаменту захисту споживачів  Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів;
  • Карп'юк Ольга, начальник відділу ринків зв'язку та телекомунікацій.

Антимонопольний комітет України:

  • Кирпюк Дмитро, директор з правових питань ГО «Національний інтерес України»;
  • Ночвай Володимир, старший науковий співробітник Інституту проблем математичних машин і систем НАН України;
  • Щербина Сергій, керівник програми з продовольчої безпеки;
  • Гарбарук Ігор, міжнародний експерт, економіст.

Дякуємо за допомогу в організації нашим партнерам Українській Раді Бізнесу (УРБ) та учасниками за активну дискусію!

12.03.2019
42265
1454
остання редакція 14.03.2019
42265