logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

40-ве об’єднане засідання президії Науково-методичної комісії МОНУ

Загальна інформація

18 листопада 2013 р. в Київському національному торговельно-економічному університеті відбулося 40-ве об’єднане засідання президії  Науково-методичної комісії Міністерства освіти і науки України зі сфери обслуговування та підкомісії з товарознавства і торговельного підприємництва з нагоди 20-річчя створення НМК з торгівлі.

Урочиста частина заходу почалася з привітального слова учасникам ювілейного засідання від ректора Київського національного торговельно-економічного університету Мазаракі А.А. та нагородження членів почесними грамотами.

З доповіддю "Нове наповнення змісту підготовки фахівців для сфер торгівлі та обслуговування: європейський вектор" виступив ректор Мазаракі А.А., в якій окреслив історичні події розвитку Науково-методичної комісії з торгівлі, яка була створена у 1993 році на базі Київського національного торговельно-економічного університету. Перший склад НМК об’єднав 5 ВНЗ (Київський національний торговельно-економічний університет, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені М. Туган-Барановського, Львівський інститут економіки і туризму, Харківський державний університет харчування і торгівлі, Полтавський університет економіки і торгівлі Укоопспілки) та визначив основні етапи діяльності. Сьогодні 150 навчальних закладів різних рівнів акредитації готують фахівців з товарознавства, у складі НМК 21 ВНЗ.

За період 1993-2003 рр. розширився перелік спеціальностей і спеціалізацій. З урахуванням пропозицій НМК Постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 р. № 787 затверджено перелік спеціальностей, до якого ввійшли нові: "Товарознавство і комерційна діяльність", "Товарознавство та експертиза в митній справі", "Експертиза товарів та послуг", "Управління безпечністю та якістю товарів", "Організація оптової та роздрібної торгівлі", що повною мірою відповідає МСКО, профілізації ринку праці.

За 20 років плідної новаторської роботи НМК було затверджено 54 Галузеві стандарти вищої освіти, 162 програми навчальних дисциплін, рекомендовано до видання з грифом МОНУ 78 підручників та 111 навчальних посібників.

 Сьогодні перед Науково-методичною комісією постали нові завдання:

- упровадження національної стандартної класифікації освіти,

 - розроблення галузевої рамки класифікацій,

- створення новітньої версії галузевих стандартів вищої освіти,

- перевидання підручників в уніфікованому форматі.

Учасників ювілейного засідання вітали – голова Деснянської райдержадміністрації  Прокопенко С.М., віце-президент Українського союзу промисловців та підприємців  Коротецький В.П., заступник голови Державного агентства України з туризму та курортів Шенін А.О., ректор Донецького національного університету економіки і торгівлі імені М. Туган-Барановського Шубін О.О., ректор Полтавського університету економіки і торгівлі Укоопспілки Нестуля О.О., проректор Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, заступник голови НМК з економіки та підприємництва Оболенська Т.Є., декан факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу КНТЕУ Пересічний М.І., ректор Львівського інституту економіки і туризму Бочан І.О.

На адресу НМК з нагоди свята надійшли привітання від зарубіжних вищих навчальних закладів, Міжнародного товариства товарознавців і технологів (IGWT).

За результатами засідання президії  НМК зі сфери обслуговування та підкомісії з товарознавства і торговельного підприємництва було прийнято Ухвалу:

  1. Підтримати проект Концепції Національної стандартної класифікації (НСКО).
  2. Розробити та надати Міністерству освіти і науки України пропозиції щодо адаптації існуючого переліку підготовки фахівців вищої освіти до Міжнародної стандартної класифікації та НСКО.
  3. Сконцентрувати зусилля підкомісій НМК на розвитку змістовного наповнення освітніх програм з метою забезпечення якості підготовки фахівців, адекватним ринку праці.

Офіційна частина засідання завершилася святковим концертом, у якому взяли участь представники культурно-мистецького центру КНТЕУ, народний студентський камерний академічний хор КНТЕУ, студенти інших ВНЗ.

18.11.2013
adv
2661
остання редакція 18.11.2013
Vita