logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Оголошеннявсі

IX Міжнародний бізнес-форум "Проблеми та перспективи розвитку інноваційної діяльності в Україні»

Загальна інформація

17 березня 2016 року в КНТЕУ відбувся IX Міжнародний бізнес-форум "Проблеми та перспективи розвитку інноваційної діяльності в Україні".

Мета бізнес-форуму - консолідація інтелектуальних ресурсів для прискорення інноваційного розвитку України на засадах євроінтеграційних процесів.

Робота бізнес-форуму проходила за такими напрямами:

  • інноваційна політика в умовах децентралізації регіонів;
  • інноваційна діяльність як фактор європейської інтеграції;
  • міжнародний трансфер технологій;
  • інноваційний розвиток підприємств;
  • інноваційні технології в сфері торгівлі;
  • захист об’єктів інтелектуальної власності;
  • управління інноваційними проектами;
  • інноваційна діяльність в університетах: реалії та перспективи;
  • соціальні інновації та соціально-орієнтоване управління.

Участь у форумі взяли представники органів державної влади, бізнесу, наукових, освітніх і громадських організацій.

Притульська Наталія Володимирівна, перший проректор КНТЕУ, привітала учасників форуму і зазначила: «Ми дивимося з оптимізмом у майбутнє та бачимо перспективи розвитку інноваційної діяльності в Україні, адже за нами молодь, яка має знати, що без цих інновацій розвиток держави неможливий».

Шовкалюк Віктор Степанович, директор департаменту інноваційної діяльності та трансферу технологій Міністерства освіти і науки України, окреслив найбільш актуальні проблеми на шляху впровадження інновацій у науково-технічній діяльності та зазначив, що питання інноваційності науки в Україні відіграє важливу роль для економічного розвитку.

Начальник відділу організації захисту прав та розгляду звернень ДП «Український інститут інтелектуальної власності» Потоцький Микола Юрійович присвятив свою доповідь питанням українського законодавства, спрямованого на захист та безпеку прав інтелектуальної власності, його приведення у відповідність до правових положень ЄС, проблеми під час законотворчого процесу та новації.

Капіца Юрій Михайлович, директор Центру інтелектуальної власності та передачі технологій НАН України, розповів про обмеження та напрямки правового регулювання публічно-приватного партнерства у сфері інновацій.

Завідувач лабораторії правового забезпечення розвитку науки і технологій НДІ інтелектуальної власності НАПрН України Андрощук Геннадій Олександрович розповів про проблеми захисту інтелектуальної власності в країні та навів дані позиції України у світовому рейтингу: щодо захисту інтелектуальної власності – 117 місце серед 199 країн; щодо захисту авторського права – 91 місце серед 105 країн.

Погляд бізнесу на запровадження інноваційних технологій в освітній процес, їх застосування на практиці та пропозиції щодо трансформації освітнього процесу – тема презентації керівника по роботі з закладами освіти корпорації «Mіcrosoft» Дорош Наталії. Етапи впровадження інноваційних рішень  від «Mіcrosoft» були розглянуті на прикладі Донецького національного університету, що повністю перейшов на «хмарні» технології та дистанційне навчання.

Доповідь Федулової Любові Іванівни, професора кафедри менеджменту КНТЕУ, була присвячена інноваційному механізму розвитку університетів, його структурі та напрямам, поняттю інноваційної екосистеми університету та ключовим компонентам її розвитку.

Соловйов Вячеслав Павлович, заступник директора Інституту досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г.М. Доброва НАН України, доповів про особливості та відмінності інноваційних механізмів економічного росту і економічного розвитку.

Цибульов Павло Миколайович, завідувач кафедри Інституту інтелектуальної власності Національного університету «Одеська юридична академія», у своїй доповіді розповів про три основні елементи, з яких складається національна інноваційна система: ядро інноваційної системи, вплив на неї державної влади та міжнародного оточення.

Перший віце-президент, генеральний директор Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України Биковець Вячеслав Михайлович виклав погляд бізнесу на розвиток інноваційної діяльності в Україні.

Гострі та надзвичайно болючі питання підняв у своїй доповіді завідувач кафедри економіки та фінансів підприємства КНТЕУ Дрига Сергій Георгійович, охарактеризувавши стан інноваційного розвитку в Україні як коматозний та навівши дані авторитетної аналітичної медіакомпанії Thomson Reuters WEB of Science щодо продуктивності вітчизняних науковців з 1992 по 2012 роки.

Засновник та керівник Групи соціального бізнесу «О2» Лісовський Гліб Валерійович представив своє бачення відродження українського суспільства та держави шляхом розвитку і взаємодії влади, суспільства, корпоративного та малого і середнього бізнесу, презентувавши Розробку національної стратегії розвитку соціальної відповідальності бізнесу в Україні.

Пустовойт Сергій Володимирович, старший науковий співробітник Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона, заогострив увагу присутніх на негативних явищах в інноваційній сфері, що набувають незворотного характеру і вимагають застосування невідкладних дій. Важливу роль у цій сфері відіграють технопаркові структури, для яких у розвинених країнах запроваджено спеціальні режими діяльності та відбувається державне фінансування.

Чмир Олена Сергіївна, головний науковий співробітник Українського інституту науково-технічної та економічної інформації МОН України, окреслила стратегічні пріоритети економічного розвитку держави та реалізацію інноваційних пріоритетів у сфері підвищення енергоефективності української економіки.

Під час бізнес-форуму учасники активно дискутували та дійшли висновку, що такий багатосторонній обмін думок неодмінно дасть поштовх для подальшого дослідження розвитку інноваційної діяльності в Україні. 

17.03.2016
adv
2872
остання редакція 04.08.2017
redactor