logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

День сонця

ЕКО ДТЕУ

Свято «День сонця» щорічно відзначається в світі 3 травня. Сонце є найближчою до Землі зіркою, всі решта розташовані на більшій відстані від нашої планети. 
Сонце є для нашої планети найпотужнішим джерелом космічної енергії. Воно дає нам світло і тепло, які необхідні не тільки людям, але також рослинам і тваринам. Потрібно відзначити, що без сонця у нас не було б повітря і води. Адже тоді повітря перетворилося б в рідкий азотний океан, все води б замерзли, а суша обледеніла. Наша планета виникла близько сонця і життя на ній зародилася теж багато в чому завдяки йому. 
Сонце дає людям поновлювану енергію, яку легко використовувати. Крім того, така енергія не утворює токсичних і радіоактивних відходів. 
Чому було створене це свято? 
Європейське відділення Міжнародного товариства сонячної енергії (МОСЕ) в 1994 році вирішив створити це свято. Це було зроблено з метою привернення уваги суспільства до можливостей використання поновлюваних джерел енергії. 
У цей день по всій Європі організовуються заходи різного роду, які спрямовані на демонстрацію можливостей сонячної енергії. 
Дуже важливо, що, забираючи частину сонячної енергії, ми не вносимо серйозних змін в енергетичний баланс планети. Останнім часом використання сонячної енергії стає все більш популярним. Це пов'язано з подорожчанням інших видів енергії. Сьогодні проводиться велика кількість різних товарів, які працюють на сонячних батареях. Адже цей вид енергії є дешевим і екологічним, дозволяє уникнути видобутку і спалювання отруйної палива. 
День Сонця сприяє поширенню інформації та обміну досвідом між різними країнами і містами. 

3 травня, на свято Міжнародний день сонця, проходять різні заходи. В експериментальних і приватних сонячних і енергоефективних будинках, а також дослідних і проектних інститутах організовуються дні відкритих дверей. Їх відвідування дає громадськості можливість познайомитися з здійснюваними проектами і новітніми досягненнями науки. 
Проводяться виставки та зустрічі, конкурси, змагання, пробіги сонячних автомобілів і електромобілів. 
В рамках круглих столів обговорюються технічні, економічні і соціальні аспекти сонячної енергетики. 
За тиждень до або після Дня Сонця проходять семінари "сонячна тиждень". 
В рамках святкування цього дня також влаштовуються конкурси шкільних проектів і малюнків на дану тему. Щорічно в програмі даного свята бере участь близько 14 країн. 

Багато хто знає, що в Україні також є енергоефективний будиночок. Всередині 2015 року під Києвом було введено в експлуатацію перший в Україні серійний енергоефективний будинок. OptimaHouse - це компактний сучасний будинок загальною площею 130 м2, з мансардою і терасою, розрахований на сім'ю з 3-х чоловік. Розробкою проекту, який стартував в серпні 2014 року, займалася команда білоруських та українських архітекторів. Введений в експлуатацію будинок OptimaHouse до 1 січня 2018 року буде працювати у виставковому режимі.

Еко-клуб КНТЕУ радить всім бажаючим відвідати OptimaHouse та вважає, що введення таких енергоефективних будівельний стандарт, який створює комфортні умови проживання, одночасно є економічним і надає мінімальний негативний вплив на навколишнє середовище.

03.05.2016
annzo
4673
остання редакція 10.05.2016
annzo