logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Круглий стіл «Національний бізнес у вимірі стратегічного партнерства з Європейським Союзом»: погляд експертів

Загальна інформація

28 квітня 2016 р. кафедрою міжнародної економіки КНТЕУ в рамках ІІ етапу Всеукраїнської олімпіади зі спеціальності «Міжнародна економіка» був проведений  круглий стіл на тему «Національний бізнес у вимірі стратегічного партнерства з Європейським Союзом».

Відомі науковці, політики, представники бізнесу і провідні викладачі вищих навчальних закладів м. Києва та України зібралися для обміну думками щодо проблем та перспектив розвитку національного бізнесу в просторі євроінтеграційної взаємодії.

Актуальними темами обговорення були:

Реалії та перспективи розвитку зовнішньоекономічного сектора України (Мазаракі А.А., д.е.н., професор, академік Національної академії педагогічних наук України, заслужений діяч науки і техніки України, ректор Київського національного торговельно-економічного університету; Мельник Т.М., д.е.н., професор, зав. кафедри міжнародної економіки Київського національного торговельно-економічного університету).

100 днів вільної торгівлі з ЄС: виклики та перспективи (Пятницький В.Т., к.е.н., доцент кафедри міжнародної економіки Київського національного торговельно-економічного Університету,  Радник Прем’єр-Міністра України).

Імплементація «Угоди про асоціацію між Україною та ЄС»: досвід 2014 – 2015 рр. (Сіденко В.Р., д.е.н., професор, член-кореспондент НАН України, науковий консультант з питань економіки центру Разумкова).

Реалізація угоди про асоціацію між Україною та ЄС у контексті розвитку національного бізнесу (Жаліло Я.А., к.е.н., с.н.с., провідний науковий співробітник ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України»).

Соціальна орієнтація валютно-курсової політики України (Савельєв Є.В., д.е.н., професор, зав. кафедри міжнародної економіки Тернопільського національного економічного університету).

Зона вільної торгівлі України з ЄС за умов економічної дезінтеграції з Російською Федерацією (Шнирков О.І., д.е.н, професор, зав. кафедри міжнародної економіки Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка).

Механізм взаємодії тіньового бізнесу та тіньової політики в Україні (Мазур І.І., д.е.н., професор, зав. кафедри підприємництва Київського національного університету імені Тараса Шевченка).

Напрями реформування монетарної політики на сучасному етапі розвитку України (Белінська Я.В., д.е.н., професор,  зав. кафедри міжнародної економіки Університету державної фіскальної служби України).

Стратегічні вектори співробітництва між Україною та ЄС (Прокопенко О.В., д.е.н., професор, декан факультету економіки і менеджменту Сумського державного університету).

Розвиток промисловості України в контексті інтеграції до ЄС (Хаджинов І.В., д.е.н., професор,  проректор з наукової роботи, професор кафедри міжнародної економіки Донецького національного університету).

Інституціональні пастки в переорієнтації експорту вітчизняної металургійної продукції на ринки ЄС (Кудирко Л.П., к.е.н.,  професор кафедри міжнародної економіки Київського національного торговельно-економічного університету).

Бізнес-формат активізації екологічних напрямів торговельної дипломатії (Бохан А.В., к.е.н., доцент кафедри міжнародної економіки Київського національного торговельно-економічного університету).

Доводиться визнати, що питань з окреслених напрямів більше, ніж відповідей на них. Вони знаходяться в площині економіки, політики, національної безпеки, перспектив соціального, екологічного та культурного буття країни. І науковцям є в цьому сенсі, що сказати громадськості та привернути своїми розробками і пропозиціями увагу політичних еліт,  від рішень та дій яких багато в чому залежить як сьогодення, так і майбутнє України.

28.04.2016
adv
1741
остання редакція 31.05.2016
knteu