logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Оголошеннявсі

У світі відзначають Міжнародний день інвалідів. Різні можливості - рівні права

Загальна інформація

Те, що більшості з нас дається просто так, для них – величезна праця або зовсім недосяжна мрія. Мова йде про інвалідів – людей з особливими потребами.

Як відомо, 3 грудня відзначається Міжнародний день інвалідів, що вперше був проголошений Генеральною асамблеєю ООН в 1992 році з метою привернення уваги суспільства до проблем інвалідів, захисту їх гідності, прав і благополуччя.

За інформацією урядових організацій загальна кількість інвалідів в Україні налічує близько 3 млн. чоловік. Соціалізація таких людей непроста, вже починаючи з того моменту, коли їм потрібно вийти на вулицю. Крім побутових моментів, існує ще й банальна байдужість суспільства до проблем людей з особливими потребами. Однак ставлення до таких особливих людей – тест на людяність, який треба пройти, щоб побудувати справжнє громадянське суспільство.

У КНТЕУ навчається понад 100 студентів з особливими потребами. Для цього університетський кампус обладнано необхідними засобами: спеціальними пандусами, ліфтами, вбиральнями. Але чи комфортно себе почувають такі студенти в соціумі, ми запитали студента І курсу 6 групи ФТМ Сергія Костенка.

Так склалося, що в Сергія від народження немає руки, проте це не завадило йому на «відмінно» закінчити Гуманітарно-правовий ліцей у рідних Черкасах, постійно здобувати перемоги на олімпіадах, протягом року навчатися в США, стати Учнем року та одним із 12 найкращих вступників до КНТЕУ. І це ще далеко не всі досягнення нашого студента. 

Сергій – симпатичний хлопець із чарівною посмішкою, справжній оптиміст та дуже цілеспрямована людина. Він вільно володіє англійською, вивчає німецьку та іспанську, а також має намір опанувати ще три мови. Хлопець захоплюється фотографією. У майбутньому мріє зробити кар’єру в галузі дизайну в одному з популярних зарубіжних видань. У хлопця багато далекосяжних планів, що неодмінно реалізуються.

Зі слів Сергія, навчатись і проживати тут йому дуже комфортно й зручно. Хлопець вважає, що для людей з особливими потребами, які прагнуть навчатись у КНТЕУ, немає якихось бар'єрів чи перешкод. Сам Сергій бажає всім: "Не потрібно зациклюватися на матеріальних речах та мірятися тим у кого дорожча шуба або крутіший телефон. Це все минуле, цим зараз нікого не здивуєш. Нині цінно те, на скільки кожен може називатися людиною. Цінуйте та користуйтесь тим що маєте, розвивайте свою душевну глибину і людяність. Будьте оптимістами...

Бажаємо Сергію успіхів і втілення мрій!

У Міжнародний день інвалідів хочеться побажати людям з особливими потребами міцного здоров'я, нескореного оптимізму, добрих друзів і люблячих близьких, щирої радості і цікавих захоплень, підкорення нових вершин і відчуття світлого щастя. Ваша недуга не зломила вас, ви тільки краще бачите свою заповітну мрію і всіма силами прагнете до неї. Ваша мужність та оптимізм – взірець для інших.


Важливо відмітити, що студентами – активістами КНТЕУ, які є учасниками Всеукраїнського молодіжного руху «Молодь за права споживачів» до Дня людей з обмеженими можливостями була проведена масштабна акція щодо моніторингу торговельних об’єктів житлового масиву «Лісний» на предмет наявностей усіх зручностей для людей з інвалідністю.  Адже Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» визначає основи соціальної  захищеності  інвалідів в   Україні  і  гарантує  їм  рівні  з  усіма  іншими  громадянами можливості для  участі  в  економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства, створення  необхідних  умов,  які  дають можливість інвалідам ефективно реалізувати права та свободи людини і громадянина та  вести повноцінний спосіб життя згідно з індивідуальними можливостями, здібностями і інтересами.

Об’єктами моніторингу стали 12 торговельних об’єктів:

У таких документах, як: ДБН В.2.2-9-2009 «ГРОМАДСЬКІ БУДИНКИ ТА СПОРУДИ. Основні положення», ДБН В.2.2-23:2009 «ПІДПРИЄМСТВА ТОРГІВЛІ» встановлено ряд норм щодо захисту прав людей з особливими потребами, які повинні дотримуватися підприємства торгівлі.

Серед них:

-    наявність паркомісць для інвалідів; Б.2

-    наявність одного з основних входів, обладнаного пандусом, який повинен бути захищений від атмосферних опадів; Б.6.1.2

-     усі розміри проходів (крім одностороннього) повинні забезпечувати можливість повного розвороту на 360°; Б.6

-    як мінімум один із контрольних касових постів у залі має бути обладнаний згідно з вимогами доступності для інвалідів. Ширина проходу такого вузла розрахунку повинна бути не менше 1,1м; Б.8.

-    столи, прилавки, розрахункові площини касових кабін (місць реєстраторів розрахункових операцій) слід розташовувати на висоті, яка не перевищує 0,8 м від рівня підлоги; Б.5

-    у місцях перепаду рівнів, який перевищує 0,04 м, між горизонтальними ділянками пішохідних шляхів або підлоги належить передбачати пандуси та сходи.

Враховуючи, встановлені норми, була розроблена анкета оцінювання, яка містила наступні питання:

  • Чи помічені знаками або символами місця паркування особистого транспорту?  (Наявні знаки у 5-ти магазинах, у 4-х відсутні, інші 3 не мають парковки).
  • Чи наявні на вході в торговельний об’єкт знаки або символи, що свідчать про пристосованість входів для інвалідів? (У 4-х, що мають умови, не мають знаків, інші не потребують спеціальних умов і не мають знаків).
  • Наявність пандусів на вході до об’єкта (4 об'єкти мають пандуси, інші не потребують їх).
  • Чи є по обидва боки пандуса огорожа заввишки не менше 0,9 м з поручнями? (в одному з 4-х відсутня огорожа).
  • Чи захищений пандус від впливу атмосферних опадів? (Лише один з 4х захищений від атмосферних опадів).
  • Чи зручний під’їзд до дверей торговельного об’єкту? (У двох магазинах, обидва з мережі АТБ, не зручні для проїзду).
  • Вид дверей: розсувні,  двері-вертушки, чи які потрібно відкривати?  (3 з 12 мають відкривні двері, інші розсувні).
  • Чи є пандус на сходах у місцях перепаду рівнів? (У двох магазинах, де є перепади рівнів, наявний пандус.)
  • Чи достатня для переміщення коляски ширина проходів в торговельному об’єкті?  1 магазині (АТБ) ширина проходу не зручна для проїзду інвалідів на колясці).
  • Чи достатня ширина проходів на касах (не менше 1,1 м)?  (У 4-х ширина проходів на касах не відповідає вимогам).
  • Висота каси не перевищує 0,8 м? (Найкритичніший показник, у 10 магазинах не відповідає висота каси).
  • Чи є на касах спеціально облаштовані  засоби для людей з особливими потребами? (У всіх наявний електронний покажчик для глухих).
  • Якщо будівля має більше одного поверху чи є в наявності  ліфт (кабіни якого повинні мати розміри не менше: ширина -1,1м, глибина – 1,5 м, ширина дверного прорізу – 085 м)? (3 підприємства мають більше одного поверху, всі мають ліфт).
  • Чи доступні за висотою (не більше 1 м від підлоги і відстані не менше 0,4 м від бокової стіни) ручки, контрольні ваги, кнопки ліфту, торговельних  автоматів? (Відповідність нормам виявлена у 9 з 12 торговельних об’єктів).
  • Чи забезпечений безперешкодний трафік у торговельній залі  людини в інвалідній колясці? (У двох магазинах АТБ визначили, що безперешкодний трафік відсутній через вузьки проходи.)

За результатами моніторингу встановлено часткове дотримання підприємствами торгівлі діючих вимог.

Звертаємо увагу адміністрації, керівників державних установ, підприємств та організацій – в наш час необхідно усвідомлювати надзвичайну важливість інтеграції людей з обмеженими можливостями в суспільстві. Ми європейці, а отже спільно створімо рівні умови для доступу громадян з обмеженими можливостями до благ цивілізації, як того вимагають норми життя європейської столиці та фундаментальні тези "Загальної декларації прав людини ООН".

03.12.2016
adv
4261
остання редакція 02.06.2020
redactor