logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Оголошеннявсі

Надзвичайна подія: через грубе порушення правил користування електроприладами сталася пожежа

Загальна інформація

24 листопада 2016 року сталася надзвичайна подія для університету – на вулиці Лобачевського 23, спалахнуло полум'я в кімнаті студентського 9-ти поверхового гуртожитку КНТЕУ №6. На щастя, постраждалих та жертв не було, але майно та особисті речі студентів і університету частково або повністю були знищені полум'ям.

Мешканців гуртожитку було евакуйовано, на місці події працювали 7 пожежних розрахунків та декілька швидких. Полум'я спалахнуло на сьомому поверсі. Попередня причина загоряння – грубе порушення правил користування з теплообігрівачами.

Наразі, мешканців із пошкоджених кімнат розселено, організовано ремонтно-відновлювальні роботи. Адміністрацією розроблені і виконуються графіки позапланових протипожежних інструктажів, практичних і психологічних занять щодо дій при пожежі з мешканцями та працівниками усіх гуртожитків університету. Додатково виконана позапланова ревізія усіх електричних мереж, організовані чергування наставників груп у гуртожитках, а також видано наказ № 3775 «Про заходи щодо підвищення рівня пожежної безпеки в університеті в зв’язку з пожежею в гуртожитку № 6», посилено постійний контроль за виконанням правил проживання в гуртожитках.

Окрім зазначеного,  студенти усіх факультетів вивчають дисципліну “Охорона праці”, де значна увага приділяється пожежній безпеці. На практичних заняттях набувають навичок користування вогнегасником: https://www.youtube.com/watch?v=TyuPPnRdRA8

У 2017 році керівництвом університету заплановано:

  • Модернізацію автоматичної системи пожежної сигналізації.
  • Придбання та монтаж системи відеоспостереження.
  • Придбання та монтаж системи гучномовного зв’язку.

Цієї трагедії могло б і не статись, якби мешканці, що проживають у гуртожитку дотримувались елементарних правил протипожежної безпеки. Достатньо було б повідомити керівництво гуртожитку про загоряння або скористатися засобами пожежогасіння, розміщеними на поверсі, здійснити будь-які інші дії, які передбачені інструкцією з пожежної безпеки. Але на  жаль, цього зроблено не було. 

Звертаємо увагу, що в університеті діють накази  ректора «Про заходи протипожежної безпеки», «Щодо заходів безпеки у навчальних закладах» та ін., діють інструкції «Про заходи пожежної безпеки для співробітників та студентів», «Про заходи пожежної безпеки для приміщень офісу», «З електричної безпеки», «З охорони праці та пожежної безпеки», «З охорони праці та пожежної безпеки під час використання електропобутовими приладами в університеті» та ін. Всі зазначені  документи, плани евакуацій, пам’ятки та наочний матеріал «Як діяти у випадку пожежі?» розміщені на інфостендах університету, в кожному відділі університету та кімнаті гуртожитку.  Зверніть на це увагу!

Нагадуємо, що на кожному поверсі університетських будівель розміщені в необхідній кількості та загальнодоступних місцях засоби для гасіння пожежі – вогнегасники та брандспойти, які постійно підтримуються в робочому стані.

Інформуємо громадськість, що після отримання на баланс університету гуртожитку №6 – було проведено першочергові аварійні роботи щодо усунення існуючих на той час  грубих порушень пожежної безпеки:

  1. Виконано нормативне з’єднання усіх електричних дротів, усунені скрутки.
  2. Виконано штатний монтаж освітлювальних електроприладів, які попередньо були підвішені безпосередньо на електричний дріт, що є грубим порушенням
  3. Придбані і змонтовані електричні покажчики запасних виходів; виконано аварійне живлення цих покажчиків.
  4. Проведено заміну аварійних електроприладів.
  5. Придбано і розміщено в місцях загального користування 35 вогнегасників. Загальна кількість вогнегасників у гуртожитку №6 – 72 штуки.
  6. Промарковані розетки електричні надписом «220 B».
  7. У кожній кімнаті гуртожитку вивішені пам’ятки про заходи пожежної безпеки.
  8. Розроблені, затверджені та вивішені на видному місці схеми евакуації мешканців у разі виявлення пожежі.
  9. У всіх електророзподільних щитах проведено маркування автоматів з зазначенням користувачів.
  10. Усунені виявлені тимчасові електропроводки.

Також проведено наради, інструктажі, заняття з мешканцями гуртожитку за участю дирекції студмістечка, фахівців відділу охорони праці, керівництва гуртожитку.

Проте, усі ці та інші заходи, на жаль, не попередять виникнення пожежі, якщо кожен з нас не буде пильним. Пам’ятайте, що ваша увага та дотримання правил пожежної безпеки – запорука вашого безпечного життя!

Відділ маркетингу і зв’язків з громадськістю

25.11.2016
adv
2607
остання редакція 17.01.2017
42265