logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Оголошеннявсі

Нарада з питань впровадження національних стандартів у сфері туризму та курортів

Загальна інформація

27 січня 2017 року в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі було проведено нараду з питань впровадження національних стандартів у сфері туризму та курортів за участю представників Департаменту туризму та курортів, Департаменту технічного регулювання, Національного органу стандартизації ДП «УкрНДНЦ», технічних комітетів зі стандартизації, Української асоціації якості, Української асоціації активного та екологічного туризму та інших.

До участі у нараді було запрошено представників технічного комітету зі стандартизації ТК 118 «Послуги торгівлі, ресторанного господарства, туристичні та виставкові», функції секретаріату якого виконує Київський національний торговельно-економічний університет на чолі з ректором, головою ТК, д.е.н., професором Мазаракі Анатолієм Антоновичем.

Від ТК 118 у нараді брали участь:

Притульська Наталія Володимирівна, заступник голови ТК, перший проректор з науково-педагогічної роботи, д.т.н., професор;

Ткаченко Тетяна Іванівна, голова підкомітету «Туризм та послуги у сфері туризму», завідувач кафедри туризму та рекреації, д.е.н., професор;

Сагалакова Наталія Олександрівна, відповідальний секретар ТК, доцент кафедри туризму та рекреації, к.е.н., доцент.

У 2016 році ТК 118 було прийнято 11 національних стандартів у сфері туризму та курортів, гармонізованих з міжнародними та європейськими нормативними документами. У 2017 році до Програми робіт з національної стандартизації ТК 118 включено 3 стандарти: ДСТУ ISO 17679:2016 «Туризм та пов’язані з ним послуги. Велнес та СПА. Вимоги до послуг»; ДСТУ ISO 17049:2013 «Доступний дизайн. Застосування шрифту Брайля на вказівках, обладнанні та приладах»; ДСТУ ISO 23599:2012 «Засоби допомоги для сліпих і слабкозорих людей. Тактильні індикатори пішохідної поверхні».

Враховуючи складнощі, що виникають у державних установ та суб’єктів туристичної діяльності під час отримання та використання національних стандартів, які не мають офіційного перекладу, виникла потреба в обговоренні відповідних питань.

Під час наради було розглянуто питання впровадження національних стандартів у сфері туризму та курортів, а саме: механізм отримання державними установами та суб’єктами туристичної діяльності державних стандартів, використання їх у роботі, розповсюдження та проведення відповідної роз’яснювальної роботи. Також обговорено питання забезпечення здійснення офіційного перекладу діючих національних стандартів, прийнятих за методом підтвердження.

У процесі обговорення учасники наради дійшли згоди щодо необхідності створення на підґрунті діючих національних стандартів Національної системи якості в туризмі.

27.01.2017
42265
1842
остання редакція 14.04.2017
redactor