logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Оголошеннявсі

Всеукраїнський круглий стіл "Енергозбереження в готельно-ресторанних комплексах"

Загальна інформація

28 березня 2017 року в Київському національному торговельно-економічному університеті відбувся круглий стіл «Енергозбереження в готельно-ресторанних комплексах», організований кафедрою інженерно-технічних дисциплін КНТЕУ.

Мета круглого столу – популяризація сучасних енергозберігаючих технологій, альтернативних джерел енергії та систем комунікацій у готельних та ресторанних комплексах.

Засідання круглого столу проходило за такими напрямами:

  • екологічні стандарти, національна та світова політика в будівельній галузі;
  • енергоефективні рішення під час будівництва багатоповерхових будинків, котеджних містечок та інфраструктурних об’єктів;
  • енергоефективні проекти «Розумний дім»;
  • зелене будівництво – основні технічні рішення;
  • фінансування екопроектів;
  • інновації та енергозбереження в устаткуванні готельно-ресторанних комплексів.

Участь у засіданні круглого столу брали представники державних та фінансових установ, готельно-ресторанного бізнесу, фірм-виробників устаткування для готельно-ресторанних комплексів, органів стандартизації та сертифікації.

Світлана Леонідівна Шаповал, проректор з науково-педагогічної роботи КНТЕУ, привітала учасників засідання круглого столу і зазначила: «Актуальність проблеми енергоефективності та енергозбереження у сфері послуг та відсутність усталеної практики заощадження ресурсів вимагає від вищих навчальних закладів впровадження в навчальний процес питань енерго- та ресурсозбереження».

Виконавчий директор Української ради з зеленого будівництва, керівник органу сертифікації НДІБК «ЦЕНТРОСЕПРОБУД» Бобунова Олена Георгіївна розповіла про стан національної системи будівельних і екологічних стандартів, поточні зміни в законодавчій і технічній політиці будівельної галузі України.

Результати опрацювання зарубіжного досвіду енергоефективного житлового будівництва представив архітектор, координатор проектів Національного союзу архітекторів України Барановський Олександр.

Сучасним досвідом вітчизняного виробництва та технологічними перевагами будівництва багатоповерхових будинків, котеджних містечок та інфраструктурних об’єктів, створених із застосуванням енергоефективних рішень, поділився директор з розвитку «Royal Construct» Петушков Олександр.

Про наявні на ринку різновиди та основні європейські й вітчизняні сертифікаційні вимоги до пінополістиролу, що використовується для утеплення будівель розповіла виконавчий директор асоціації «Виробники пінопласту» України Шевчук Олена.

Доповідь Степаненка Олександра, директора «Солвін Україна», була присвячена питанню зовнішнього сонцезахисту будівель та споруд. У доповіді охарактеризовані основні конструкції систем для різних типів фасадів, наведені нормативні вимоги щодо встановлення зовнішніх захисних конструкцій та показана енергоефективність таких систем.

Надзвичайно актуальні питання підняв у своїй доповіді Попітченко Руслан, керівник департаменту енергоефективних проектів ТОВ «Розумний дім».

Із доповіддю «Зелені готелі – основні технічні рішення» виступив Шульга Станіслав, технічний директор Української ради з зеленого будівництва, та означив три основних концепції будівництва «зелених» готелів, їх спільні риси й відмінності.

Тарасенко Ігор Іванович, к.т.н., доцент кафедри інженерно-технічних дисциплін КНТЕУ, зазначив, що витрати на енергопостачання займають не менше 40% усіх експлуатаційних витрат у готельних та ресторанних комплексах. Окреслив шляхи удосконалення технологічних процесів обробки продукції, використання нових інноваційних енергозберігаючих видів обладнання: енергозберігаючих конфорок, турбопечей, термоміксів, систем туманоутворення.

Гобрій Володимир, представник Укргазбанку, присвятив свій виступ напрямам та умовам фінансування екопроектів державним Укргазбанком.

Венгер Богдан, директор з розвитку Rational Ukraine, детально розповів про практичне дослідження енергоефективної роботи пароконвектоматів, використанню інноваційних технологій виробництва кулінарної продукції.

Під час засідання круглого столу учасники активно дискутували та дійшли висновку, що доцільно продовжувати тісну співпрацю науковців та практиків, здійснювати моніторинг інноваційних технологій, запроваджувати ознайомлення студентів із результатами практичного втілення цих технологій на об’єктах готельного та ресторанного господарства.

27.03.2017
42265
2235
остання редакція 04.07.2017
redactor