logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Оголошеннявсі

Заходи до 500-річчя Реформації

Загальна інформація

Як відомо, у 2017 році в різних країнах Європи і світу, у тому числі в Україні, відзначається 500-річчя Реформації. У рамках запланованих в КНТЕУ заходів 29 березня 2017 року на кафедрі філософських та соціальних наук відбувся науково-методичний семінар. Доповідачі: к.і.н., доцент І.В. Войціцька, к.і.н., доцент Л.В. Губицький та д.філос.наук, професор Г.Ф. Хоружий розглянули різні причини виникнення Реформації та її наслідки. Зокрема, зазначалось, що передумовами  цього масового церковно-релігійного руху можна вважати: поширення в Європі ідей гуманізму, кризу Католицької церкви, політичні та соціально-економічні чинники.

Початком Реформації визначається 31 жовтня 1517 року, коли священик і професор Віттенберзького університету Мартін Лютер прибив на воротах замкової церкви свої 95 знаменитих Тез. Мартін Лютер піддав критиці офіційну католицьку доктрину. Він виступав за те, щоб спілкування між Богом та віруючими відбувалось без посередника – Католицької церкви. Церква повинна стати демократичною, а обряди – зрозумілими людям. Знайшла підтримку також ідея про зменшення впливу Папи та Церкви на державну владу.

Результатом Реформації стала нова Церква і виникнення протестантизму, який оголосив, що матеріальне благополуччя, зароблене працею або торгівлею, є ознакою Божого благословення. Жан Кальвін висунув такі ідеї: «Професія – не тільки спосіб заробляння грошей, а й смисл життя на Землі», а також «Добросовісне ставлення до своєї справи – шлях до Спасіння».

Реформація сприяла утвердженню свободи освіти, науки, культури і мистецтва від католицьких догм, а також розвитку особистості в різних країнах і, зокрема, в Україні. Протестантизм виступав також за книгодрукування, утвердження самодостатності рідної мови, пропаганду віротерпимості та свободу совісті. Український корабель, як писав М. Грушевський, плив повними вітрилами під вітром Реформації і спустив вітрила, коли цей вітер опав і не стало ні цих сміливих союзників, ні їх бадьорих прикладів.

29.03.2017
redactor
2835
остання редакція 04.07.2017
redactor