logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Майстер-клас «Визначення нітратів в овочах»

Загальна інформація

20 квітня 2017 року було проведено майстер-клас «Визначення нітратів в овочах» за участю активістів наукового клубу «Start in Science» для студентів 1 курсу ФТМ.

Модератор: старший викладач кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Чикун Надія Юріївна.

Науковий консультант: доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю, к.х.н. Пасальський Богдан Кирилович.

Учасники: активісти наукового клубу «Start in Science» Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених (студенти ФТМ).

Модератор Чикун Н.Ю. зауважила, що  студентська молодь - це свідомі споживачі, які є прихильниками здорового способу життя та здорового харчування. У весняний період організм потребує їжу з підвищеним вмістом вітамінів, але часом ми дізнаємося про відмову споживати свіжу зелень через пересторогу: ранні овочі містять забагато нітратів. Тож актуальність проведення майстер-класу з зазначеною тематикою очевидна.

Активіст наукового клубу Олександр Долід у презентації розповів про небезпеку для організму людини підвищеної кількості нітратів, що містяться в харчових продуктах та питній воді. Значно небезпечнішими є продукти відновлення нітратів - нітрити. Значну небезпеку становлять нітрозосполуки, які утворюються в результаті взаємодії нітритів із вторинними та третинними амінами. Ці речовини зараз визнані як найбільш сильні з відомих канцерогенів. Ранні овочі містять нітратів більше, ніж пізні. Як правило, концентрація нітратів в овочах закритого ґрунту (тепличних) через фізіологічні особливості рослин та специфічні умови  їх вирощування (підвищену вологість, дефіцит світла та інші) вища, ніж в овочах відкритого ґрунту.

Тетяна Мороз провела визначення вмісту нітратів в ранніх овочах закритого ґрунту користуючись нітрат-тестером. Результати досліджень: вміст нітратів у досліджуваних зразках овочів закритого ґрунту не перевищував гранично допустимих концентрацій.

Охочі мали можливість власноруч провести вимірювання. Під керівництвом модератора учасники майстер-класу сформулювали висновки на основі одержаних результатів та порівняли з вимогами нормативних документів.

Активну участь у проведенні майстер-класу взяли: Мороз Тетяна (1-17), Петрова Дарина (1-15), Сімак Ольга (1-13), Кузьович Вероніка (1-15), Нємчанінов Євгеній (1-15), Ткаченко Яна (1-15), Долід Олександр (1-16), Мартинюк Анастасія (1-15), Теличко Сергій (1-15).

20.04.2017
redactor
1884
остання редакція 04.07.2017
redactor