logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Оголошеннявсі

Всеукраїнський круглий стіл "Якість підготовки менеджерів: принципи, технології, перспективи" - крок до досконалості підготовки фахівців

Загальна інформація

20 квітня 2017 року в рамках святкування Дня факультета економіки, менеджменту та психології відбувся ХІ Всеукраїнський круглий стіл «Якість підготовки менеджерів: принципи, технології, перспективи», у роботі якого взяли участь більше 50 учасників з 12 підприємств, установ, організацій та навчальних закладів.

З вітальним словом, відкриваючи круглий стіл, виступила декан факультету економіки, менеджменту та психології КНТЕУ, професор Наталя Гуляєва. Звертаючись до учасників круглого столу, вона відзначила важливу роль Київського національного торговельно-економічного університету, що входить до топ-5 вишів, які є лідерами за кількістю поданих заяв від абітурієнтів, у підготовці сучасних менеджерів, а також подякувала представникам бізнес-структур, з якими університет має можливість тісно співпрацювати в процесі підготовки нової генерації фахівців з менеджменту.

Президент консалтингової компанії RAYTER INC. (Dallas TX, USA), інвестор та координатор Програми професійного розвитку управлінського персоналу університетів Грегорі Рейтер у своєму виступі зупинився на аспектах співробітництва ВНЗ та роботодавців у розробці та впровадженні навчальних програм. Він презентував власне бачення шляху до виживання університету, його прибутковості та якості вищої освіти. Особливу увагу було акцентовано на питаннях розробки практико-орієнтованих навчальних програм та визначенню навиків, якими має володіти менеджер ХХІ сторіччя.

Керівник департаменту з підбору персоналу HR-провайдера «Smart Solutions» Наталя Дворська продовжила розгляд питання, пов’язаного з очікуваннями роботодавців, і детально зупинилася на компетенціях, які хотіли б бачити і міжнародні, і вітчизняні компанії у своїх працівників. Вона також представила перелік так званих hard та soft навиків, на які звертає увагу практично будь-який роботодавець у міжнародних компаніях. Особливо цікавим для присутніх стало обговорення питань щодо співпраці КНТЕУ та Smart Solutions, у т.ч. пов’язаних з розвитком досвіду студентів у підготовці резюме та проходженні співбесід з майбутніми роботодавцями.

Студенти 4 курсу ФЕМП Ольга Амєліна, Ірина Герасимчук, Марія Дмитрук представили на розгляд присутніх результати опитування студентів щодо їх погляду на проблеми підготовки менеджерів в університеті. Вони зазначили, що, на їх думку, ще у школі у випускних класах має бути предмет, де б школярів знайомили з різними професіями. Студенти вважають, що під час підготовки менеджерів у ВНЗ важливо приділяти особливу увагу як формуванню його професійних компетенцій, так і особистісних якостей, а також шукати можливості для примноження практичного досвіду з фаху під час навчання в університеті. Студенти також детально зупинились на сильних та слабких сторонах підготовки менеджерів в університеті, що дає можливість визначити орієнтири для майбутнього удосконалення навчальних планів та програм, роботи викладачів та практиків зі студентами.

Представники ТОВ «Рітейл Тренд» Олена Ратушна та Віта Тіщенко наголосили на тому, що всі студенти, які приходять на практику на діючі підприємства торгівлі мають відповідально ставитися до своїх обов’язків та сумлінно виконувати програму практики, а не підходити до цього формально. Вони також акцентували увагу, що бізнес очікує сьогодні фахівців з полівалентними компетенціями і саме це необхідно брати до уваги ВНЗ, що готують майбутніх менеджерів.

Начальник сектору людських ресурсів магазину «Райдужний», ТОВ «АШАН Україна Гіпермаркет», Олексій Запевалов поділився досвідом організації практики студентів КНТЕУ, а також розказав про власні програми компанії з підготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Він наголосив на важливості здобуття студентами поетапного досвіду знайомства з професією, починаючи з її азів.

Директор представництва ТОВ «Космос» у м. Київ Олег Онюшкин наголосив на важливості розвитку в майбутніх менеджерів практичних навиків правильно вести ділові переговори. Він навів реальні можливості для підтримки та інвестування в реалізацію цікавих студентських проектів.

Менеджер з персоналу маркетинг-холдингу «OSD Group» Ольга Меженська поділилась досвідом організації стажування студентів за програмою «Готовність до роботи» компанії Nestlé, що створила «Альянс заради молоді» для об’єднання зусиль щодо створення робочих місць для молоді. Вона наголосила, що роботодавці нині шукають співробітників з високим потенціалом, які можуть та роблять набагато більше, ніж написано в посадових інструкціях, а також акцентувала увагу на важливості внутрішньої самомотивації студентів до навчання, якщо вони прагнуть стати конкурентними менеджерами на ринку праці.

Старший  науковий співробітник відділу економічних досліджень Інституту електрозварювання ім. Е.О. Патона Національної академії наук України Сергій Пустовойт підтримав думку щодо важливості неформального ставлення до проходження практики студентами. Він наголосив, що студент, який невчасно або неякісно підходить до виконання практичних завдань під час навчання в університеті втрачає час, який потім дуже важко надолужити.

Підсумками проведення круглого столу стали конкретні пропозиції щодо активізації співпраці університету та бізнес-структур та подальшого удосконалення освітньо-професійних та освітньо-наукових програм з менеджменту.

20.04.2017
redactor
2673
остання редакція 04.07.2017
redactor