logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Професіоналізація сфери публічних закупівель в Україні

Загальна інформація

27 квітня 2017 року доцент кафедри маркетингу та реклами Ткаченко Н.Б., доцент кафедри економічної теорії та конкурентної політики Міняйло О.І., спеціаліст ІВК Смоловик Н.Л. взяли участь у семінарі «Професіоналізація сфери публічних закупівель в Україні», який проводило Міністерство економічного розвитку і торгівлі України.

Із виступу Першого заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України Нефьодова М. – МЕРТ прийняв наказ № 2017 від 02.12.2016р. «Про примірні навчальні програми з питань організації та здійснення публічних закупівель». Рекомендовані теми для навчання: державна політика у сфері закупівель; особливості допорогових закупівель; державне регулювання та контроль у сфері закупівель; процедури закупівлі, централізована закупівельна організація; підготовка тендерної пропозиції; електронний аукціон; оскарження процедур закупівлі та відповідальність за порушення законодавства у сфері публічних закупівель; закупівлі за правилами Угоди СОТ про державні закупівлі. Рекомендована тривалість курсу навчання – не менше 16 аудиторних годин, практичні – не менше 10 % від загальної тривалості курсу навчання. У майбутньому планується введення магістерської програми «Публічні закупівлі».

Із виступу Стародубцева О. – створюється стратегічний будинок Prozorro, основним напрямами якого є втримання прозорості, підвищення конкурентності, побудова професійності, глобальне лідерство філософії Prozorro, переформатування держслужби. Професіоналізація фахівців у сфері публічних закупівель передбачає розроблення нової навчальної програми підготовки професійних закупівельників, а не початківців. Пілотний проект професійного навчання здійснює KSE (Київська школа економіки). Програма навчання KSE включає 8 модулів (146 год. протягом 4-х місяців, заняття проходять виключно у вихідні дні). Модулі: роль закупівель в організації та країні, структурування закупівельних організацій, планування закупівель, аналіз ринку для стратегічних закупівель, закупівельні процедури, укладання та управління контрактами, забезпечення якості, управління ризиками і запобігання корупції та змовам.

Із виступу фахівця з розвитку публічних закупівель ТОВ «ЗАКУПКИ.ПРОМ.УА» Малькової А. – електронний торговельний майданчик Zakupki.Prom.ua надає можливість ВНЗ застосовувати в навчальному процесі онлайн-тестовий режим майданчику для здійснення віртуальної закупівлі (для замовників) та віртуального продажу (для учасників). Також вона зазначила, що студенти КНТЕУ активно застосовують тестовий режим майданчику і здійснюють віртуальні торги в рамках курсу «Публічні закупівлі».

27.04.2017
adv
2166
остання редакція 04.07.2017
redactor