logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Тематична екскурсія Чорнобльскій АЕС

ЕКО ДТЕУ

26 квітня 2017 року активісти Екологічного клубу КНТЕУ завітали до Музею Чорнобилю з тематичною екскурсією.

Слоган музею « Estdolendimodus , nonesttimendidolendi » зустрічає відвідувачів при вході до експозиції . У перекладі з латинської це означає « Є межа у печалі , але немає його у тривоги»

У 2017 році виповнився 31 рік з дня однієї з найжахливіших техногенних світових катастроф – аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

В музеї зберігається не тільки безліч речей та документів, що пов’язані з катастрофою, а й велика кількість символіки. Навіть встановлено дозиметр, для того, щоб кожен відвідувач на власні очі побачив кількість радіаційного фону, присутнього в музеї.

Під час екскурсії, студентами було прослухано лекцію на тему: «Радіаційне забруднення України та Білорусі». Факти та цифри шокували – схематична мапа України та Білорусі вказувала на найбільші скупчення радіаційних елементів на найбільш постраждалих регіонах не тільки вказаних країн, а й таких далеких, наприклад, Швейцарія.

Найбільш вразила стеля одного з приміщень, оскільки на ній була зображена мапа світу з вогниками місць, де в країнах знаходяться атомні електростанції. На першому місці Франція та Японія.

Дуже вразив експонат човника з дитячими іграшками – символ врятованого життя. Човен символізує мужність, так би мовити «Ноєв ковчег». А зверху видніються неначе дві постаті – життя і смерті.

І навіки риторичне питання: «Хто ж переможе у цій війні...?».

Ніхто не має забувати про цю страшну подію. І, навіть, через роки ми завжди будемо пам’ятати. Фільми, безліч інформації в ЗМІ, Інтернеті, газетні статті, розповіді ліквідаторів… Ніщо не змусить забути.

Ми маємо бути обачними у співіснуванні з атомною енергетикою та природою взагалі.

Дякуємо за можливість власними очима побачити, хоч і схематично, 4 енергоблок, процеси, які відбувались та які спричинили катастрофу всесвітнього масштабу. І нехай такі страшні катастрофи в історії людства завершаться аваріями Чорнобильської АЕС, Фокусіми та Хіросіми.

Бабич Євгенія

26.04.2017
438727
1931
остання редакція 31.05.2017
438727