logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Оголошеннявсі

Викладачі КНТЕУ взяли участь у Міжнародній конференції зі статистики в туризмі

Загальна інформація

3-4 жовтня 2017 року Департаментом туризму і курортів Міністерства економічного розвитку і торгівлі України організовано роботу Міжнародної конференції щодо вдосконалення методів статистики у сфері туризму та впровадження рекомендованої UNWTO системи сателітного рахунку.

Мета конференції – ознайомлення з найкращими практиками та досвідом провідних європейських країн щодо статистичної оцінки впливу туризму на економіку країн та внеску туризму в національну економіку, державних інструментів обліку та аналізу статистичних даних у туризмі, інтерактивних засобів та сучасних технологій методів кількісної оцінки туристичних потоків тощо.

У конференції взяли участь і представники факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу Київського національного торговельно-економічного університету: Ткаченко Тетяна Іванівна, д.е.н., професор, завідувач кафедри туризму та рекреації, та Сагалакова Наталія Олександрівна, д.е.н., професор кафедри туризму та рекреації.

Відкрили конференцію з вітальним словом:

  • Максим Євгенович Нефьодов, перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України;
  • Іван Леонідович Ліптуга, радник Першого віце-прем’єр міністра України – Міністра економічного розвитку і торгівлі України, президент Асоціації «Національна туристична організація»;
  • Бека Джакелі, керівник регіональної програми для Європи UNWTO.

Конференція проходила за участю ключових спікерів:

  • Джона Костера, директора зі статистики, тенденцій та політики програм Всесвітньої туристичної організації (UNWTO), який представив презентацію на тему «Міжнародний досвід впровадження системи сателітного рахунку»;
  • Ірини Геннадіївни Чигирьової, начальника Головного управління статистики послуг та внутрішньої торгівлі Національного статистичного комітету Білорусі з доповіддю на тему «Огляд досягнень Республіки Білорусь у побудові сателітного рахунку»;
  • Лаури Альтин, керівника естонських продажів «PositiumLBS», яка поділилася європейським досвідом використання мобільних даних про позиціонування для статистики туризму.

У дискусії взяли участь представники центральних, регіональних і місцевих органів виконавчої влади (Ігор Євгенійович Вернер, голова Державної служби статистики України; Тетяна Юріївна Маркова, директор департаменту культури та туризму Одеської міської ради; Ірина Костянтинівна Бабова, головний науковий співробітник ДУ «Український науково-дослідний інститут медичної реабілітації та курортології МОЗУ»; Ольга Рабійчук, головний спеціаліст ЛКП «Центр розвитку туризму м. Львова» Львівської міської ради; Ганна Колєда, керівник туристичного напрямку КП «Агентство розвитку Дніпра» Дніпровської міської ради), міжнародних та національних асоціацій і громадських організацій туристичного спрямування (Ігор Анатолійович Голубаха, голова Всеукраїнської асоціації туристичних операторів; Андрій Георгійович Гінкул, директор Асоціації «Національна туристична організація»; Ліна Антонівна Остапчук, директор ЛКП «Львівське конференц-бюро»; Євген Олександрович Трескунов, член правління Асоціації «Аеропорти України»), національних операторів мобільного зв’язку «Київстар» та «VodafoneУкраїна», вчені та експерти зі статистики в туризмі.

За результатами конференції прийнято резолюцію, у змістовному формуванні якої взяли участь представники КНТЕУ. Важливим є рішення про створення Робочої групи з розроблення рекомендацій та дорожньої карти для формування і функціонування загальнонаціональної інформаційної бази у сфері туризму, яка має бути скоординованою, враховувати напрацьований позитивний міжнародний досвід та національні особливості.

Слід зазначити, що в даний час така робота окремими учасниками конференції вже розпочата. Департамент туризму та курортів Мінекономрозвитку отримав від мобільного провайдера «Київстар» досить змістовну і різнопланову інформацію про туристичні потоки країни в розрізі всіх областей. Очікується аналогічна інформація від двох інших потужних мобільних провайдерів – «VodafoneУкраїна» і «Lifecell». Інформація буде розміщена на веб-сайті Департаменту для практичного використання всіма зацікавленими суб’єктами.

Державною службою статистики України розроблено проект щодо вдосконалення методів статистики в туризмі, який наразі проходить процедуру узгодження. На грудень 2017 року заплановано завершити роботу з розроблення методології щодо введення сателітних рахунків у сфері туризму, а в 2018 році розпочнеться пілотний проект з апробації цієї методології.

04.10.2017
redactor
3556
остання редакція 07.02.2018
456287