logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Оголошеннявсі

Питання міжнародного співробітництва у сфері обміну податковою інформацією від заступника начальника Офісу великих платників податків

Загальна інформація

Для студентів факультету фінансів та банківської справи спеціальності "Державні фінанси" та "Управління державними фінансовими ресурсами" відбулася відкрита лекція заступника начальника Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби України Лепетюка Олександра Васильовича "Питання міжнародного співробітництва у сфері обміну податковою інформацією" (28 листопада 2017 року).

Під час лекції було висвітлено основні вимоги щодо обміну інформацією між країнами в рамках Програми реалізації Плану дій BEPS (Base Erosion and Prifit Shifting).

План дій BEPS передбачає встановлення «правил гри», за якими країни мають формувати стратегії податкового планування, що обумовлюється неузгодженістю в національному та міжнародному податковому законодавстві, внаслідок чого міжнародні компанії зменшують або уникають зобов’язання зі сплати податку на прибуток, що, у свою чергу, призводить до втрат надходжень до бюджету.

Актуальність теми полягає в тому, що з 1 січня 2017 року Україна приєдналася до Програми розширеного співробітництва в рамках Організації економічного співробітництва та розвитку (OECP) та взяла на себе зобов’язання імплементувати мінімальний стандарт Плану дій BEPS – обов’язкові чотири заходи з п’ятнадцяти пунктів цього плану.

Зокрема, йдеться про удосконалення чинних угод про уникнення подвійного оподаткування шляхом включення до них запропонованих правил запобігання зловживанню угодою та підвищення ефективності механізмів вирішення спорів, удосконалення чинних національних правових норм стосовно документації з трансфертного ціноутворення та майбутнього обміну інформацією.

Cтуденти проявили зацікавленість темою лекції, активно ставили питання доповідачу, що призвело до жвавої дискусії. На лекції були присутні викладачі кафедри фінансів, які приєдналися до обговорення запровадження правил запобігання зловживанню угод у сфері оподаткування прибутку контрольованих іноземних компаній (КІК), а також необхідності привернення уваги студентів до Плану дій BEPS у межах дисципліни «Податкова система».

28.11.2017
42265
1931
остання редакція 07.02.2018
456287