logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Якість підготовки менеджерів: принципи, технології

Загальна інформація

  28 березня 2008 року кафедрою менеджменту КНТЕУ було проведено Всеукраїнський круглий стіл "Якість підготовки менеджерів: принципи, технології". У роботі круглого столу взяли участь представники КНТЕУ, члени робочої групи з розроблення галузевих стандартів вищої освіти, представники міністерств, вищих навчальних закладів, бізнесу та студенти. 
Декан факультету економіки менеджменту та права, заступник голови МНК, професор Н.М. Гуляєва урочисто відкрила засідання круглого столу, привітавши учасників зустрічі. Програмою круглого столу передбачено низку доповідей.
   Завідувач кафедри менеджменту КНТЕУ С.І. Бай у своїй доповіді наголосив на світових тенденціях та національних пріоритетах щодо якості підготовки менеджера. Голова робочої групи з розробки нового покоління стандартів НМК з менеджменту і адміністрування, завідувач кафедри готельно-ресторанного і туристичного бізнесу Т.І. Ткаченко ознайомила учасників з інформацією щодо концептуальних підходів до формування змісту підготовки фахівців з напряму "Менеджмент". 
Президент асоціації з розвитку менеджменту та бізнес-освіти в Україні М.В. Крикунов зазначив, що питання підготовки менеджерів пов'язано: з існуючими проблемами забезпечення якості освіти в умовах відкритості ринку; необхідністю визначення нових критеріїв, які мають відповідати вимогам ринку праці.
   Доцент кафедри менеджменту В.М. Жуковська приділила увагу головним напрямам співробітництва освітянських закладів з підприємствами України. Зокрема наголосила на посиленні партнерських зв'язків між ВНЗ та ІТ - компаніями у сфері поліпшення програмного забезпечення у навчальному процесі, визначила тенденції на ринку праці щодо розробки та змісту e-learning у навчальному закладі. 
   Доцент кафедри менеджменту А.Ю. Тривайло у своїй доповіді зупинився на використанні сучасних технологій активізації практичної підготовки фахівців з менеджменту на прикладі віртуального підприємства. 
   Також у роботі круглого столу взяли участь представники бізнесу: у своїй доповіді заступник начальника департаменту персоналу ТОВ "Технополіс" Н.М. Нерощина відмітила особливості адаптації випускників ВНЗ, високий рівень теоретичних знань підготовки фахівців з менеджменту; заступник генерального директора ЗАТ "Українські ювеліри" О.В. Матіящук звернула увагу присутніх на проблему підвищення ступеня мотивованості студентів у процесі здобуття професійних знань. 
Активну участь у дискусії щодо проблем якості та змісту підготовки менеджерів брали: І.В. Іванова, З.Є. Шершньова, О.П. Лугівська, Л.С. Ситнік, Н.В. Микитенко, Н.С. Мартинова, Н.С. Бобровнича.
   В обговоренні учасники засідання Всеукраїнського круглого столу зазначили, що якість підготовки менеджерів залежить від багатьох чинників, у тому числі від організації навчального процесу. Загальна думка учасників круглого столу -впровадження внутрішньої уніфікації стандартів вищої освіти, узгодженої за змістом професійно-практичної підготовки; створення умов для особистісного розвитку й творчої самореалізації громадян України; приведення наукового та науково-методичного забезпечення вищих навчальних закладів відповідно до європейських стандартів; підвищення професіоналізму та соціального статусу педагогічних і науково-педагогічних працівників. 
   З метою вирішення проблемних питань та їх впливу на якість підготовки менеджерів учасники засідання круглого столу дійшли висновку: необхідно запроваджувати визнану ринком праці ступеневу освіту, яка узгоджується із європейським форматом ступеневої освіти - трициклова система підготовки фахівців з вищою освітою: бакалавр, магістр, доктор філософії; у планах слід передбачати не більше 50% нормативних дисциплін у загальному обсязі навчального часу; у активній співпраці з підприємствами забезпечувати випускникам вищих навчальних закладів практичну підготовку менеджерів у межах комплексної виробничої практики з фаху та подальше сприяння працевлаштування.

08.04.2008
annzo
2226
остання редакція 08.04.2008
23