logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Виїзне засідання Експертної комісії з питань туризму і рекреації

Загальна інформація

  18 квітня 2008 року на базі нашого університету відбулося виїзне засідання Експертної комісії з питань туризму і рекреації Національної ради з питань культури і духовності при Президентові України. На засіданні Експертної комісії, яку відкрив її голова Омецинський Б.Ф., - обговорено питання "Про план заходів у сфері туризму в контексті виконання Національної програми з підготовки до проведення "Євро-2012", "Про стан виконання Указу Президента України "Про заходи з розвитку туризму і курортів в Україні", "Про завдання, які стоять перед туристичною сферою стосовно екскурсійної діяльності, туристичного супроводу та підготовки кадрів у зв'язку з проведенням в Україні "Євро-2012". 
   У засіданні, крім членів Експертної комісії, взяли участь від Київського національного торговельно-економічного університету: ректор, д.е.н., проф. А.А.Мазаракі, проректор з науково-педагогічної та методичної роботи, д.т.н., проф. Н.В.Притульська, декан ФРГТБ, д.т.н., проф. М.І.Пересічний, зав. кафедри готельно-ресторанного та туристичного бізнесу, д.е.н., проф. Т.І.Ткаченко. Університет представив Експертній комісії розроблені Пропозиції щодо підготовки та проведення в Україні "Євро-2012" в частині підготовки кадрів для сфери туризму, розробці комплексу національних стандартів України для сфери туризму. 
   З обґрунтуванням цих пропозицій виступила Т.І.Ткаченко, яка відзначила наявність в університеті необхідного наукового і педагогічного потенціалу, навчальної бази та досвіду, щоб виступити координатором підготовки кадрів для сфери туризму, здійснити заходи щодо перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників, які будуть задіяні при проведенні "Євро-2012". Вона запропонувала об'єднати в одній групі знань 1401 "Сфера обслуговування" усі напрями, що за сферою прикладення професійних компетенцій фахівців в секторах економіки складають поняття "сфера послуг". Таке рішення гармонізувало б структуру напрямів підготовки фахівців в Україні відповідно до міжнародної класифікації освіти. Доцільно було б на базі Інституту вищої кваліфікації КНТЕУ зосередити розроблення науково-методичного забезпечення спеціальних освітніх програм для перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників для сфери туризму, організувати в цьому інституті процес перепідготовки та підвищення кваліфікації відповідних фахівців. 
   Враховуючи доцільність розвитку міжнародного співробітництва в питаннях підготовки фахівців, запропоновано внести зміни до Закону України "Про вищу освіту" в частині урегулювання питань реалізації проектів створення спільних навчальних закладів із закордонними вищими навчальними закладами. Університетом підписано Меморандум з Академією кулінарних мистецтв "Le Cordon Blue" про створення такого закладу, однак у реалізації цього проекту є складнощі через правове неврегулювання. 
На базі КНТЕУ функціонує Технічний комітет Держспоживстандарту ТК-118 "Послуги торгівлі, ресторанного господарства, туристичні і виставкові". Університетом внесені пропозиції до Держспоживстандарту щодо розроблення комплекту національних стандартів для вищезгаданих галузей, маючи на увазі їх гармонізацію з європейськими стандартами. Необхідна підтримка щоб КМ України дав доручення Держспоживстандарту невідкладно зайнятись цією справою. Університет готовий взяти участь в цьому.
   Членами Експертної комісії із зацікавленістю сприйнято пропозиції, висловлені представником КНТЕУ щодо підготовки до "Євро-2012", а також вжиття заходів щодо розвитку і вдосконалення туристичної галузі.

21.04.2008
annzo
1910
остання редакція 21.04.2008
23