logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Оголошеннявсі

Інавгурація 2008/09 навчального року

Загальна інформація

  31 серпня 2008 року в урочистій обстановці відбулася Інавгурація 2008/09 навчального року та церемонія посвяти першокурсників у студенти КНТЕУ. 
   На трибунах стадіону - студенти, викладачі, співробітники, почесні гості. На флагштоках прапори України і КНТЕУ. 
Десята година ранку. Під звуки маршу вітаючи присутніх, проходять біля трибун юні дівчата-барабанщиці.
Починається офіційна частина свята. Ведучі запрошують на сцену ректора, проректорів, деканів, а також почесних гостей - голову Верховної Ради України А.П.Яценюка, президента АПН України В.Г.Кременя.
Урочисте зібрання з нагоди Інавгурації 2008/09 навчального року відкрив ректор університету А.А.Мазаракі. Лунає Гімн України.
   Звертаючись до викладачів, співробітників, студентів, батьків з промовою, ректор відзначив, що університет здійснив велику роботу щодо підготовки до нового навчального року. Сьогодні це сучасний вищий навчальний заклад України, мегаполіс, де навчається 37 тис. студентів, функціонують, крім головного закладу, 6 інститутів, 6 коледжів, 3 вищі комерційні училища. 
   Уже 4 роки навчальний процес відбувається на принципах Болонської декларації, за схемою бакалавр-магістр-кандидат (доктор) наук. Кожен студент обирає власну траєкторію навчання, формуючи індивідуальний план. Зміст навчальних програм постійно оновлюється, відповідає вимогам ринку праці. Оцінювання знань за новою накопичувальною системою забезпечує прозорість, зрозумілість, об'єктивність. Випускники бакалаврату отримують документ відповідно до вимог Європейської кредитно-трансферної системи. Навички творчого вирішення практичних завдань, уміння використовувати їх у роботі виховує у студентів активна участь у науково-дослідній роботі. Всі без винятку студенти магістеріуму оприлюднюють результати своїх досліджень у наукових статтях, наукових збірниках. За останні 2 роки чисельність аспірантів подвоїлась. 
Здобутки університету відзначено золотими медалями на щорічних всеукраїнських освітніх форумах. Визначаючи досягнення КНТЕУ, наглядова рада Великої хартії університетів 15 вересня 2006 року прийняла рішення щодо приєднання університету до цієї поважної Європейської інституції.
   А.А.Мазаракі зазначив, що в університеті працюють досвідчені висококваліфіковані викладачі - доктори, кандидати наук, професори, доценти, серед яких члени національної та галузевих академій, лауреати почесних звань України. Вони використовують у навчальному процесі новітні навчальні технології, ведуть наукові дослідження з актуальних проблем соціально-економічного розвитку, модернізації освіти. Цього року було видано 48 монографій, 61 підручник, понад 800 навчально-методичних розробок із загальним накладом більш ніж 100 тис. примірників. Створено електронний банк навчально-методичних видань з 500 дисциплін. Університет за чисельністю науковців посідає друге місце серед економічних університетів, а за незалежною оцінкою роботодавців КНТЕУ входить у п'ятірку найкращих університетів України. 
Гордістю є центральна бібліотека, яка нараховує 2 млн томів видань, функціонує мультимедійний фонд, багатоканальний вихід у мережу Інтернет, комп'ютерна система обслуговування читачів.
   Змістовна і цілеспрямована виховна робота формує у студентів такі риси як моральність, патріотизм, милосердя. Діють ради студентського самоврядування, дискусійні клуби, групи спортивного вдосконалення, колективи художньої самодіяльності. Студенти-спортсмени були учасниками Олімпійських ігор в Афінах і Пекіні. 
   Студентське містечко налічує 5 гуртожитків, планується будівництво нового сучасного гуртожитку на 550 місць. Усі студенти І курсу, яких було прийнято до університету на бюджетній основі, у 1-му триместрі 2008/09 навчального року одержать стипендію. За високі досягнення у навчанні, активну громадську роботу студенти отримують академічні стипендії Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, а також стипендії ряду відомств, банків, установ, 30 студентів отримують персональні стипендії вченої ради КНТЕУ. 
   До нового навчального року проведені ремонтні роботи у більш як 100 аудиторіях, лабораторіях, інших приміщеннях, зокрема завершено реконструкцію актової зали, у корпусі "Д" відкрито нову конференц-залу, їдальню, кафе, незабаром почнуть працювати найсучасніші тренажерні зали. 
   Університет постійно розширює і зміцнює міжнародні зв'язки, здійснює багаторічне плідне співробітництво з 50 спорідненими навчальними закладами 20 країн світу. Студенти мають можливість навчатися у Французько-Українському інституті управління, який успішно працює вже 10 років, а також у Краківському і Познанському економічних університетах (Польща), інших зарубіжних навчальних закладах. В університеті навчаються іноземні студенти і кількість їх щороку зростає. 
   У 2008 році отримали дипломи магістрів - 1,7 тис. осіб, дипломи спеціалістів - 2 тис., дипломи бакалаврів - 4,1 тис. осіб, кожен п'ятий - з відзнакою. Всі випускники працевлаштовані, значна частина з них - на престижні високооплачувані посади. 
Виконуючи завдання, які стоять перед університетом, колектив повсякденно відчуває підтримку і допомогу Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів України, багатьох міністерств, відомств, організацій, банків, ринкових структур, партнерів-роботодавців, випускників-бізнесменів.
   Науковці КНТЕУ є співавторами проектів законів України "Про вищу освіту", "Про внутрішню торгівлю", "Про захист прав споживачів". Значний внесок у розроблення нормативного забезпечення вищої освіти - нової версії галузевих стандартів - мають зробити три Науково-методичні комісії України (з менеджменту, сфери обслуговування, товарознавства і торговельного підприємництва), які очолює КНТЕУ. 
У 2008 році в повному обсязі виконано план прийому: 7245 осіб стали студентами бакалаврату, 2110 - студентами магістеріуму, 1600 - будуть опановувати програми спеціаліста.
Ректор А.А.Мазаракі привітав усіх присутніх з початком нового 2008/09 навчального року, побажав міцного здоров'я, нових успіхів у праці та навчанні.
   Із цікавою і змістовною промовою виступив Голова Верховної Ради України Арсеній Петрович Яценюк. Він наголосив на необхідності підвищувати якість освіти, оскільки саме це є визначальною умовою розвитку економіки країни. Серед освітніх пріоритетів - вивчення іноземних мов. Було підкреслено, що перед Київським національним торговельно-економічним університетом на порядку денному мають стояти питання розвитку внутрішнього ринку, зокрема внутрішньої торгівлі, за рахунок якої значною мірою формується валовий внутрішній продукт. А.П.Яценюк побажав студентам, викладачам КНТЕУ нових здобутків на освітянській та науковій ниві. 
   Ведучі оголошують проведення Матрикуляції. На сцену запрошуються 10 першокурсників - представників факультетів, яким ректор А.А.Мазаракі вручив залікові книжки як символ студентства. Студенти подякували ректору за створення чудових умов для навчання, побуту, гармонійного розвитку, прийняли клятву наполегливо і глибоко оволодівати теоретичними знаннями і практичними навичками, необхідними для сучасного фахівця, постійно прагнути до морального і професійного вдосконалення, примножувати традиції університету, сприяти його розвитку та процвітанню. 
Офіційна частина завершилася міжнародним студентським гімном "Гаудеамус" у виконанні академічного студентського камерного хору.
   На завершення свята відбувся концерт силами учасників художньої самодіяльності КНТЕУ.

02.09.2008
annzo
2242
остання редакція 02.09.2008
23