logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Оголошеннявсі

Засідання вченої ради

Загальна інформація

  29 січня 2009 р. відбулося чергове засідання вченої ради КНТЕУ. 
   Вчена рада на конкурсній основі обрала завідувачем кафедри філософських та соціальних наук Кулагіна Ю.І., рекомендувала ректору призначити на посаду директора Чернівецького торговельно-економічного інституту Ореховську Т.М., як обрану за конкурсом на Конференції трудового колективу ЧТЕІ. 
   З доповіддю про результати науково-дослідної роботи університету за 2008 р. та план НДР на 2009 р. виступила проректор з науково-педагогічної та методичної роботи д.е.н., проф. Притульська Н.В. Відмічено, що в 2008 р. основну увагу кафедр, викладачів-науковців спрямовано на вирішення актуальних проблем розвитку економіки України, у т.ч. розвитку ринку товарів та послуг. 
   Здійснювалися дослідження з 207 наукових кафедральних та міжкафедральних тем, 25 - з фундаментальних та прикладних досліджень на замовлення МОНУ та 4 - за рахунок самофінансування. Обсяг НДР, виконаних на госпдоговірних засадах, становив 2,9 млн грн. Активно працював Науковий центр сертифікації продукції, послуг та систем якості. 
Науковцями університету отримано 25 патентів та позитивних рішень на винаходи. Підготовлено та видано 37 монографій, 9 номерів журналів "Вісник КНТЕУ", "Товари і ринки". Результати досліджень оприлюднено у 1223 статтях, у т.ч. в 105 зарубіжних виданнях. Результати науково-дослідних робіт обговорено на науково-практичних конференціях, круглих столах, бізнес-форумах тощо. Проведено 17 загальноуніверситетських наукових заходів, у т.ч. 2 - міжнародні конференції. За ініціативи КНТЕУ вперше підготовлено та видано книги про науково-педагогічний потенціал підготовки в Україні менеджерів та товарознавців. Постійно поповнюється науковий бібліотечний фонд за рахунок сучасних вітчизняних та іноземних видань, актуальної періодики.
   Плідно здійснювалось наукове співробітництво університету з іншими ВНЗ України, зарубіжних країн, бізнес-структурами за міжнародними програмами та укладеними договорами співдружності. 
   Протягом року продовжувалась робота над створенням системи управління якістю, етапним завершенням якої є сертифікація системи якості за вітчизняними і міжнародними стандартами. 
   Науково-дослідна робота студентів здійснювалась шляхом участі студентів в олімпіадах та конкурсах, студентських наукових тематичних конференціях університету та інших ВНЗ; виконання науково-дослідних робіт кафедр; підготовки наукових публікацій (у тому числі більше 800 статей магістрів у 15 збірках); участі у конкурсах на кращі наукові та магістерські роботи; роботи наукових гуртків та дискусійних клубів. У звітному році студентським науковим товариством проведено низку заходів з обговорення актуальних проблем безпечності харчування, наслідків фінансової кризи тощо. Потребує продовження робота із цілеспрямованого залучення студентів до наукової роботи протягом усього періоду їх навчання. 
   Минулого року у спеціалізованих вчених радах викладачами і аспірантами захищено 5 докторських, 22 кандидатські дисертації. Однак проблемою залишається діяльність з виявлення найбільш обдарованої молоді, викладачів для формування кадрового резерву аспірантури та докторантури. 
   У цілому, відмічаючи позитивні результати діяльності науковців та кафедр університету, вченою радою зазначено, що в організації науково-дослідної роботи мали місце недоліки, невикористані можливості. Було наголошено, що нагальною потребою є формування довгострокових прогнозів щодо забезпечення конкурентоспроможності університету на ринку освітніх послуг, основою яких є наукова робота та дослідницька складова діяльності, що повинні стати пріоритетом як університету в цілому, так і кожного підрозділу зокрема. 
   Вченою радою ухвалено розгорнуту постанову, в якій рекомендовано утворити робочу групу для розробки концепції та програми перспективного розвитку наукової і інноваційної діяльності університету, вдосконалення організаційної структури управління цим напрямом. Декани факультетів, завідувачі кафедр, керівники наукових шкіл повинні забезпечити подальше інтегрування наукового потенціалу КНТЕУ у вирішенні суспільно важливих проблем, підвищити ефективність наукового керівництва аспірантами; продовжити роботу щодо розширення переліку наукових спеціальностей, за якими проводитиметься захист дисертацій в спеціалізованих вчених радах КНТЕУ, визначити стратегію розвитку наукових шкіл, їх кадрове та ресурсне забезпечення. 
  Відділу аспірантури і докторантури та кафедрам поставлено завдання розробити перспективний план підготовки наукових кадрів університету до 2012 р. Завідувачам кафедр, керівникам магістерських програм належить забезпечити системне залучення студентства до наукової роботи упродовж усього навчання, в т.ч. через участь у виконанні науково-дослідної роботи за кафедральною тематикою, враховувати це у тематиці магістерських робіт та наукових статей магістрів; відбір найздібніших до кадрового резерву аспірантури. Групі з розробки та впровадження системи управління якості рекомендовано здійснювати належне позиціонування наукової роботи у політиці якості та ключових процесах функціонування системи управління якості КНТЕУ, завершити впровадження системи управління якістю та провести її сертифікацію. 
   Вченою радою ухвалено план НДР на 2009 р., а також ряд інших важливих рішень, які відображено у постанові. Прийнято рішення про створення кафедри технології і організації ресторанного господарства в Чернівецькому торговельно-економічному інституті. Затверджено положення про надання дозволу кандидатам наук щодо керівництва аспірантами, а також навчальні плани для студентів заочної форми навчання, навчальні плани відокремлених структурних підрозділів прийому 2009/10 н.р. Заслухано звіти докторантів Белінської С.О., Брадула О.М., Мельникович О.М. про виконання індивідуальних навчальних планів. 
   Вченою радою схвалено діяльність спеціалізованих вчених рад Д 26.055.01 та Д 26.055.02 у 2008 році. За звітний період здійснено захист 13 докторських і кандидатських дисертацій. Відхилень, переатестацій дисертацій, апеляцій не було. Рекомендовано до видання 3 монографії, 4 підручники і навчальні посібники. 
Вченою радою розглянуто питання про призначення студентам персональних стипендій та визначено кандидатури для призначення стипендій Кабінету Міністрів України для молодих учених.

04.02.2009
annzo
1745
остання редакція 04.02.2009
23