logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Оголошеннявсі

Засідання Вченої ради КНТЕУ

Загальна інформація

  26 березня 2009 р. відбулося чергове засідання вченої ради КНТЕУ. 
З доповіддю "Про використання у навчальному процесі електронних підручників" виступила проректор з наукової та інноваційної діяльності, д.т.н., проф. Притульська Н.В., яка відзначила, що в університеті проводиться певна робота щодо інтеграції традиційних і новітніх засобів інформаційного забезпечення навчального процесу, у т.ч. щодо створення та використання електронних підручників. Розроблено положення про підготовку електронних навчально-методичних видань, автори підручників заохочуються матеріально. Останнім часом видання електронних підручників подвоїлося. Серед активних розробників професори Булгакова С.О., Лагутін В.Д., Лігоненко Л.О., Пугачевський Г.Ф., Орлова Н.Я., Рудавська Г.Б., доценти Ткаченко Н.Б., Москвітіна Т.Д., Тарасенко І.І., Ротова Т.А., Тринчук В.В., Герасименко А.Г., Погарченко В.А., Голуб Б.О. та інші.
   Анкетування свідчить, що електронні підручники, як навчальні системи, добре сприймаються студентами, особливо заочної форми навчання, а також слухачами Інституту вищої кваліфікації. 
Незважаючи на позитивні зрушення, робота із створення і використання у навчальному процесі електронних підручників ще не набула необхідної системності. Суттєво стримує розвиток цього виду навчально-методичного забезпечення відставання в організації дистанційної форми навчання.
   Вчена рада з порядку денного прийняла рішення, де визначені конкретні завдання деканам, кафедрам, відповідним підрозділам здійснити заходи щодо подальшого розгортання роботи щодо використання електронних підручників у навчальному процесі. Доручено скласти перспективний план їх підготовки, розширити напрями використання, здійснити заходи щодо захисту від несанкціонованого копіювання, переглянути діючі норми оплати авторів, webдизайнерів за розробку електронних навчально-методичних видань. 
   Вчена рада розглянула питання вдосконалення організаційної структури університету. Прийнято рішення створити у складі товарознавчого факультету випускову кафедру торговельного підприємництва; кафедри статистики і економетрії, вищої та прикладної математики включити до складу факультету фінансів та банківської справи. Відповідно до Закону України "Про вищу освіту" у Вінницькому і Чернівецькому торговельно-економічних інститутах перейменувати факультети післядипломної освіти на центри післядипломної освіти. 
   Вчена рада заслухала доповідь начальника планово-фінансового відділу Березовик Т.І. "Про фінансову діяльність у 2008 році та ухвалення плану і штатного розпису на 2009 рік". Відзначено, що в результаті цілеспрямованої роботи ректорату, підрозділів і навчальних закладів фінансовий план у 2008 році виконаний по всіх показниках. 
Забезпечено фінансову стабільність, поповнення доходної частини бюджету університету необхідними фінансовими ресурсами, ефективне їх використання для подальшого розвитку матеріально-технічної бази, на створення сприятливих умов для проведення навчального процесу, науково-дослідної діяльності, вирішення питань соціального розвитку колективу, стимулювання праці співробітників, навчання та виховання студентів.
   У полі зору ректорату постійно знаходилися питання матеріальної підтримки працівників, студентів та аспірантів. Протягом року забезпечено своєчасні та в повному обсязі соціальні виплати, підвищення заробітної плати та стипендії відповідно до рішень Уряду, у т.ч. впровадження ІІІ етапу Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери. 
   Згідно із затвердженими планами розвитку університету проводилася цілеспрямована робота з капітального ремонту і реконструкції приміщень, технічного переоснащення аудиторій і кабінетів, придбання сучасного навчального обладнання, навчальної та наукової літератури, поліпшення побутових умов у гуртожитках тощо. 
Збільшено обсяги надання платних освітніх та інших послуг, вдосконалено їх структуру.
   Підкреслено, що для наповнення бюджету в умовах фінансової нестабільності необхідне посилення режиму економії та заощадливості, мобілізації всіх можливостей для його поповнення за рахунок власних надходжень. 
Вчена рада затвердила результати виконання фінансового плану у 2008 році та схвалила фінансовий план (кошторис) університету на 2009 рік, який врахує набуту масштабність робіт, визначені пріоритетні напрями діяльності щодо подальшого розвитку університету, комп'ютеризації та інформатизації навчального процесу, підготовки до міжнародної акредитації, виконання плану ремонтів і технічного переоснащення на 2009 рік. План збалансований по всіх показниках, має соціальну спрямованість, передбачає концентрацію ресурсів на ключових напрямах.
   На виконання завдань, зазначених у листі Міністерства освіти і науки України від 7 лютого 2009 року, вчена рада ухвалила план заходів щодо поліпшення практичної підготовки студентів, визначила коло питань для вирішення у Міністерстві освіти і науки України. 
   На виконання постанови вченої ради від 27 листопада 2008 року ухвалено перспективний план підготовки наукових кадрів на 2009-2012 роки, а також Положення про порядок переведення кандидатів наук на посади наукових співробітників для завершення докторських дисертацій. 
Вчена рада затвердила звіти про виконання індивідуальних навчальних планів докторантами 2-го року навчання Бардаша С.В., Голуба Б.О., Краснокутської Н.С., Тарасюка М.В.
Рекомендовано до видання 11 підручників і навчальних посібників та 3 монографії.
Вручення диплому "Почесний доктор КНТЕУ".
   Вчена рада КНТЕУ у вересні 2008 р. прийняла рішення про присвоєння звання "Почесний доктор КНТЕУ" професору Університету Мессіни (Італія) Алесандро Анастазі. 
   З нагоди отримання диплому "Почесний доктор КНТЕУ" до університету 26 березня 2009 року прибув професор Алесандро Анастазі. На розширеному засіданні вченої ради ректор університету А.А.Мазаракі, вітаючи професора Алесандро Анастазі, сказав: "Сьогодні ми маємо приємну нагоду поспілкуватися з нашим почесним доктором і виконати почесну місію - вручити йому відповідний диплом. 
   Приємно зазначити, що це засідання відбувається у присутності наших почесних гостей, а саме: з Краківського Економічного Університету - почесного доктора КНТЕУ - проф. Ришарда Боровецького, проф. Анджея Шромніка, проф. Університету Мессіни - Франко Вітуччі і директора Італійського інституту культури в Україні Нікола Франко Балонні. 
В своїй університетській кар'єрі, яка почалася в 1965 році, Алесандро Анастазі пройшов всі ступені: від асистента до професора. Свідченням високого визнання була Урядова постанова 1985 р. про присвоєння йому звання "Державний професор".
   Протягом 43-х років він викладає трудове право, соціологію праці, правову статистику для студентів трьох факультетів Університету Мессіни. 
   Постійно читає курси лекцій по трудовому праву в Паризькому Університеті Сорбонна, університетах Сант'яго Компостелла, Кордоби і Овідео, а також Кракова, Хельсінкі, Середи та інших європейських і американських вищих навчальних закладах. 
Алесандро Анастазі автор понад ста наукових робіт, серед яких такі солідні наукові праці, які характеризують його як вченого: "Моделі промислових і профспілкових демократій", "Політика зайнятості. Національний досвід", "Глобалізація, праця, соціальний захист", "Європа. Політика зайнятості".
Вагомий внесок Алесандро Анастазі робить у розвиток та підвищення міжнародного авторитету КНТЕУ. Це, насамперед, виявляється в ініціюванні ним (разом з Р.Боровецьким) започаткування та реалізації міжнародного проекту "Щорічний тристоронній (Київський національний торговельно-економічний університет - Краківський Економічний Університет - Університет Мессіни) науково-практичний симпозіум". Всі шість засідань були присвячені соціальним, екологічним, економічним та правовим аспектам функціонування малих та середніх підприємств, підприємницької діяльності в умовах глобалізації".
   Потім виступив Алесандро Анастазі з науковою доповіддю "Трудове право та економіка". 
Ректор КНТЕУ А.А.Мазаракі вручив Алесандро Анастазі диплом "Почесний доктор КНТЕУ", плакетку з гербом КНТЕУ (срібло) та побажав йому міцного здоров'я, нових здобутків у науковій діяльності.
Алесандро Анастазі подякував вченій раді, ректору університету А.А.Мазаракі за визнання його внеску у розвиток освіти і науки, співробітництво між університетами Мессіни і КНТЕУ.
Учасники церемонії вручення диплому сфотографувалися на згадку.



30.03.2009
annzo
2441
остання редакція 30.03.2009
23